Drie voordelen van huilen voor je geest

Huilen kan soms wat gefronste wenkbrauwen veroorzaken, maar het heeft grote voordelen voor je geest, dus je moet nooit de tranen tegenhouden als je stoom af moet blazen.
Drie voordelen van huilen voor je geest

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je weleens gehoord over de voordelen van huilen voor je geest? Huilen is iets dat vandaag de dag nog steeds wordt afgekeurd. Het blijkt echter zelfs goed voor ons te zijn.

Het tegenhouden van de tranen als we in gezelschap van andere mensen zijn, betekent echter vaak dat we dat thuis als we alleen zijn ook doen.

Zeer weinig mensen durven ooit te huilen. Mensen denken dat het iets is om je voor te schamen, maar niets is minder waar. Huilen heeft namelijk een doel. We worden met dit vermogen geboren omdat er een aantal voordelen van huilen voor de geest zijn. Laten we eens kijken naar wat deze voordelen zijn.

De 3 voordelen van huilen voor je geest

1. Huilen kan je stemming verbeteren

Het lijkt onmogelijk, toch? Huilen heeft echter een helende werking op je geest. Als je een extreem triest moment in je leven meemaakt, kan huilen een verzachtende balsem zijn. Denk bijvoorbeeld aan een gebeurtenis zoals een relatiebreuk, of het omgaan met de dood van een geliefde.

Het is waar dat huilen voor je geest een manier om verdriet te uiten is. Huilen is echter ook een manier om alle emoties weg te krijgen die in je opgesloten zitten. Soms houden we de tranen tegen en soms slikken we ze weg. In plaats van dat dit goed is voor ons, richt dit juist alleen maar meer schade aan.

 

Huilende vrouw

Misschien zie je geen uitweg meer. Bijvoorbeeld als je partner je heeft verlaten en je je geen leven zonder hem kunt voorstellen. Eén van de voordelen van huilen voor je geest is dat het je kan helpen de dingen veel duidelijker te zien.

Wanneer je huilt, laat je je emoties los en raakt je geest verlost van alle dingen die het leven zwaar maken. Zodra je al die emoties hebt losgelaten die vechten om eruit te komen, zul je je bevrijd voelen. Daarnaast zul je een veel duidelijker beeld van de situatie hebben.

2. Het helpt om stress te verlichten

Heb je ooit uit frustratie gehuild? Soms heeft huilen niets te maken met verdrietig zijn, maar met te gestrest zijn. Dit kan te maken hebben met:

  • een project op het werk
  • je baas die je lastigvalt
  • een onderwerp op de universiteit waarmee je worstelt

Deze frustratie, woede en hulpeloosheid zorgt ervoor dat je wilt huilen. Alle moeite die je doet lijkt voor niets te zijn. Misschien is het echter niet voor niets, maar zien andere mensen niet hoeveel inspanning dit je kost. Ze eisen meer, terwijl ze de druk steeds verder opvoeren.

Hoewel het misschien negatief lijkt, zal huilen je zeker helpen in deze omstandigheden. Het zal je helpen om de stress te verlichten die zich in jouw geest en lichaam opbouwt. Zodra je alles hebt losgelaten, kun je weer verder. Al je inspanningen daarna zullen het resultaat opleveren dat je wilde.

3. Huilen helpt je om te ontspannen

Huilen helpt je niet alleen om een duidelijker beeld van een situatie te krijgen, het ontspant je ook. Laten we eens kijken naar mensen met obsessieve gedachten. Ze kunnen deze gedachten niet kunnen stoppen, waardoor ze erdoor overweldigd worden en ze zich schamen.

In dit geval kan huilen als een overdrukventiel werken. Het bevrijdt niet alleen de spanning in het lichaam, maar ook in de geest. Wanneer obsessieve gedachten door je hoofd zwermen en er is geen einde in zicht, kan het voelen als een wervelwind. Je wilt gewoon je gedachten kalmeren, laten stoppen, maar je weet niet hoe je het moet doen.

Tranen verbergen

Misschien hebben veel emoties zich opgebouwd zoals:

Het is belangrijk om dit alles los te laten door te huilen. Dit komt eenvoudigweg door alle voordelen die we vandaag hebben genoemd. Voor je geest is huilen een soort ‘noodstop’ voor al die gedachten die uit de hand lopen in je geest. Zodra je stoom afblaast door te huilen, kun je het licht aan het eind van de tunnel zien. Je zult dingen veel duidelijker zien en je rustiger voelen.

Meer lezen over dit onderwerp? Bekijk:
Dingen die je niet wist over tranen en huilen

Conclusie

Er zijn dus zonder twijfel vele voordelen van huilen voor je geest. Schenk daarom geen aandacht aan de mening van anderen. Veel mensen hebben een negatief idee hebben over huilen. Ze zullen je misschien zelfs vertellen dat je moet stoppen met huilen. Leg hun mening echter naast je neer.

Huilen is echt gezond en als je de brandende tranen binnenhoudt, doet je gewoon meer kwaad dan goed. Je emoties in toom houden en wegslikken kan schadelijk zijn. Je zou als gevolg hiervan lichamelijke klachten kunnen ontwikkelen. Laat dit niet gebeuren. Huil wanneer je voelt dat je geest dit nodig heeft. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bylsma, L. M., Croon, M. A., Vingerhoets, A. J. J. M., & Rottenberg, J. (2011). When and for whom does crying improve mood? A daily diary study of 1004 crying episodes. Journal of Research in Personality. https://doi.org/10.1016/j.jrp.2011.04.007
  • Miceli, M., & Castelfranchi, C. (2003). Crying: Discussing its basic reasons and uses. New Ideas in Psychology. https://doi.org/10.1016/j.newideapsych.2003.09.001
  • Hendriks, M. C. P., Nelson, J. K., Cornelius, R. R., & Vingerhoets, A. J. J. M. (2008). Why crying improves our well-being: An attachment-theory perspective on the functions of adult crying. In Emotion Regulation: Conceptual and Clinical Issues. https://doi.org/10.1007/978-0-387-29986-0_6
  • Hall, J. M. (2011). Introduction to Three Conceptual Explorations of Human Crying. Journal of Holistic Nursing. https://doi.org/10.1177/0898010110393351
  • Rottenberg, J., Bylsma, L. M., & Vingerhoets, A. J. (2008). Is crying beneficial?. Current Directions in Psychological Science, 17(6), 400-404.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.