Collageen voor de gezondheid van je gewrichten

Collageen is een stof die in veel organen en andere delen van het lichaam voorkomt. Het maakt ook deel uit van de gewrichten en veroudering draagt bij aan de verslechtering ervan. In dit artikel leer je meer over de rol van collageen bij de gezondheid van je gewrichten.
Collageen voor de gezondheid van je gewrichten
Mariel Mendoza

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Mariel Mendoza.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 november, 2022

Collageen is een eiwit dat het lichaam van nature synthetiseert uit de aminozuren die het via de voeding binnenkrijgt. Naarmate je ouder wordt, is het echter normaal dat de synthese van dit eiwit afneemt, wat op zijn beurt de gewrichten aantast. Lees in dit artikel meer over collageen voor de gezondheid van je gewrichten.

Op 35-jarige leeftijd begint het lichaam om minder collageen aan te maken. Daarom raden experts aan om vanaf dat moment collageensupplementen te nemen. Zo zorg je voor de gezondheid van je gewrichten en verbeter je jouw bewegingsmogelijkheden.

Daarnaast is het essentieel om een actief en gezond leven te leiden, regelmatig te sporten en een uitgebalanceerd dieet te volgen. Collageensupplementen zijn niet in staat om op eigen kracht de effecten van een zittende levensstijl of een slecht voedingspatroon tegen te gaan.

Collageen voor de gezondheid van je gewrichten

Onvoldoende collageen veroorzaakt rimpels

 De afbraak van collageenvezels in de huid manifesteert zich in de vorm van rimpels.

Een van de mogelijke oorzaken van een collageentekort is een dieet dat arm is aan vitamine C. Dit tekort kan in zeer ernstige gevallen leiden tot scheurbuik, een ziekte die optreedt als gevolg van een storing in de collageensynthese als gevolg van een gebrek aan ascorbinezuur. Om deze reden bevatten veel supplementen voor de regeneratie en het behoud van de gezondheid van je gewrichten vitamine C.

Hoewel regelmatig sporten essentieel is voor een gezond leven kan extreme inspanning een belangrijke oorzaak zijn van een verslechtering van de gezondheid van je gewrichten en de afbraak van collageenvezels.

De belangrijkste soorten collageen

Collageen kan in vier typen worden ingedeeld, afhankelijk van het type weefsel waaruit het is gemaakt (Spaanse link) en van de locatie in het lichaam. We lichten deze typen hieronder uit:

 • Type 1. Dit type collageen overheerst in de huid, botten, pezen en ook in het hoornvlies. Het weerstaat het uitrekken van structuren.
 • Type 2. Komt voornamelijk voor in kraakbeen en vormt fijne fibrillen. De belangrijkste functie is om weerstand te bieden tegen intermitterende druk. Bovendien is dit het type collageen dat het meest wordt gebruikt in commerciële supplementen en dat het meest is bestudeerd als het gaat om de gezondheid van je gewrichten.
 • Type 3. Overvloedig aanwezig in losse bindweefsels, bloedvatwanden, de huid en het stroma van de klieren. Het heeft een ondersteunende functie.
 • Type 4. Het vormt het basaalmembraan dat onder het epitheel ligt en heeft de functie van ondersteuning en filtratie.

Herkomst van collageen in commerciële supplementen

Collageensupplementen voor de gezondheid van je gewrichten bevatten voornamelijk type 2 gehydrolyseerd collageen. Dit komt omdat dit het type collageen in gewrichtskraakbeen nabootst (Spaanse link). Fabrikanten extraheren collageen op twee manieren: directe extractie en indirecte extractie.

Direct extractie

Directe extractie uit collageenrijke weefsels. Voorbeelden van deze weefsels zijn de huid, botten en kraakbeen van dieren. Fabrikanten halen de stof via een reeks chemische reacties met behulp van enzymen uit de kadavers van dieren. Het probleem met deze procedure is dat het erg duur is, en dus zijn de toepassingen beperkt.

Indirecte extractie

Extractiemethoden in afwezigheid van enzymen. Voor deze methode zijn de enzymen van de vorige methode niet nodig om collageen te extraheren. Daarom wordt collageen geëxtraheerd door hydrolyse in zure of basische elementen uit de huid, botten en kraakbeen.

Hoewel dit proces niet zo duur is, is de reikwijdte ervan helaas vrij beperkt. Bovendien vragen de farmaceutische en voedingsindustrie om het zuiverst mogelijke gehydrolyseerde collageen, wat het proces uiteindelijk duurder maakt.

Nuttige voedingsmiddelen voor de gezondheid van je gewrichten

Een vrouw met gewrichtspijn

Gewrichten bestaan meestal grotendeels uit collageen, dat verslechtert met het oplopen van de leeftijd.

Een goede gezondheid van je gewrichten hangt ook af van een goed voedingspatroon. Dit komt omdat sommige voedingsmiddelen bepaalde eigenschappen hebben die de collageenvoorraad aanvullen. Hieronder noemen we enkele nuttige producten:

 • Water. Dit is essentieel omdat de gewrichten omhuld zijn door gewrichtsvloeistof, wat de wrijving tussen kraakbeen en andere weefsels vermindert en zo pijn in het gewricht voorkomt. Experts raden aan om minstens twee liter water per dag te drinken.
 • Vette vis. Rijk aan omega 3-vetzuren, die een krachtige ontstekingsremmende werking hebben. Het beschermt ook celmembranen tegen oxidatieve processen.
 • Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C. Zoals we hierboven vermeldden, is vitamine C essentieel voor de collageensynthese. Eet daarom elke dag groente en fruit.

Conclusie over collageen voor de gezondheid van je gewrichten

Collageensuppletie is voor de gezondheid van je gewrichten essentieel na een bepaalde leeftijd. Je kunt veel verschillende soorten collageensupplementen in de winkels vinden. Zo zijn er onder andere capsules, poeders, pillen en drankjes te koop.

Een commercieel product alleen stopt het verouderingsproces van de gewrichten echter niet. Het is dus erg belangrijk voor je om te sporten en een uitgebalanceerd dieet te volgen. Je kunt een apotheker of arts raadplegen om het beste supplement voor jouw situatie te vinden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Abad, C. (2015). Suplementos de colágeno y efecto en el tratamiento de lesions articulares. Universitas Miguel Hernández. dspace.umh.es/bitstream/11000/1993/1/Carlos%20Abad%20Expósito.pdf
 • Lizarre, M. (S.F.). El Colágeno, ¿un cemento biológico que mantiene la arquitectura y plasticidad tisular? Real Academia de Ciencias. https://rac.es/ficheros/doc/00370.pdf.
 • Prockop, D. J., & Guzmán, N. a. (1981). El colágeno. TIEMPOS MEDICOS.
 • Porfírio, E., & Fanaro, G. B. (2016). Collagen supplementation as a complementary therapy for the prevention and treatment of osteoporosis and osteoarthritis: a systematic review. Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia. https://doi.org/10.1590/1809-9823.2016.14145
 • Silva, T. F. da, & Penna, A. L. B. (2012). Colágeno: Características químicas e propriedades funcionais. Revista Do Instituto Adolfo Lutz.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.