Je angst voor eenzaamheid bestrijden

Om je angst voor eenzaamheid te overwinnen, is het belangrijk om te stoppen met wanhopig te zoeken naar relaties. Vergeet niet dat dit soort relaties niet gezond zijn.
Je angst voor eenzaamheid bestrijden

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je last van angst voor eenzaamheid? Heb je al verschillende verbroken relaties meegemaakt en denk je nu dat er geen hoop meer voor je is? Hebben de mensen waarvan je vroeger dacht dat het je vrienden waren uiteindelijk je leven verlaten? Heb je een punt bereikt waarop het lijkt alsof eenzaamheid je lot is?

Iedereen maakt dit soort situaties mee in zijn of haar leven. Als deze ervaringen echter leiden tot een angst voor eenzaamheid, zou je de tips uit dit artikel in de praktijk moeten brengen.

Hoe overwin je angst voor eenzaamheid?

1. Bekritiseer jezelf niet

Een vrouw ziet er nadenkend uit

De eerste stap om je angst voor eenzaamheid te bestrijden is om eerlijk naar je eigen handelen te kijken. Om dit te doen, moet je bepalen hoe vaak per dag dat je jezelf afkraakt. Vertel je jezelf dat je:

 • onbelangrijk bent?
 • een slecht mens bent?
 • te oud of te jong bent?

Als je iedere dag zo tegen jezelf praat, zul je dit gaan geloven. Daardoor zal je voortdurend in een slecht humeur zijn en jezelf conditioneren om alleen te zijn.

Vergeet niet dat wat je tegen jezelf zegt een directe invloed heeft op hoe je je voelt. Zo eenvoudig is het. Als je jezelf programmeert om positief te denken, zul je je beter over jezelf voelen.

Als je negatief bent ten opzichte van jezelf, is het tijd om te leren om vriendelijker voor jezelf te zijn. Misschien heeft iemand in het verleden je bekritiseerd of misbruikt, of je schuldig laten voelen. Het is tijd om hen niet langer de controle over je leven te geven.

Aan de andere kant, misschien is het probleem dat je een fout hebt gemaakt in het verleden die je jezelf niet zal laten vergeten. In dat geval is het tijd om die stem in je hoofd uit te schakelen die je voortdurend bekritiseert.

Je moet leren om van jezelf te houden. Dat kun je doen door jezelf steeds opnieuw te vertellen dat je een waardevol persoon bent ondanks je mislukkingen, en je moet hierin geloven.

2. Verbeter je zelfvertrouwen

Het verbeteren van je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde is van vitaal belang om je angst voor eenzaamheid te bestrijden. Denk er maar eens over na, als je de goede dingen van jezelf niet kunt zien en je niet van jezelf kunt houden, hoe kun je dan verwachten dat anderen het doen?

De manier waarop we onszelf zien bepaalt hoe we ons gedragen en het beeld van onszelf dat we projecteren. Dat uitgangspunt is dus goed te gebruiken om zaken te veranderen.

Als je je voortdurend focust op je fouten en je merkt alleen de negatieve kanten van jezelf op, dan zijn dat de enige dingen die anderen over je zullen opmerken. Hoe meer je van jezelf houdt, hoe meer mensen overtuigd zullen zijn van hoe goed en vriendelijk je bent.

3. Accepteer dat je iets geweldigs te bieden hebt

Je bezit waarschijnlijk een aantal positieve kwaliteiten en vaardigheden. Wat zijn je beste kwaliteiten?

 • Ben je een gevoelig, hardwerkend en/of eerlijk persoon?
 • Wil je altijd mensen om je heen helpen?
 • Ben jij iemand die anderen kunnen vertrouwen?

Om je angst voor eenzaamheid tegen te gaan, ga je eerst op zoek naar mensen die deze kwaliteiten bewonderen en met wie je ze kunt delen. Dit betekent echter niet noodzakelijkerwijs dat je op zoek moet gaan naar deze kwaliteiten in een partner.

Richt je aandacht op het vinden van gelijkgestemde mensen die je aanvullen en met wie je je kunt identificeren. Vergeet niet dat het hebben van goede vrienden van vitaal belang is voor een gelukkig leven.

Nadat het je gelukt is om vriendschappen te sluiten, kun je meestal ook liefde vinden. Het is echter belangrijk om niet geobsedeerd te zijn door het vinden van liefde.

Lees ook dit artikel:
De kenmerken van giftige families

4. Verander je gedachten over het andere geslacht

Een man en een vrouw hebben een discussie

Veel mensen hebben misvattingen over het andere geslacht. Dit kan het gevolg zijn van een slechte ervaring waardoor je hen wantrouwt. Stereotypeer jij het andere geslacht op deze manier?

 • alle mannen zijn varkens.
 • vrouwen geven alleen maar om het geld van een man.
 • mannen geven alleen maar om seks.
 • vrouwen zijn te emotioneel.
 • je kunt mannen niet vertrouwen.
 • alle vrouwen zijn goudzoekers.
 • alle goede vrouwen hebben een relatie.

Deze ideeën zijn allemaal verkeerd, omdat zowel mannen als vrouwen op een bepaald moment in hun leven op zoek zijn naar zinvolle, duurzame relaties. Natuurlijk zullen er altijd negatieve voorbeelden zijn, maar dat betekent niet dat het hele geslacht zo is.

Als je deze gedachten over relaties hebt, zal het moeilijk zijn om je angst voor eenzaamheid te overwinnen, omdat je denkt dat er niemand meer voor je is. De waarheid is dat de wereld vol is van verbazingwekkende mensen, je hoeft je alleen maar met ze kennis te maken.

5. Verander de manier waarop je je angst voor eenzaamheid ziet

Angst voor eenzaamheid op een bankje

Ben je jaloers op die groepen vrienden die alles samen doen? Word je verdrietig elke keer als je een gelukkig stel ziet met hun kinderen ?

Vraag jezelf af of het probleem eigenlijk eenzaamheid is, of dat het gewoon de sociale druk is die je het gevoel geeft dat je dezelfde dingen als anderen in je leven moet hebben.

Als je je laat meeslepen door de verwachtingen van andere mensen, kan het lijken alsof je een mislukking bent als je single bent of niet veel vrienden hebt. In werkelijkheid is dat echter niet het geval.

Als je je zo voelt, houd er dan rekening mee dat je waarde hetzelfde is, of je nu een partner hebt of niet. Het belangrijkste om in gedachten te houden is dat je geen relatie van welke aard dan ook moet aangaan, alleen maar om aan de verwachtingen van iemand anders of de samenleving te voldoen.

6. Richt je op wat je hebt

Om je angst voor eenzaamheid te overwinnen, moet je stoppen met wanhopig te proberen een partner te vinden. Kijk naar je familie en vrienden die om je geven en zorg ervoor dat je ze waardeert, ook al zijn ze niet perfect.

Denk erover na. Mensen zullen geen toenadering zoeken bij iemand die niet waardeert wat hij of zij heeft. Als je eenmaal nieuwe vrienden hebt gemaakt, moet je er bovendien voor zorgen dat ze weten hoeveel je van ze houdt en om ze geeft.

Vergeet niet dat als je hard werkt om nieuwe relaties op te bouwen, maar ze vervolgens niet versterkt, je al die vooruitgang voor niets hebben geboekt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.