8 stappen om niet langer een verdrietig persoon te zijn

Ga je door een moeilijke periode? Heb je het gevoel dat het onmogelijk is om een sprankeltje hoop te vinden? Volg dan deze tips en wees niet langer een verdrietig persoon.
8 stappen om niet langer een verdrietig persoon te zijn

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 23 augustus, 2022

We hebben ons allemaal op een bepaald moment in ons leven verdrietig gevoeld. Hoewel we het niet leuk vinden om verdriet te ervaren, is verdriet een natuurlijke emotie. Eigenlijk is het zelfs nuttig. Maar te veel verdriet kan wie we zijn in de weg zitten en ons tot een verdrietig persoon maken.

In dit artikel zal je leren hoe je kan ophouden met een verdrietig persoon te zijn.

Verdriet helpt ons in zekere zin rationeler te zijn en evenwicht te vinden. Want de realiteit is dat een leven vol zaligheid en geluk misschien niet nuttig en motiverend zou zijn.

Maar als je voor onbepaalde tijd in deze toestand van verdriet blijft, dan is het een probleem dat je moet leren aanpakken.

Ga je door een moeilijke periode? Heb je het gevoel dat het onmogelijk is om een sprankeltje hoop te vinden? Volg dan deze tips en wees niet langer een verdrietig persoon.

1. Stop met piekeren over de dingen die jou storen

Een verdrietig persoon

Dit is de eerste stap waarmee je kan ophouden met een verdrietig persoon te zijn. Je moet leren inzien dat voortdurend over hetzelfde idee piekeren schadelijk en nutteloos is.

Wanneer je al je aandacht richt op wat je deprimeert, dan zal dit niet alleen het verdriet vergroten. Maar ook je frustratie zal groter worden omdat je niet in staat bent er iets aan te doen. Om deze vicieuze cirkel te stoppen moet je je geest met andere gedachten vullen.

  • Laat los door deel te nemen aan een willekeurige activiteit die plezierig is en je bezig houdt. In het begin zal het misschien wat moeilijk zijn. Maar geleidelijk zal het gemakkelijker voor je zijn.

2. Kom in beweging en voel je niet langer een verdrietig persoon

Kom in beweging

Wanneer je traint, dan maken de hersenen stoffen vrij die ons gevoel van geluk verhogen. Om die momenten van depressie te bestrijden kan je dus proberen wat lichamelijke activiteit uit te voeren.

Er zijn meerdere bewegingsvormen die je kan proberen. Je hoeft alleen maar die vorm te vinden die het minst vervelend is. Probeer ook de training te vinden die het meest geschikt is voor jou.

  • Zodra je met bewegen begint zal je je beter voelen. Bovendien blijft ook je geest bezig en wordt je fit.

3. Voldoende slapen

Voldoende slapen

Het is gemakkelijker om niet langer een verdrietig persoon te zijn wanneer je geest ontspannen is. Onthoud dat we dagelijks minstens zes tot negen uren moeten slapen. Dat is de hoeveelheid slaap die we nodig hebben zodat het lichaam en de geest op de juiste manier kunnen werken.

Als je het type persoon bent die vaak wakker blijft, dan is de kans groot dat het gebrek aan slaap je humeur zal beïnvloeden. Als je verdriet een gevolg is van andere factoren dan zal slaap je helpen om te ontspannen. Het zorgt er ook voor dat je geest voldoende rust.

  • Je zal merken dat alles er beter uitziet na meerdere uren slaap.
  • Als je problemen hebt om in slaap te vallen, drink dan een ontspannende thee of wat warme melk met honing.

4. Omring jezelf met positieve mensen

Omring jezelf met positieve mensen

De mensen met wie we ons omringen spelen een heel belangrijke rol in ons leven. Ze beïnvloeden onze manier van denken en voelen. Net als ziekten zijn ook gedachten en gemoedsstemmingen besmettelijk.

Als de mensen met wie je samenleeft negatief zijn dan is het normaal dat ook jij dezelfde soort gedachten begint te krijgen.

  • Om op te houden met een verdrietig persoon te zijn moet je jezelf omringen met gelukkige en positieve mensen. Want ze zullen je helpen om de mooie kant van het leven te zien.
  • Het is heel belangrijk dat je je openstelt voor de boodschappen en het geluk van deze nieuwe vrienden. Anders zal je het moeilijk hebben om positieve emoties te ervaren.

5. Wees voorbereid op momenten van verdriet

Wees voorbereid op momenten van verdriet

Het leven is net als een achtbaan waarin je emoties snel veranderen. Het is dus belangrijk dat jij je, wanneer je je goed voelt, voorbereidt op de verdrietige en negatieve momenten.

Je kan deze voorbereiding verwezenlijken door relaties met positieve mensen te creëren en te onderhouden. Koester positieve herinneringen en leer inzien hoe verdriet ook een positieve kant heeft.

6. Verander je routine

Verander je routine

Elke dag hetzelfde doen en je leven met dezelfde mensen delen kan voor iedereen deprimerend zijn. Maar je kan stoppen met een verdrietig persoon te zijn door die eentonigheid te verbreken op het moment dat het jou het meest raakt.

  • Voeg nieuwe dingen toe wanneer je kan of neem een vrije dag van je werk.
  • Je hoeft er niet naar te streven om grote veranderen te creëren. Want de werkelijkheid is dat kleine wijzigingen genoeg zijn om opwinding en frisheid aan je dag te geven.

7. Verandering van omgeving

Verandering van omgeving

Eén van de beste manier om verdriet te bestrijden is door je omgeving te veranderen. Als je verdriet erg diep zit dan kan je op een punt komen dat je omgeving zelfs een voortdurende herinnering aan je problemen is.

Je hoeft niet over te gaan tot zo’n radicale veranderingen als verhuizen naar een ander huis of een andere stad.

  • Maar je kan beginnen met je kamer schoon te maken of met het veranderen van de plaats van enkele meubels.
  • Je kan ook wat lampen of decoratieve elementen toevoegen om de ruimte op te vrolijken. Je zal zien dat deze kleine veranderingen je levenskracht zullen oppeppen.

Dit heeft te maken met het feit dat je iets doet dat je leuk vindt en dat jou inspireert.

8. Doe iets om jezelf te helpen

Doe iets om jezelf te helpen

Alleen de beslissing nemen om je niet langer triestig te voelen, zal er niet voor zorgen dat je stopt met een verdrietig persoon te zijn. Wat je wel moet doen is proberen te ontdekken wat de redenen van je verdriet zijn.

Zodra je die gevonden hebt kan je een strategie ontwerpen om het aan te pakken. Door een doelstelling voor ogen te houden zal je gefocust blijven. Het is zelfs mogelijk dat je na verloop van tijd een antwoord zal vinden om je probleem op te lossen.

Maar als je verdriet een ernstig probleem is dat jouw leven diepgaand aantast dan moet je de hulp van een therapeut zoeken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.