Wat te doen als je ex vrienden wil zijn

8 juni 2019
Om vrienden te blijven met een ex, is het belangrijk om jezelf de tijd te geven om te rouwen om de breuk. Op die manier zijn beiden duidelijk over hun gevoelens voor elkaar.

Wanneer een relatie eindigt, veroorzaakt het hele idee ‘we kunnen nog steeds vrienden zijn’ veel twijfels. Hoewel je probeert volwassen te zijn, weet je dat vrienden zijn niet het beste idee is. Dus wat doe je als je ex vrienden wil zijn?

Aangezien dit een veel voorkomende situatie is, willen we het vanuit verschillende gezichtspunten grondig benaderen.

Hoe slecht de relatie ook was, er zal altijd één persoon zijn die meer pijn heeft dan de ander. Hoewel er gemengde gevoelens zijn, wil iemand meestal vrienden blijven om de verloren liefde terug te vinden.

Hoewel er gevallen zijn waarin beiden het goed met elkaar zullen vinden, is het meestal het beste om afstand te nemen en de tijd nemen. Op die manier zal niemand valse illusies hebben of nog steeds onder de scheiding lijden.

Mijn ex wil vrienden blijven, waarom?

Vrienden blijven met je ex

Wanneer er een breuk is, kunnen er twee dingen gebeuren. Soms vecht je met je ex en kunnen jullie elkaar niet meer begrijpen. Aan de andere kant heb je soms het geluk om een gezonde relatie met elkaar op te bouwen, zonder dat één van beide doet alsof hij of zij herstelt.

Het laatste scenario zou ideaal zijn als je samen veel hebt meegemaakt. Over het algemeen is het echter moeilijk voor beide personen om het eens te worden en als vrienden te eindigen. 

Het willen hebben van een vriendschap als er een ander soort emotionele en seksuele band is geweest, werkt in de meeste gevallen niet. Bijna altijd is er iemand die diep van binnen dichtbij wil blijven om de ander terug te winnen.

In feite kan deze situatie erg gespannen zijn. In het algemeen zijn er namelijk gevoelens van onzekerheid en jaloezie. Deze komen voort uit het niet meer bij de ander willen zijn in een intieme relatie.

Lees ook:
Ken de tekenen van een dominante partner

Waarom wil mijn ex vrienden blijven?

Soms is er geen sprake van een slechte intentie. Misschien wil de ex gewoon dingen rechtzetten, omdat jullie elkaar als paar niet hebben begrepen.

Het is echter bijna altijd een excuus om de ander dichtbij te houden. Soms is het om egoïstische redenen. Soms daarentegen is het omdat hij of zij misschien wil herbouwen wat hij of zij al kwijt is.

Is het een goed idee? Dat hangt allemaal af van de omstandigheden. Als je niet hetzelfde voelt voor de ander, is het beter om verder te gaan. Op die manier creëer je geen valse illusies van een zogenaamde vriendschap.

Als je nog sterke gevoelens hebt en degene bent die dingen wilt repareren, praat dan openlijk over je intenties. Je zou namelijk meer kunnen lijden als je ex vrienden wil blijven dan wanneer je meteen afstand nam na het uiteenvallen van jullie relatie.

Is het mogelijk vrienden met je ex te blijven?

Wel of geen vrienden blijven met je ex

Het gezondste is meestal om dingen te laten eindigen. Hoewel jullie er beiden mee instemmen om vrienden te zijn, is het belangrijk om eerst de tijd de wonden te laten genezen na jullie breuk.

Als je ex vrienden wil zijn, kan hij of zij proberen te profiteren van de vriendschap om oude vlammen opnieuw aan te wakkeren. Het is echter beter om te weten wat de echte intenties van de ander zijn om geen fouten meer te maken.

Houd er ook rekening mee dat sommige exen de vriendschap gebruiken om de ander te blijven manipuleren. Soms willen ze ook seksueel contact blijven houden, ook al zijn ze niet langer verliefd.

Daarom is het beter om goed na te denken over je situatie voordat je een beslissing neemt. Omdat je weet hoe de ander is, kun je een idee hebben van wat hij/zij echt wil.

Ontdek meer:
5 redenen waarom ongelukkige koppels bij elkaar blijven

Onthoud: jij hebt de touwtjes in handen

Een ongelukkig stel

Je hoeft geen vrienden met je ex te zijn, ook al vraagt hij of zij dat. Praat met je ex nadat je hebt nagedacht. Als je besluit dat het beter is om ruimte te hebben, vertel hem of haar dan waarom.

Soms, zelfs als het pijn doet, is het beter om te accepteren dat dingen voorbij zijn. Soms kan het bij elkaar in de buurt zijn schadelijker zijn dan gewoon afstand te nemen. Neem de tijd, denk na over je prioriteiten en geef jezelf de kans om nieuwe mensen te ontmoeten.

Elke breuk moet de stappen van het rouwproces doorstaan, zodat je kunt afkoelen en nieuwe kansen kunt ontdekken. Als je toestaat dat je ex zich aan je vasthoudt, kunnen jullie jezelf uiteindelijk allebei pijn doen.

De tijd heeft altijd het laatste woord. De uitdaging is om de ervaring te overwinnen, je wonden te helen en jezelf te bevrijden van woede, schuld en angst. In de toekomst kun je misschien normaal met elkaar omgaan, zelfs als je geen vrienden wordt.

  • Clark, E. M., Fernandez, P., Harris, A. L., Hasan, M., & Votaw, K. B. (2017). The aftermath: Friendship after romantic relationship termination. In The psychology of friendship BT – ItemValueImpl ( label = Título de publicación value = [The psychology of friendship] blockName = text mnemonic = pub mnemonicSearchType = ExactMatch template = null ).
  • Mogilski, J. K., & Welling, L. L. M. (2017). Staying friends with an ex: Sex and dark personality traits predict motivations for post-relationship friendship. Personality and Individual Differences. https://doi.org/10.1016/j.paid.2016.04.016
  • Bullock, M., Hackathorn, J., Clark, E. M., & Mattingly, B. A. (2011). Can we be (and stay) friends? Remaining friends after dissolution of a romantic relationship. Journal of Social Psychology. https://doi.org/10.1080/00224545.2010.522624