Stop met je anders voordoen zodat andere mensen je leuk vinden

Wees niet bang om je ware aard te laten zien. Diegene die van jou houdt, moet van je houden om wie je bent en niet om het masker dat je jezelf voorhoud om de aandacht van deze persoon mee te trekken.
Stop met je anders voordoen zodat andere mensen je leuk vinden

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Verlies je eigen identiteit niet en stel jezelf niet teleur: stop met je anders voordoen dan je bent. Stop niet met jezelf zijn om leuk gevonden te worden door anderen. Als je dit wel doet, ben je bezig jezelf te vernietigen.

Wanneer we iemand ontmoeten en deze persoon beter willen leren kennen, willen we een goede eerste indruk achterlaten. Hierdoor reageren we soms op een onnatuurlijke manier. Echter zul je door dit gedrag liegen tegen jezelf en ook tegen de persoon waar je indruk op wilt maken. 

Je schept verwachtingen met leugens en hij/zij gelooft dat hij/zij aangetrokken is tot bepaalde aspecten van jou die jij eigenlijk veinst.

De magie van elke start

Man en vrouw met sterretjes

Stop met je anders voordoen of het komt erop neer dat je relatie gebaseerd is op leugens.

Het begin van een relatie is magisch. Alles lijkt zo makkelijk te gaan op een mystieke manier. Wanneer de tijd verstrekt, moet je plotseling echter moeite doen voor dingen die je daarvoor niet hoefde te doen.

Misschien ben je op dit punt gekomen omdat je het ideaalbeeld van de ander bent geworden. Dit is omdat je de verwachtingen die hij/zij van je had, wilde bevestigen. Maar vroeg of laat moet dit stoppen.

Houd een ander niet voor de gek

In deze situatie wordt je niet alleen verliefd op iemand die aan jou idealen voldoet, maar je probeert de andere persoon verliefd te laten worden op iemand die je niet bent. Waar is je ware ik? Wat is er met de echte jou gebeurd? Je hebt geprobeerd je ware identiteit te camoufleren op elke manier die mogelijk is, zodat je in een leugenachtige liefde terecht bent gekomen.

Al deze connecties die je hebt gecreëerd met de andere persoon waren niet echt. Jouw angst om hem/haar niet te hebben of om je gebreken te laten zien, heeft veroorzaakt dat je je niet zoals je zelf gedraagt.

Assertief zijn is belangrijk

Man en vrouw aan waterrand

Het is van essentieel belang dat je jouw echte interesses en je ware aard laat zien vanaf het eerste moment dat je deze deelt met de persoon die je leuk vindt. Je hoeft niet te verbergen wat je niet leuk vindt. Als je dit wel doet, maakt dit je partner erg verward. Uiteindelijk, wanneer de tijd verstrijkt, begin je vanzelf bepaalde dingen te benoemen die je niet leuk vindt en die hij/zij niet van jou wist.

Bijvoorbeeld

Neem dit voorbeeld: bedenk je dat de persoon waar je mee afspreekt, rookt. Hij/zij heeft deze gewoonte altijd al en je hebt nooit laten weten dat je het hier niet mee eens bent. Op een gegeven moment ben je erg boos.

Je schreeuwt en vertelt die persoon dat je het niet leuk vindt dat hij/zij rookt.
Zijn/haar antwoord zal hoogstwaarschijnlijk zijn:

  • ”Ik wist niet dat je dit niet leuk vindt, je hebt dit nooit verteld.”

We kunnen je meer van deze voorbeelden geven die niets anders doen dan duidelijk maken hoe belangrijk het is om assertief te zijn. 

Het probleem dat bovenkomt wanneer je jezelf bent

Huilende vrouw

Het probleem is dat je je niet realiseert dat je mensen misleidt om ze te behagen. Alles gaat soepel tot het moment dat je jezelf begint te zijn. Uiteindelijk kan je het masker niet voor altijd ophouden. 

Dit is wanneer conflicten beginnen. De connectie tussen jou en je parter verandert nu je assertief bent, maar het is te laat.

Er zijn bepaalde aspecten aan je parter zijn/haar persoonlijkheid die je niet leuk vindt, maar je partner ervaart hetzelfde.

Waar leugens toe leiden

Je begint te klagen over de dingen waar je je eerder nooit druk over maakte. Ruzies, boosheid en conflicten steken de kop op en er is geen weg meer terug.

Dit put je uit. Je denkt dat je niet langer van je partner houdt, dat de liefde over is. Echter realiseer je je niet dat dit alles het product is van de leugens die jullie beiden hebben gecreëerd. 

Je anders voordoen: doe het niet

Stop niet met jezelf zijn, ook al word je hier toe verleid. Het is moeilijk om bewust te zijn van hoe jij je gedraagt, maar het kost tijd en moeite om dit punt te bereiken. Stop niet en raak niet gefrustreerd, gekwetst of teleurgesteld.

Wees niet bang om je ware ik te laten zien. Degene die verliefd wordt op jou, moet verliefd op de echte jou worden. En niet op het masker dat je opgezet hebt om de aandacht te trekken van deze persoon.

Ga voor een relatie die het ook waard is

Als je niet kan zijn wie je echt bent bij de persoon waar je bij wilt zijn, is het het niet waard om bij deze persoon te blijven.

Wees je zelf en je zal de relatie krijgen die je altijd hebt gewild.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bourbeau, L. (2014). Las cinco heridas que impiden ser uno mismo. Igarss 2014. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2
  • Nietzsche, F. (2000). La voluntad de poder. Biblioteca Edaf ; 129.
  • González de Canales, F. (2008). Experimentos con uno mismo. 1937-1959. RA Revista de Arquitectura.
  • Godet, P. M. (2007). Prospectiva Estratégica : problemas y métodos. Cuaderno Número 20. https://doi.org/10.1109/CSSE.2008.1307
  • Rogers, C. R. (1987). El camino del ser. Kairós psicología.
  • Iacoboni, M. (2009). Las Neuronas Espejo. Buenos Aires.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.