Omring jezelf met interessante mensen

Probeer jezelf niet alleen te omringen met interessante mensen, maar probeer ook zelf een interessant persoon te worden.
Omring jezelf met interessante mensen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

De emoties van andere mensen zijn aanstekelijk. Of je het nu leuk vindt of niet, zullen de mensen met wie je je omringt hoe dan ook invloed op je hebben. Je ontmoet ongetwijfeld een hoop interessante mensen, maar er zijn ook mensen die slechts geïnteresseerd zijn om een plekje in jouw leven te krijgen (als ze die niet al hebben).

Het komt vaak genoeg voor dat het vrijwel onmogelijk is om die ‘interessante’ mensen te onderscheiden van ‘geïnteresseerde’ mensen.

Werk, je gezin of andere sociale omstandigheden zullen ervoor zorgen dat je door genoeg mensen omringd wordt. Alleen jij kan echter bepalen of je deze mensen in je leven wilt hebben of niet.

Ik wil interessante mensen in mijn leven

drie vriendinnen

Interessante mensen kunnen jouw bestaan verrijken, het vullen en stralender maken. Dit soort mensen zijn sterke steunpilaren die op een positieve manier bijdragen aan jouw emoties en verstand.

De meeste mensen willen altijd inzichtelijke en interessante mensen om zich heen hebben. Als je wilt weten of de mensen die jou momenteel omringen in deze categorie passen, dan kun je hier achter komen aan de hand van de volgende aspecten, die op interessante mensen bijna altijd van toepassing zijn.

Aspecten van interessante mensen

 • Ze stralen positieve emoties uit en staan altijd met een glimlach op hun gezicht aan je zijde, zelfs in slechte tijden. Ze oordelen of storen nooit meer dan nodig.
 • Deze mensen geven je de kans om te groeien als persoon, door je te helpen om dingen in te zien die moeilijk te begrijpen zijn en je te verrijken met hun vele standpunten.
 • Net als wij allemaal, kunnen ook interessante mensen natuurlijk niet alles weten. Ze zijn echter wel bereid om samen met jou nieuwe kennis op te doen. Ze ontwaken je geest en steken jou aan met hun positieve houding en hun verlangen om nieuwe opties te verkennen.
 • Dankzij de goede daden die ze verrichten en hun algehele manier van zijn, zijn ze altijd in staat om ervoor te zorgen dat je het beste uit jezelf haalt.

Als de eigenschappen die we hierboven hebben opgenoemd je doen denken aan een bepaald persoon, dan willen we je feliciteren. Je hebt dan namelijk in ieder geval één interessant persoon in je leven die jouw leven verrijkt in plaats van jouw leven leger te maken.

Dit is heel belangrijk, daarom zou je moeten proberen om deze persoon voor altijd dichtbij je te houden. Zodat hij je leven lichter kan maken en jou kan aansteken met zijn blijdschap.

Vermijd mensen die slechts geïnteresseerd zijn

Geïnteresseerde mensen worden, zoals het woord al aangeeft, gemotiveerd door hun eigen interesses. Deze mensen vullen je leven juist met negativiteit in plaats van positiviteit.

Natuurlijk zijn we allemaal op de een of andere manier geïnteresseerde mensen. We willen onszelf omringen met interessante mensen en worden zo dus automatisch de geïnteresseerden.

Mensen die echter alleen maar naar jou toe komen omdat ze iets willen, zonder bereid zijn hier ook iets voor terug te geven, kunnen giftig zijn, jou van je energie beroven en helemaal niks gunstigs te bieden hebben.

Dit soort geïnteresseerde mensen hebben hun eigen karakteristieken. Hoewel deze mensen misschien lastiger te identificeren zijn, kun je ze herkennen aan het volgende, ze:

 • Gedragen zich als emotionele vampieren en elk gesprek dat je met hen voert, zal jou uitputten en je van je energie beroven, waardoor je aan hun zijde blijft.
 • Zijn nooit tevreden met hetgeen je ze geeft en zijn dus altijd op zoek naar meer. De opofferingen die jij voor ze maakt betekenen niks voor hen. Dit is een duidelijk teken dat het nooit voldoende zal zijn.
 • Gaan geen relaties aan en zijn niet bereid om meer te geven dan nodig. De banden die zij met andere mensen hebben ontbreken aan genegenheid, waardoor hun relaties alleen maar draaien om hun eigen belang.
 • Geven jou altijd de schuld of verantwoordelijkheid voor bepaalde handelingen of omstandigheden waar je misschien niet eens bij betrokken was.

Herken negatieve mensen

vriendinnen die plezier hebben

Zijn dit slechte mensen? Nee, in werkelijkheid natuurlijk niet. Het is echter zo dat ze niet weten hoe ze op een andere manier met mensen om kunnen gaan, waardoor er problemen ontstaan.

Om te voorkomen dat je aan deze mensen onderworpen wordt, is het belangrijk om te weten hoe je ze kunt herkennen en hoe je duidelijk kunt aangeven waar jouw grenzen liggen. Dit is de enige manier waarop je kunt voorkomen dat hun gedrag jouw leven beïnvloedt.

Blijf uit de buurt van mensen die je:

 • Pijn proberen te doen.
 • Willen manipuleren.
 • Voortdurend willen vergiftigen met hun negatieve emoties en houding.

Probeer jezelf in plaats daarvan te omringen met mensen die licht in jouw leven brengen en positief in het leven staan, mensen die jou een beter gevoel over jezelf geven en die in staat zijn hun eigen fouten in te zien.

Tot slot is het net zo belangrijk dat je ook zelf probeert om een interessant persoon te zijn, een persoon die altijd goede gevoelens en een glimlach biedt en het vermogen heeft om gezonde relaties op te bouwen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Cunha, M. P., Rego, A., & Lopes, M. P. (2013). Comportamento organizacional positivo. Analise Psicologica. https://doi.org/10.14417/ap.804
 • Carbelo, B., & Jáuregui, E. (2006). Emociones positivas: humor positivo. Papeles del Psicólogo. https://www.redalyc.org/pdf/778/77827104.pdf
 • Oliva, A., Ríos, M., Antolín, L., Parra, A., Hernando, A., & Pertegal, M. A. (2010). Más allá del déficit: construyendo un modelo de desarrollo positivo adolescente. Infancia y Aprendizaje. https://doi.org/10.1174/021037010791114562
 • Oramas, A., Santada, S., & Vergara, A. (2006). El bienestar psicológico, un indicador positivo de salud mental. Revista Cubana de Salud y Trabajo.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.