Dingen die je niet wist over tranen en huilen

Wist je dat mensen de enige wezens zijn wiens tranen overeen komen met verschillende gevoelens? De tranen van andere zoogdieren hebben geen emotionele achtergrond.
Dingen die je niet wist over tranen en huilen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Huilen is een psychologisch proces voor alle levende wezens. Maar het is anders als mensen tranen laten. Wij zijn de enigen die huilen om verschillende emoties te laten zien. In dit artikel willen we een aantal opvallende dingen met je delen over tranen en huilen.

Tranen en huilen zijn goed voor de gezondheid

Jarenlang werden tranen en huilen gezien als een teken van zwakte en zelfs manipulatie. In werkelijkheid druk je verdriet uit met tranen. Dit gebeurt doordat je lichaam verscheidene chemicaliën loslaat. Deze substanties hebben een natuurlijk kalmerend effect. 

Met andere woorden: ze verminderen de pijn die je op dat moment voelt.

Als je huilt wordt je lichaam kalm. Dit komt doordat er oxytocine vrijkomt na het huilen. Dit stofje werkt als een natuurlijk verdovingsmiddel.

Hoewel het misschien niet vaak gebeurt, zijn tranen en huilen wel belangrijk. Het beschermt de slijmvliezen in je ogen tegen uitdroging. Dit helpt je ogen in perfecte conditie te houden.

Een ander belangrijke factor is dat ze verkoudheid bestrijden. Tranen kunnen bacteriën doden. Dit komt door de stof lysozym D.

Samengevat helpt huilen je gezond te houden en zorgt ervoor dat je lichaam optimaal blijf functioneren.

Zijn tranen van verdriet en blijdschap hetzelfde?

Huilend kind

Wetenschappers zijn van mening dat tranen in drie categorieën onder te verdelen zijn:

Gewone tranen

Dit zijn de tranen die je hoornvlies droog houden. Ze smeren je ogen en ze houden je ogen ook schoon.

Onder normale omstandigheden verliest een persoon 1,1 gram traanvocht per dag. Dat kan meer of minder worden als je ouder wordt.

Reflexieve tranen

Dit is het resultaat van irritatie. Ze worden veroorzaakt door een vreemd voorwerp of irriterende substanties.

Er is veel dat dit soort tranen kan veroorzaken. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • uien
 • traangas
 • verflucht
 • bijtende stoffen

Het doel van deze tranen is om je ogen schoon te maken.

Emotionele tranen

Dit zijn tranen die gebaseerd zijn op een gevoel. De meest voorkomende emoties die dit soort tranen uitlokken zijn:

 • geluk
 • verdriet
 • woede
 • teleurstelling

Huilen na seks

Veel mensen hebben het gevoel dat ze moeten huilen na een orgasme. De wetenschap weet niet precies hoe dit komt, maar sommigen geloven dat huilen na seks gerelateerd is aan de hormonale schommeling die veroorzaakt worden door seks. 

Anderen zeggen dat het een psychologische reactie is. Ze zeggen dat dit door een aantal dingen kan komen, zoals:

 • het gevoel van het orgasme
 • schuldgevoelens als je vreemdgaat
 • verdriet als je geen goede relatie hebt

Als je altijd zo’n reactie hebt, moet je misschien nadenken over je relatie. Ga na of je relatie je wel gelukkig maakt.

Als je huilt van geluk is het goed, maar als het komt doordat je ongelukkig bent, moet je je relatie evalueren. Denk erover na of het het wel waard is dat jij bij die persoon blijft.

Mannen huilen minder vaak dan vrouwen

Huilende vrouw

Men zegt dat vrouwen meer huilen dan mannen. Hier worden ook vaak grapjes over gemaakt. Onderzoek wijst uit dat vrouwen vier keer meer huilen dan mannen. Dit wordt veroorzaakt door het hormoon prolactine.

Dit hormoon kan ervoor zorgen dat iemand gaat huilen. Het komt vooral voor in het bloed en de tranen van een vrouw.

Aan de andere kant hebben de traanbuizen een andere structuur dan die van mannen. Hierdoor is het voor vrouwen makkelijker om te huilen.

Dieren huilen ook

Dieren kunnen ook huilen. Normaal gezien kun je dit merken aan het geluid dat ze maken. Je kunt het ook zien aan hun gezichtsuitdrukkingen of het gedrag dat ze laten zien. De uitdrukkingen van dieren verschillen per diersoort. Dit komt doordat het limbisch systeem per diersoort anders is.

Bij sommige zoogdieren en mensen staat het in verband met het beloningsgebied in de hersenen, maar mensen huilen vanwege emoties.

Met andere woorden: het is onmogelijk voor dieren om te huilen vanwege een diepere emotionele betekenis. Het wordt alleen veroorzaakt door een functionele noodzaak.

Tranen en hun interessante eigenschappen

Tranen van het lachen

Er zijn meerdere emotionele oorzaken:

 • om stress te verminderen
 • om empathie en medeleven te laten zien
 • als we pijn hebben
 • als we aandacht nodig hebben
 • zelfs om te laten zien hoe gelukkig we zijn

Tranen hebben dezelfde psychologische reactie. Het maakt niet uit of wetenschappers zeggen dat ze veroorzaakt worden door irritatie of niet. Wat we wel weten is dat tranen een belangrijke functie vervullen. Ze beschermen onze ogen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.