Typen mensen die moeilijk in de omgang zijn

Je moet proberen jezelf in de schoenen van moeilijke mensen te plaatsen, omdat het mogelijk is dat ze zo moeilijk doen vanwege onopgeloste problemen.
Typen mensen die moeilijk in de omgang zijn

Laatste update: 30 oktober, 2018

Je hebt waarschijnlijk wel eens te maken gehad met moeilijke mensen die je op een bepaald moment in je leven verbluft, gefrustreerd of boos hebben gemaakt. Hoe moet je op mensen die moeilijk in de omgang zijn reageren?

Als eerste stap zou je de typen mensen moeten herkennen die moeilijk in de omgang zijn. In dit artikel zullen we het hebben over de meest voorkomende.

Typen mensen die je zou moeten vermijden

Het is waar dat je sommige typen mensen soms niet kunt negeren of vermijden, omdat ze ofwel met je werken, je buren zijn of zelfs deel uitmaken van je familie.

Je kunt ze echter identificeren en vervolgens het contact met hen minimaliseren. Wat zijn de moeilijkste persoonlijkheden om mee om te gaan?

Laten we dit eens bekijken.

1. Vijandige collega

Collega moeilijk in de omgang

Het is onmogelijk om het goed te kunnen vinden met iedereen op je werk.

Er zijn echter bepaalde mensen die het moeilijker maken om iedere dag naar het werk te gaan. We hebben het hier over collega’s met een bepaalde houding zoals:

 • agressief
 • vijandig
 • gevoelig voor kritiek zijn
 • slecht gehumeurd

Ze kunnen heftig reageren als ze iets horen dat ze niet leuk vinden omdat hun emoties hun oordeel vertroebelen.

Als ze je slecht behandelen, wees dan niet wraakzuchtig. Op deze manier voorkom je toekomstige problemen.

We raden je ook aan om je hoofd koel te houden wanneer ze in de buurt zijn. Beoordeel hun gevoelens niet en stel vanaf het begin duidelijke grenzen.

2. Het hulpeloze slachtoffer

Het hulpeloze slachtoffer is ook moeilijk in de omgang

Deze mensen zijn altijd depressief, verdrietig en zijn negatieve denkers. Ze geloven dat de hele wereld tegen hen samenzweert en dat niets gaat zoals zij dat willen.

Maar pas op! Ze kunnen hun persoonlijkheid namelijk gebruiken om te krijgen wat ze willen door middel van emotionele chantage.

Praten over hun eigen tegenslagen, huilen en anderen de schuld geven kunnen gewoon technieken zijn die ze gebruiken zodat anderen medelijden met ze krijgen of ze vertellen dat ze niks fout hebben gedaan. Ze zijn moeilijk in de omgang.

3. De chronische klager

De chronische klager is ook moeilijk in de omgang

Dit type mensen zijn als hulpeloze slachtoffers. In plaats van verdriet komt dit echter voort uit woede. Ze klagen altijd en zien van alles de negatieve kant.

Van dit persoonlijkheidstype worden mensen moe omdat ze nooit iets aardigs te zeggen hebben. Maar loop niet in hun val en begin niet dezelfde taal als klagers te gebruiken. Je raakt er namelijk helemaal verbitterd door.

4. Onverschillige mensen

Onverschillige mensen zijn moeilijk in de omgang

Vreemd genoeg is het ook moeilijk om met iemand om te gaan die nergens iets om geeft. Omdat ze hun gevoelens of meningen over verschillende kwesties niet uiten zijn ze soms heel moeilijk in de omgang.

Deze mensen zijn vaak bang om afgewezen te worden en bemoeien zich daarom nergens mee. Daarom weten we nooit wat er met ze aan de hand is.

5. Overdreven aardige mensen

Overdreven aardige mensen zijn ook moeilijk in de omgang

Het probleem is niet dat ze het glas ‘halfvol’ zien, het is hun overdreven optimisme. Wat je ook zegt, dit type persoon zal:

 • het er altijd mee eens zijn
 • glimlachen
 • zeggen dat alles geweldig is

Zulke mensen zoeken echter voortdurend de goedkeuring van anderen. Waarschijnlijk is dit de manier waarop ze zijn opgevoed.

Deze nep-positiviteit kan echte zeer irritant zijn, vooral als je een eerlijke mening of nieuwe ideeën nodig hebt.

6. Hopeloos koppige mensen

Hopeloos koppige mensen zijn ook moeilijk in de omgang

Koppige mensen die liever doodgaan dan van gedachte te veranderen zijn ook heel moeilijk in de omgang.

Als iemand heel eigenwijs is dan kan het ze niet schelen wat anderen zeggen of hoe ze het zeggen. Dit type is gewoon niet geïnteresseerd in het horen van de mening van een ander.

Ze zullen je nadrukkelijk tegenspreken zonder erover na te denken. Ze willen hun eigen ideeën opdringen,boven die van jou. Zelfs als ze ongelijk hebben.

7. Betweters

Betweters zijn moeilijk in de omgang

Er zijn twee soorten ‘studenten’: degenen die dingen echt weten en degenen die denken dat ze alles weten.

Omgaan met beide typen kan best irritant zijn. Je voelt je minderwaardig of dom wanneer je met ze praat. Dit soort mensen accepteert geen hulp. Alles wat jij kan doen kunnen zij namelijk beter.

Onechte experts zijn meestal bedriegers of leugenaars. Je moet ze meteen identificeren om problemen te voorkomen.

8. Obsessieve mensen

Perfectionisme kan een positieve of een negatieve kwaliteit zijn, afhankelijk van hoe het gebruikt wordt.

In het geval van obsessieve mensen zijn ze vaak ook koppig omdat ze dingen op hun manier gedaan willen hebben.

Ze kunnen ons ook kostbare tijd laten verspillen aan nutteloze details. Ze besteden úren aan één taak om ervoor te zorgen dat alles perfect is.

Hoe om te gaan met mensen die moeilijk in de omgang zijn

Hoe om te gaan met mensen die moeilijk in de omgang zijn

Wanneer je te maken hebt met dit soort gecompliceerde mensen, moet je een strategie hebben om het samenzijn zo harmonieus mogelijk te maken. Of je moet ervoor zorgen dat het niet zo duidelijk is dat je ze vermijdt.

Hieronder staan enkele handig tips.

1. Luister

Luisteren is het belangrijkste hulpmiddel dat ons ter beschikking staat, zelfs als de andere persoon onuitstaanbaar is.

Dit betekent niet dat je urenlang moet luisteren naar zeurende of depressieve mensen. Je moet gewoon proberen ze te begrijpen.

2. Blijf kalm

Blijf kalm als je bij mensen die moeilijk in de omgang zijn bent

Laat jezelf niet meeslepen door de emotionele bagage van een ander. De beste manier om hier mee om te gaan is door jezelf te kalmeren:

 • beheers je ademhaling
 • sluit je ogen
 • tel tot 100 als dat nodig is

Op deze manier zul je niet nog meer problemen veroorzaken.

3. Veroordeel niet

Hoewel dit soort mensen ondraaglijk zijn, weet je vaak niet waarom ze zich gedragen zoals ze doen. Misschien zijn ze zo opgevoed of hebben ze te maken met problemen of trauma uit hun verleden.

4. Stel grenzen

Soms is afstand nemen de beste oplossing. Laat jezelf ook niet de deurmat van een ander zijn. Je zult je missie bereiken door beleefd en respectvol te blijven.

Zorg ervoor dat je niet vergeet ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’ te zeggen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • De Fruyt F, Bartels M, Van Leeuwen KG, De Clercq B, Decuyper M, Mervielde I. Five types of personality continuity in childhood and adolescence. J Pers Soc Psychol. 2006;
 • Martyn C. Personality types. BMJ. 2003;
 • Richter PMA, Ramos RT. Obsessive-Compulsive Disorder. CONTINUUM Lifelong Learning in Neurology. 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.