9 redenen waarom huilen gezond is

Wist je dat huilen kan helpen pijn te verzachten en stress te verminderen? Alsof dat nog niet voldoende is, hydrateert het ook nog eens je ogen en laat je het allerlei gevoelens uitdrukken. 
9 redenen waarom huilen gezond is
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 12 juli, 2018

Al van kleins af aan is ons geleerd niet te huilen (vooral in de nabijheid van anderen), omdat het gezien werd als een teken van zwakte of omdat het tonen van gevoelens iets slechts was. Tranen hebben echter een positief effect voor zowel onze lichamelijke als geestelijke gezondheid. In het artikel van vandaag bespreken we een aantal belangrijke voordelen die aantonen dat huilen gezond is. 

Waarom huilen we?

We kunnen tranen plengen van blijdschap, verdriet, liefde of frustratie. Het spreekt voor zich dat alle soorten tranen verschillend zijn en voort kunnen komen uit een breed scala van redenen.

Één ding is zeker: huilen is onderdeel van ons leven vanaf de eerste dag.

Als babies huilden we als we honger hadden of een vieze luier hadden. Toen we nog zo jong waren kon kou, angst of ego ons tot tranen brengen.

Naarmate we opgroeiden probeerde we niet te huilen omdat we dachten dat dit iets slechts was. Dit is echter niet waar.

We zouden onze kinderen (ongeacht of ze jongens of meisjes zijn) moeten leren om zonder schaamte te huilen. Door dit te doen stel je ze in staat hun gevoelens te uiten en alle negativiteit los te laten.

Het is belangrijk om te onthouden dat een onverwerkt jeugdtrauma grote gevolgen kan hebben op latere leeftijd.

Dit is waarom huilen gezond is en bijdraagt aan onze persoonlijke ontwikkeling. Tranen hebben veel positieve effecten, dus het is goed ze niet in te slikken als we ons in een overweldigende of pijnlijke situatie bevinden. Ook als we ons slecht voelen zouden we ons niet in moeten houden.

De meest ideale manier om ons hart te luchten is bij iemand de we kunnen vertrouwen. Als dat geen optie is, vind dan een rustige plek waar je ongestoord kunt huilen.

Het ergste dat we kunnen doen is onze gevoelens opkroppen en tranen onderdrukken als we onszelf in een situatie bevinden die ons verdrietig maakt.

Er zijn vaak momenten waarop we zeggen dat we niet willen huilen, omdat:

 • we anderen niet tot last willen zijn.
 • we sterk moeten blijven.
 • het allemaal wel goed komt.
 • we niet willen dat iemand ons ziet huilen.

We moeten echter onthouden dat datgene dat we niet uiten zich binnenin opbouwt, tot het op een dag ‘explodeert’, en niet altijd op de meest aangename manier.

De resulterende emotionele blokkades stoppen tranen van stromen en veroorzaken rusteloosheid, stress en depressie. Dit is waarom we moeten leren dat huilen gezond is en ons juist beter laat voelen.

Redenen waarom huilen gezond is

Probeer je van nu af aan niet te schamen als je moeten huilen. Het maakt niet uit of je huilt om een film, een pijnlijke gebeurtenis of door opgebouwde woede.

Onthoud dat huilen een gewoonte is die je veel voordelen kan bieden.

Wil je meer weten: Lees dan: Huilen is niet altijd een teken van zwakte

1. Het laat ons onszelf kennen

Waarom huilen gezond is

Huilen is een uitstekende manier om onszelf te leren kennen. Door tranen te plengen realiseren we wat onze behoeftes, zwakke punten en karaktereigenschappen zijn.

We kunnen dingen helderder zien omdat onze moeilijkheden niet langer ons intellect in de weg zitten.

2. Het vermindert stress

Als we huilen, komen er hormonen vrij die stress verminderen en werken als een natuurlijke pijnstiller.

Bovendien kunnen tranen helpen bij nervositeit, rusteloosheid en agressie.

Alsof dat nog niet voldoende is dragen ze ook nog eens bij aan het elimineren van adrenaline en noradrenaline. Een te hoog gehalte van deze stofjes is schadelijk voor de gezondheid.

3. Het hydrateert onze ogen

Huilen kan stress verminderen

Tegenwoordig zijn droge ogen, vaak veroorzaakt door regelmatig smartfoon- en tabletgebruik, een veelvoorkomend verschijnsel. Een beetje natuurlijke bevochtiging komt dus goed van pas.

Tranen:

 • houden de ogen gehydrateerd.
 • zorgen voor de toevoer van zuurstof naar de netvliezen.
 • bestrijden bacteriën die zich in het gebied verzamelen.
 • voorkomen uitdroging.

Laat de oogdruppels maar in de kast!

4. Verlicht slechte stemmingen

Als we huilen, voeren we mangaan af uit het lichaam. Als er zich te veel van dit mineraal in ons lichaam verzameld heeft, raken we geïrriteerd, vermoeid, rusteloos en depressief.

Tranen verzachten dus dit ‘slechte gen’ dat zo veel problemen kan veroorzaken. In feite helpen tranen ons om negatieve gedachten en verdriet weg te wassen.

5. Het helpt ons pijn te overwinnen

Het helpt ons pijn te overwinnen

Als ons iets ergs overkomt, is het normaal om te willen huilen. We moeten ons er niet van laten weerhouden om die knoop uit onze maag te halen en de emoties vrij te laten.

Tranen laten ons ook iets negatiefs transformeren naar iets tastbaars, iets wat we kunnen beheersen en zien. Dit vermogen maakt huilen gezond en vormt de eerste stap richting het oplossen van de problemen.

6. Het geeft ons een manier om te communiceren

Ondanks het gezegde dat anders beweert, is huilen geen synoniem voor zwakte of minderwaardigheid.

 • We hebben de kracht van tranen nodig om anderen te vertellen hoe we voelen, wat ons pijn doet en wat we willen veranderen.
 • Huilen kan ook een manier zijn om ons te verbinden met onze geliefden als onze woorden te kort schieten.

Dit is waarom we huilen zouden moeten zien als een vraag om hulp of een manier om onze gevoelens zichtbaarder te maken.

7. Het helpt ons terug te keren naar normaliteit

Huilen herstelt de balans in ons lichaam

Als we huilen keert het lichaam terug naar ‘homeostase’. Dat wil zeggen, tranen helpen ons met het herstellen van innerlijke vrede en een gezond ritme van ons lichaam.

Het vermogen van tranen om ons weer in evenwicht te brengen is de reden dat we nadat we gehuild hebben, we ons zoveel lichter en minder gestrest voelen. Het is een resultaat van een stofwisseling die weer als normaal functioneert.

8. Het voorkomt spijsverteringsproblemen

Als we gestrest of gekweld zijn en we niet huilen of erover praten, vergroot dit de kans op indigestie, maagproblemen of darmklachten.

Huilen helpt ons onszelf te ontdoen van alles waardoor we ons slecht voelen, en voorkomt daarmee maagzweren of chronische colitis die veroorzaakt zijn door stress.

9. Het verbetert de ademhaling

Huilen verbetert de ademhaling

Huilen kan ongetwijfeld leiden tot hijgen, kortademigheid of het gevoel dat je verdrinkt.

Nadat de heftige emoties echter geuit zijn, stabiliseert het huilen zich, samen met onze ademhaling.

Alsof dat nog niet voldoende was, reguleert huilen ook onze hartslag en de zweetklieren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Rottenberg J, Bylsma LM, Vingerhoets AJJM. Is crying beneficial? Curr Dir Psychol Sci. 2008;
 • Fooladi MM. The healing effects of crying. Holist Nurs Pract. 2005;
 • Vingerhoets AJJM, Cornelius RR, Van Heck GL, Becht MC. Adult Crying: A Model and Review of the Literature. Review of General Psychology. 2000.
 • Gračanin A, Bylsma LM, Vingerhoets AJJM. Is crying a self-soothing behavior? Front Psychol. 2014;

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.