Geen woorden maar daden

Woorden kunnen veel dingen zeggen, maar wat echt iets laat zien zijn daden. Laat wat je doet voor jou spreken, en ook voor andere mensen.
Geen woorden maar daden

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als iemand om je geeft of je echt waardeert, laten ze dat zien door daden, door er voor je te zijn als je ze nodig hebt, een onverwachts berichtje of een andere actie waardoor je wordt verrast.

Toch blijven mensen hun tijd en aandacht besteden aan anderen die het niet waard zijn. Is het niet tijd om die blinddoek, die ervoor zorgt dat je niet ziet wat er echt gebeurt, af te doen?

Stop met praten en laat zien hoe je je voelt

Stop met praten

Woorden kunnen door de wind wegwaaien, dat weten we in ieder geval in theorie. In de praktijk negeren we het echter zonder er over na te denken.

Het zeggen van “Ik hou van je”, “Ik heb je nodig” of “Ik vind je leuk” is iets dat relatief eenvoudig is om te doen. Maar waar zijn de daden die deze woorden begeleiden?

Soms is het genoeg om een ​​eenvoudige test te doen, om erachter te komen of je echt belangrijk bent voor iemand. Bedek je oren en let goed op.

Kijk naar alles wat er tot nu toe is gebeurd, alles wat als in een stomme film wordt getoond terwijl je toekijkt. Wat zie je?

De kans is groot dat wat je ziet je zal verbazen en het zal ook de waarheid laten zien over een situatie waarin je anders blind zou zijn.

Dit komt doordat je veel waarde hebt gegeven aan woorden die nooit in daden zijn vertaald, waardoor je zonder aanleiding bent komen te lijden.

Je gelooft alle smoesjes die mensen vertellen wanneer ze hun liefde niet door daden laten zien. Je rechtvaardigt de afwezigheid van daden omdat je aardig voor ze wilt zijn.

Dit kan echter je eigen eigenwaarde ondermijnen, wat schadelijk is – en dan wie zal je helpen? Je hoeft alleen maar in de spiegel kijken.

Er is maar één persoon die er altijd is geweest en de waarheid door alle leugens heen heeft verteld.

De opzettelijke blindheid

Opzettelijke blindheid

Het is waarschijnlijk niet de eerste keer dat je beseft hoe blind je door een situatie bent geworden. Keer op keer ga je terug naar hetzelfde standpunt, waardoor je ziet wat je graag wilt zien.

Terwijl je op zoek bent naar een andere situatie val je terug op diezelfde situatie die je pijn doet, maar dat komt omdat je het toelaat!

Je had moeten leren om je ogen vanaf het begin af aan open te hebben om te kunnen zien of iemand aan jouw kant staat of niet, en of wat ze zeggen ook is wat ze doen.

Laten we een simpel voorbeeld bekijken, hoewel de situatie verre van makkelijk is. Stel je voor dat twee mensen verliefd worden, maar een van hen is al getrouwd.

Hier is geen makkelijke oplossing voor. De getrouwde persoon geeft de ander hoop dat ze zullen gaan scheiden, zodat de twee geliefden samen kunnen zijn.

Wat gebeurt er dan? Maanden gaan voorbij, of zelfs een jaar, en toch blijft de situatie hetzelfde.

De persoon die niet getrouwd is blijft in de woorden van de ander geloven, hoewel hun daden daar geen reden toe geven.

Hoewel het pijnlijk is, is het belangrijk om te doen wat we eerder hebben gezegd. Bedek je oren, open je ogen en zie eindelijk duidelijk wat er eigenlijk gebeurt.

Het gaat niet om het zoeken naar een schuldige, maar om te ontsnappen uit een situatie die bestaat uit valse hoop die voorkomt dat je in vrijheid van je leven kunt genieten.

Laat me zien dat je om me geeft met daden

Laat me met daden zien hoeveel je me waardeert, hoeveel je om mij geeft, hoeveel je van me houdt. Maar misleid me niet meer met lege woorden, die niet laten zien wat je zegt.

Stop met het blind geloven en jezelf laten leiden door hoop op een andere realiteit, die nooit de waarheid zal zijn.

Val niet in dezelfde val als altijd. Open je ogen eens en voor altijd, vanaf het begin, en kies niet voor het gemakkelijke alternatief van die schatkist, gevuld met verwachtingen en dromen die nooit vorm zullen krijgen.

Laat dit een leerervaring voor iedereen zijn. Laat andere mensen zien dat je vergeving oprecht is en wees altijd consequent in wat je zegt en doet.

Woorden bestaan in een leeg vacuüm. Wat echt belangrijk is, zijn jouw daden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wobeser, G. Von. (2014). Certezas incertidumbres y espectativas en torno a la salvación del alma creencias escatológicas en Nueva España Siglos XVI-XVIII. Historia Mexicana. https://doi.org/10.2307/41472675

  • Soledad Beato, M., Pulido, R. F., Salome Pinho, M., & Gozalo, M. (2013). Reconocimiento falso y ansiedad estado/rasgo. Psicologica.

  • González Valenzuela, J. (1985). SOBRE LA NATURALEZA MALIGNA DEL HOMBRE EN FREUD Y FROMM. Omnia: Revista de La Coordinación General de Estudios de Posgrado.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.