Is ontrouw ervaren anders voor mannen en vrouwen?

Als je duidelijke doelstellingen hebt binnen je relatie en er genoeg liefde is, dan kan een probleem als ontrouw zonder problemen overwonnen worden, ongeacht of je nu een man of vrouw bent.
Is ontrouw ervaren anders voor mannen en vrouwen?

Laatste update: 11 juni, 2019

Veel mannen en vrouwen die ontrouw ervaren hebben, vragen zich af: “Kan ik dit vergeven en vergeten?” Het antwoord is zeer complex. Het omslaan van de pagina hangt immers af van vele factoren.

Voor elk stel is ontrouw een complex moment, dat in veel gevallen kan leiden tot het beëindigen van een relatie. Niet iedereen ziet ontrouw, seksueel of emotioneel, echter op dezelfde manier. Bovendien geloven sommige personen dat mannen en vrouwen ontrouw op verschillende manieren ervaren.

Hoe mannen en vrouwen ontrouw ervaren

Mannen en vrouwen verschillen vaak van elkaar in hun reactie op ontrouw. Mannen lijden meer onder seksuele dan emotionele ontrouw. Bij vrouwen daarentegen kan emotionele ontrouw net zo negatief worden ervaren als seksuele ontrouw.

In beide gevallen is het moeilijk om het verloren vertrouwen terug te winnen en te vergeven, waardoor veel personen er de voorkeur aan geven om hun relatie te beëindigen.

Emotionele ontrouw treedt op wanneer een lid van een stel een belangrijke band ontwikkelt met een andere persoon, veel intiemer dan vriendschap. Seksuele ontrouw is wanneer een lid van een stel seksueel verwikkeld is in een relatie met een ander persoon.

Reacties

Stel met relatieproblemen

Ontrouw kan leiden tot ontevredenheid in een relatie en vervolgens tot een breuk. In sommige gevallen kunnen de problemen echter te wijten zijn aan de verschillende manieren waarop mannen en vrouwen dit verraad definiëren.

In die zin kunnen we ontrouw op drie manieren indelen:

  • seksuele ontrouw
  • intieme ontrouw
  • geestelijke ontrouw

Elk geval heeft zijn eigen kenmerken, maar een handeling van ontrouw behoort altijd tot één van deze categorieën.

Vrouwen zijn meer geneigd om bepaalde handelingen als vreemdgaan te bestempelen. De verklaring hiervoor is dat zij hoger scoren dan mannen op het gebied van gemeenschap (de mate waarin een persoon positieve interpersoonlijke banden wil vormen en onderhouden).

Ontrouw verwerken

De context waarin ontrouw plaatsvindt is een belangrijke factor bij de beoordeling van de ernst hiervan, zowel de duur als de mate van emotionele betrokkenheid. Ongeacht wat de verschillen tussen mannen en vrouwen op dit gebied ook zijn, zijn er een aantal dingen die ze beide gemeen hebben.

Verdrietige vrouw

1. Reflectie en afstand

Wanneer het eenmaal bekend of ontdekt is, is het belangrijk om de getroffen persoon tijd en ruimte te geven. Zodoende kan diegene beslissen of hij/zij het bedrog wil of kan vergeven. De eerste reactie is er meestal één van afwijzing en ongeloof.

2. Oprechtheid

Kennis van de feiten is erg belangrijk om te kunnen vergeven. Het is essentieel om zo oprecht mogelijk te zijn, maar dat betekent niet dat je elk detail moet prijsgeven. Bovendien zal te veel details delen onnodige pijn veroorzaken en het vertrouwen niet helpen herstellen.

3. De banden verbreken met de derde partij

Het is noodzakelijk om elke link of contact met de derde persoon te verbreken. Als je je huidige relatie wilt voortzetten, dan moet je de andere verbreken en je inspanningen richten op het herstel van vertrouwen.

4. Begrijpen waarom

Het is belangrijk dat de getroffen partner de redenen en de oorzaken begrijpt die tot je ontrouw hebben geleid. Op deze manier kan je deze kennis gebruiken om je relatie te versterken.

5. Opnieuw beginnen

Na de ontrouw moet de basis van het vertrouwen opnieuw worden gevormd. Jullie moeten beiden toegewijd zijn om samen verder te gaan. Dit betekent dat degene die ontrouw was, het niet weer doet. De gekwetste partij moet zich inspannen om vooruit te kijken en niet bij elk conflict in beschuldigingen en verwijten vervallen.

Huwelijksconsulenten raden aan om bij een professional in therapie te gaan voor het verwerken van ontrouw. Als je duidelijke doelen hebt in je relatie en er genoeg liefde is, dan kan een probleem als ontrouw zonder problemen overwonnen worden, ongeacht of je nu een man of een vrouw bent.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.