Hoe los te komen van je ex volgens Walter Riso

Er is al veel gepubliceerd over hoe weg te komen van je ex en hoe je er helemaal overheen kunt komen. Er is echter altijd behoefte aan goed advies, het soort dat leidt tot reflectie en dat helpt om obsessie te voorkomen.
Hoe los te komen van je ex volgens Walter Riso

Laatste update: 08 september, 2019

Vandaag zullen we je vijf tips geven over hoe los te komen van je ex. Als we veel tijd met een persoon doorbrengen, creëren we tenslotte een speciale band. Deze emotionele band kan zo sterk worden dat we onszelf niet los kunnen maken, zelfs als een relatie voorbij is.

De angst voor pijn voorkomt soms dat je verder gaat en dat je een nieuw pad kiest. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe los te komen van je ex na een relatiebreuk.

Hoe los te komen van je ex volgens Walter Riso

Tegenwoordig zijn veel relaties kortstondig. Psycholoog en bestsellerauteur Walter Riso zegt dat er desalniettemin veel mensen zijn die problemen hebben met het einde van een liefdesaffaire en die jaren gevangen blijven in het land van ‘wat-had-kunnen-zijn’.

Uit elkaar gaan is nooit makkelijk. Het liefst stem je ermee in om netjes uit elkaar te gaan en hartelijk te blijven tegen elkaar. Er bestaat echter altijd de mogelijk dat je geconfronteerd wordt met de klap van een aanzienlijk verlies.

Wie is Walter Riso?

Walter Riso is een gerenommeerde Italiaanse psycholoog met bijna 30 jaar ervaring in de klinische psychologie. Hij wisselt zijn werk als psychotherapeut af met zijn baan als universitair docent. Hij verricht ook onderzoek in de klinische praktijk en publiceert zijn bevindingen over psychologie.

Zijn bibliografie omvat 25 boeken met technische en academische teksten. Zijn werken zijn vertaald in meer dan 12 talen zoals Chinees, Nederlands, Duits, Italiaans, Catalaans, Grieks, Sloveens en Engels. Enkele van zijn in het oog springende boeken zijn onder meer:

  • Hoe om te gaan met ontrouw
  • Hoe emotionele afhankelijkheid te overwinnen
  • Liefde zonder leed
  • Hoe assertief te zijn en niet gemanipuleerd te worden
  • Hoe je je zelfvertrouwen kunt verbeteren

Tips om los te komen van je ex

Een stel met ruzie

Wanneer een relatie eindigt, doorlopen we verschillende fasen. Soms zijn we geobsedeerd om de andere persoon weer te zien tot het moment dat we ons eindelijk realiseren dat we die persoon los moeten laten. Volg dan deze tips van Walter Riso op en leer hoe je los kunt komen van je ex.

1. Verwijder je ex uit je sociale netwerken

Op dit moment maakt de digitale wereld deel uit van de meeste mensen. Digitale netwerken worden gebruikt om te volgen wat onze vrienden allemaal doen. Het is om deze reden dat het beter is om je exen van Facebook, WhatsApp en van elk ander sociaal netwerk te verwijderen. Op die manier heb je je ex op geen enkele manier, in welke vorm dan ook, in je leven.

2. Vermijd om over je ex te praten

Als je je pijn deelt met mensen die je vertrouwt kan dit je helpen. Maak het echter geen onderdeel van je dagelijkse gesprekken. Probeer jezelf juist af te leiden met andere gespreksonderwerpen. (Ja, zelfs over politiek en godsdienst!)

3. Werk aan een nieuw levensproject

Het is cruciaal dat je tijd besteedt aan het herzien van je oude doelen en het bedenken van nieuwe doelen. Daardoor stop je langzaam aan je ex te denken totdat je emotioneel vrij en onafhankelijk bent.

4. Neem geen contact met je ex op

Behoud te allen tijde vooral je waardigheid. Smeken, vernederingen en valstrikken voor elkaar zullen niet alleen de mogelijkheden voor een nette scheiding verminderen, maar het zal ook je gevoel van frustratie vergroten en je gevoel van eigenwaarde verminderen.

5. Idealiseer je ex niet

Een van de grootste fouten die ervoor zorgen dat je niet loskomt van je ex, is als je je ex-geliefde idealiseert. Toch doe je dit misschien vaak omdat je de behoefte hebt om je ego te rechtvaardigen. We raden je aan om vervormingen en fantasieverhalen die je jezelf vertelt te identificeren en de realiteit te bekijken zoals deze werkelijk is.

Je moet alle hoop verliezen

Hoe los te komen van je ex vraagt dit stel zich af

Volgens Walter Riso is hoop een van de meestvoorkomende obstakels bij het loskomen van een ex-partner. Wanneer er zich problemen in een relatie voordoen, is hoop iets positiefs, omdat het je ertoe aanzet te handelen en door te zetten om de relatie opnieuw op te bouwen. Als het echter gaat om een scheiding zal deze deugd zich waarschijnlijk tegen je keren.

Zolang je hoop blijft houden, is het onmogelijk om los te komen van je ex, een persoon die zoveel voor je betekende, in ieder geval in je herinneringen. Bij emotionele zaken is dit dus net zo beperkend. De angst voor verlies verandert je perceptie en hoop blijft vaak bestaan, ondanks duidelijke desinteresse van de andere partij.

Veel mensen onderhouden vaak ook banden gebaseerd op gehechtheid. Ze zijn echter bang om aanhankelijk te zijn, ontwikkelen een laag zelfbeeld en beginnen te geloven dat niemand anders ooit van hen zal houden. Met deze veronderstelling lijkt de afstand die is ontstaan nog pijnlijker en moeilijker.

Ook interessant om te lezen:
Typen mensen die moeilijk in de omgang zijn

Om van je ex los te komen moet je jezelf en de situatie daarom eerlijke evalueren om te achterhalen of je nog gevoelens van hoop koestert.

Wanneer een relatie eindigt kan je verdriet ertoe leiden dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt. Dus als je denkt dat dit het geval is, pas dan deze vijf tips van Walter Riso toe om los te komen van je ex. Versterk hiermee ook je beslissing en kracht om dit daadwerkelijk te doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Riso, W. (2003). Amar o depender?: cómo superar el apego afectivo y hacer del amor una experiencia plena y saludable. Editorial Norma.
  • Riso, W. (2012). Enamórate de ti. Grupo Editorial Planeta.
  • Riso, W. (2012). Desapegarse sin anestesia. Editorial Planeta.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.