Woorden die kunnen helpen in moeilijke tijden

Hoewel je dit misschien niet in staat bent in te zien op het moment zelf, zijn moeilijke tijden eigenlijk juist kansen om te leren. Uiteindelijk zul je weer lachen en je verdriet van toen op een andere manier bekijken.
Woorden die kunnen helpen in moeilijke tijden

Laatste update: 05 december, 2018

Moeilijke tijden kloppen bij ons aan zonder dat we ze hebben uitgenodigd. En wat nog erger is, is dat je er waarschijnlijk helemaal niet op voorbereid bent om ze onder ogen te komen.

Tegenstrijd kan veel vormen aannemen. Zelfs wanneer je de beste steun om je heen hebt of alle zelfhulpboeken die er bestaan hebt gelezen, is dit niet altijd voldoende.

Om donkere tijden aan te kunnen, moet je in eerste instantie goed voorbereid zijn, waarna je kunt gaan vertrouwen op je eigen voorzieningen, veerkracht en emotionele behendigheid.

Hoewel je misschien wel hebt gehoord dat je van moeilijkheden alleen maar sterker wordt, willen we onszelf in werkelijkheid eigenlijk allemaal gewoon goed voelen, om gelukkiger te zijn.

Het leven zal je naar buitengewone bestemmingen brengen, wanneer het daar klaar voor is. Wanneer je jezelf echter midden in moeilijke tijden bevindt, aarzel dan niet om de volgende woorden regelmatig hardop tegen jezelf te zeggen.

1. Ik heb het recht om te huilen, maar ik zal ook weer lachen

Soms is het van essentieel belang om je emoties eruit te gooien om met een ruzie, mislukking, falen of gewoon verdriet om te gaan. Probeer je tranen nooit weg te stoppen. Voel je ook niet stom wanneer je terneergeslagen bent of helemaal geen kracht hebt.

Onthoud echter wel dat dit moment waarop je je demonen omarmt niet te lang zou moeten duren en al helemaal niet permanent zou moeten zijn.

Huilen en je verdriet eruit gooien hebben een duidelijk nut: je namelijk helpen om te accepteren wat er gebeurd is en weer verder te gaan met je leven, om verandering te stimuleren. Je verdient het om weer te lachen.

2. De persoon die mij het meeste zal helpen in moeilijke tijden ben ik zelf

De persoon die mij het meeste zal helpen in moeilijke tijden ben ik zelf

Natuurlijk kun je geweldige vrienden hebben, een superlieve partner en een familie die van je houdt en immens veel om je geeft. Dit is allemaal hartstikke goed. De persoon die het beste met jouw moeilijke tijden om kan gaan, ben jij echter zelf.

Zonder wilskracht, energie of dromen is het echter uitermate moeilijk om uit die donkere kamer te ontsnappen waar je jezelf op dit moment in bevindt. Luister naar de mensen om je heen. Laat hen je helpen, maar wees zelf degene die de versnellingen in gang zet om vooruit te komen.

3. Ik heb geen controle over mijn situatie, alleen over de manier waarop ik op de situatie reageer

Sommige dingen kunnen nu eenmaal niet vermeden worden: een verlies, een ziekte, een breuk… ondanks al je inspanningen.

  • Niemand heeft 100% controle over deze ingewikkelde omstandigheden die het leven ons zo nu en dan voorschotelt. Je bent daarentegen echter wel verantwoordelijk voor je gedachten.
  • Tegen jezelf zeggen dat je iets niet kan zal jou volledig immobiliseren. Het zal alleen maar meer negatieve emoties opwekken.
  • Zeggen dat je er heus wel doorheen komt zal daarentegen juist je hele kijk op de situatie veranderen en je voorzien van nieuwe kracht.

Het is het waard dit te onthouden.

4. Om het leven te leven, moet je de grens van angst overschrijden

We hebben het op onze site meerdere keren gehad over onze comfortzone. Die onzichtbare ruimte waarin alles veilig en bekend lijkt en waar we het gevoel hebben dat we alles onder controle hebben.

In moeilijke tijden kun je echter het gevoel hebben dat tegenslag je comfortzone is binnengetreden en jou met zijn lange vingers gevangen heeft gezet. De rust die voorheen zo vanzelfsprekend leek, lijkt nu in elkaar te storten.

Je moet daarom aan je angst zien te ontsnappen en een stap over de grens zetten.

  • Als je bang bent om na te denken over wat er met je zal gebeuren na je verlies, ga dan naar de andere kant. Accepteer in eerste instantie wat er gebeurd is. Onthoud vervolgens dat het leven door moet gaan en dat het jou met zich meeneemt. Kom in beweging.
  • Als je je bedreigd voelt of als je bang bent om alleen te zijn, probeer deze angsten dan te rationaliseren. Herinner jezelf aan de bovenstaande uitspraak, dat je zelf degene bent die jou het beste kan helpen. Geef je hart de kans om jou kracht te geven.
In moeilijke tijden moet ik elke dag rust en innerlijke balans ontwikkelen

5. Ik moet elke dag rust en innerlijke balans ontwikkelen

Je let op je dieet en je gewicht en gaat regelmatig naar de dokter voor een routineonderzoek. Elke dag zorg je voor jezelf. Je bent ongetwijfeld helemaal uitgeput wanneer je aan het einde van de dag eindelijk je bed in kan kruipen.

Stel jezelf nu eens de volgende vraag: “Wanneer heb je voor het laatst voor je emoties gezorgd, voor je behoeftes en je innerlijke rust?

Dit is iets dat we elke dag kunnen oefenen. Als je altijd iedereen vóór jezelf plaatst, dan zul je jezelf op een gegeven moment gaan verwaarlozen.

Als je jezelf alleen maar inspant om materiële dingen te verkrijgen en verzamelen, dan vergeet je waar het werkelijk om gaat in het leven: jouw geluk en integriteit.

Wanneer moeilijke tijden zich voordoen, moet je hierop voorbereid zijn. Er bestaat geen betere manier om jezelf voor te bereiden dan elke dag:

  • Je innerlijke rust te onderhouden.
  • Je zelfvertrouwen te vergroten.
  • Meer begrip voor jezelf te krijgen.

Wees je er in eerste instantie van bewust dat het leven stroomt als een rivier, voortdurend in beweging en van richting veranderend. Of je het nu leuk vindt of niet, je moet deel uitmaken van deze vloeiende beweging.

Omdat niemand van ons kan weten wanneer moeilijke tijden zich voor zullen doen om ons op de proef te stellen, is het belangrijk om altijd voorbereid te zijn om op je veerkracht te vertrouwen.

Iedereen die graag een regenboog wil zien, moet bereid zijn om de storm te trotseren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.