Huilen is niet altijd een teken van zwakte

Jezelf ontladen en contact maken met jezelf hoeft helemaal niet te beteken dat je zwak bent, maar juist dat je weet waar je grenzen liggen en wat je vaardigheden zijn. Soms is huilen juist een teken van kracht.
Huilen is niet altijd een teken van zwakte

Laatste update: 22 januari, 2019

Soms worden we moe, bereiken we onze grens en laten we gewoon los. Soms betekent huilen helemaal niet dat je opgeeft en ook niet dat je zwak bent.  Er zijn ook momenten dat er niets anders op zit dan jezelf de kans geven om je even goed te ontladen omdat je moe bent.

Je bent moe van altijd sterk te moeten zijn. Omdat het leven zo veeleisend is. En omdat de mensen om je heen zich er niet altijd van bewust zijn hoeveel je eigenlijk geeft. Zonder hier ooit iets voor terug te krijgen.

Draag niet meer dan je kunt dragen

Draag het gewicht van de wereld niet op je schouders. Probeer alleen datgene te dragen wat werkelijk essentieel voor je is. Vergeet daarnaast nooit dat je hart ook zijn eigen persoonlijke ruimte nodig heeft.

Doe dit zelfs wanneer je eigenlijk helemaal geen behoefte hebt om te huilen. Alleen de sterkste mensen op aarde staan zichzelf dit namelijk toe.

Je kunt niet iedere dag sterk zijn

Misschien ben je opgevoed met het idee dat je je tranen gewoon weg moet slikken. Dat het leven nu eenmaal hard is en huilen helemaal nergens goed voor is. Dit idee kan na verloop van tijd echter ernstige emotionele problemen veroorzaken.

  • Niet huilen wijst er soms op dat je niet laat zien hoe je je werkelijk voelt. Daarentegen verberg je jezelf achter de schijn dat alles goed met je gaat.
  • Wanneer je probeert te doen alsof alles helemaal goed met je gaat, je problemen en gevoelens verborgen houdt, dan zul je aan het einde van de dag merken dat je je emoties niet alleen verborgen houdt voor de wereld om je heen, maar ook voor jezelf.
  • Verborgen emoties zijn problemen die niet onder ogen worden gekomen. Aangezien een probleem waar niet goed mee om wordt gegaan een emotie is die zichzelf uiteindelijk kenbaar maakt in de vorm van hoofdpijn, migraine, vermoeidheid, gespannen spieren, duizeligheid, spijsverteringsproblemen...

Gun jezelf rust en ruimte

Je kunt niet elke dag sterk zijn en je kunt ook niet je eigen ongemak en verdriet de rest van je leven verborgen houden. Dit is noch gezond, noch hygiënisch. Je moet jezelf af en toe een momentje gunnen om jezelf te ontladen, waarbij je tranen dienen als een stressverlichter die je kan helpen om zenuwen en emoties los te laten.

  • Soms is huilen helend.
  • Tranen zijn een vorm van ontlading die de eerste stap naar verandering inhoudt. Huilen houdt in dat je de baas over je eigen emoties wordt en deze vrijwillig loslaat.
  • Uit huilen komt rust voort. Nadat je even gehuild hebt, zul je meer ontspannen zijn en in staat zijn om de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn en om keuzes te maken.
Verdriet

De behoefte om sterk te zijn wanneer het leven zoveel van ons vergt

Niemand behalve jij weet precies wat er allemaal voor nodig was om het punt te bereiken waar je nu staat. Niemand weet wat je allemaal hebt moeten opgeven voor anderen, de mensen van wie je houdt.

En je hebt dit allemaal vanuit vrije wil gedaan, omdat je het wilde doen. Hoewel je je hier volledig van bewust bent, doen zich toch soms momenten voor waarop je het gevoel hebt alsof het leven, of beter gezegd de mensen om je heen, jou niet evenveel waardering geven als jij hen hebt getoond.

Soms moet je gewoonweg huilen toestaan

In een maatschappij waarin sociale en professionele zaken niet altijd even makkelijk zijn, is het belangrijk om sterk te zijn. Het is niet altijd makkelijk om je krachten te laten zien aan je ouders, je broers of zussen of je partner, die zichzelf soms misschien wel meer prioriteit geven dan jou.

En in werkelijkheid is het zo dat je er op sommige dagen gewoon genoeg van hebt om altijd sterk te zijn, om alle last op je schouders te dragen. In dit soort situaties is huilen soms noodzakelijk.

Het is belangrijk om grenzen te stellen, zodat het leven alleen van je eist wat je ook werkelijk kan bieden

Niemand kan meer bieden dan hij heeft. Het is vrijwel onmogelijk om geluk en warmte te bieden aan de mensen van wie je houdt als zij geen aandacht voor je hebben of jou niet dezelfde liefde teruggeven, of dezelfde genegenheid.

Het geheim hiervoor is balans. Om sterk te kunnen zijn en om te kunnen gaan met wat er in het leven op je pad kan komen en tegelijkertijd je doelen te bereiken (en de moeilijkheden waar je mee geconfronteerd wordt niet te vergeten), is het belangrijk om je aan deze grenzen te houden.

  • Sterk zijn betekent in eerste instantie dat je gelukkig bent met jezelf. Werk aan je eigen persoonlijke groei, geniet van je tijd alleen, je hobby’s. Houd van iedereen die aan je zijde staat en natuurlijk vooral ook van jezelf.
  • De sterkste mensen die er bestaan zijn mensen die weten hoe ze lief moeten hebben en die tegelijkertijd ook van zichzelf houden. En nee, dit maakt jou helemaal niet egoïstisch.
  • Sterk zijn houdt ook in dat je leert om jezelf te verlossen van de last die het moeilijk voor je maakt om vooruit te komen. Deze dingen zijn schadelijk voor je eigen welzijn en kunnen je pijn doen. We weten allemaal dat dit soms erg pijnlijk kan zijn, maar toch moet je leren om helemaal geen prioriteit te geven aan mensen die helemaal niets om jou geven.
Loslaten

Sterk zijn betekent dat je jezelf af en toe de kans geeft om ‘zwak’ te zijn.

Wat houdt dit in?

  • Je hebt het recht om te zeggen dat je iets niet kunt en sommige dingen aan je voorbij te laten gaan, zodat je niet nog meer verantwoordelijkheden op je neemt dan je inmiddels al hebt.
  • Je hebt het recht om te zeggen ‘en nu is het genoeg’ en aan te geven dat je behoefte hebt aan rust.
  • Ook jij hebt het recht om te vragen om respect, om liefde, genegenheid en erkenning op te eisen. De mensen die iets van jou nodig hebben, moeten leren te begrijpen dat jij ook iets van hen nodig hebt.

Volg je eigen weg

En natuurlijk heb je recht op je eigen momenten van persoonlijke catharsis. Op momenten waarop je even een wandeling kunt gaan maken om even aan jezelf te denken, om te huilen, naar je gedachten te luisteren, met je emoties om te gaan, beslissingen te nemen en vooruit te gaan.

Uiteindelijk is dit namelijk precies waar het leven om draait. Met zoveel mogelijk innerlijke balans en welzijn je eigen weg volgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bernardo Stamateas. (2019). Emociones tóxicas: Cómo sanar el daño emocional y ser libres para tener paz interior. Ediciones B. Rústica.
  • Sara Laguna, Inés Magán Uceda. (2015). “Un estudio de la importancia de la regulación emocional y del afrontamiento en los episodios de dolor de cabeza”. EduPsykhé: Revista de psicología y psicopedagogía. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5629528

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.