De verschillen tussen zeecollageen en rundercollageen

Deskundigen debatteren al enkele jaren over welk type collageen beter is. Wat zegt wetenschappelijk bewijs over zee- en rundercollageen? Wat zijn de verschillen tussen beide? Lees verder om erachter te komen.
De verschillen tussen zeecollageen en rundercollageen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

In de afgelopen jaren heeft de marketing van voedingssupplementen op basis van collageen ertoe geleid dat mensen zich afvragen welke variëteit beter is, zeecollageen of rundercollageen. Hierover zijn er verschillende controverses en onderzoeken. Ken jij de belangrijkste verschillen tussen zee- en rundercollageen?

Collageen is het meestvoorkomende eiwit in het menselijk lichaam. Het zit ook in een grote verscheidenheid aan dieren. Volgens een recensie (Engelse link) gepubliceerd in de Journal of Cosmetic Dermatology is het een van de belangrijkste componenten van de huid, botten, gewrichten en bloedvaten.

Tegenwoordig is het een populair voedingssupplement met gezondheidsvoordelen. Het is zelfs populair in de cosmetische industrie, omdat het het begin van veroudering lijkt te vertragen. Maar welk type collageen bevelen experts aan?

Zeecollageen en rundercollageen

Er zijn verschillende supplementen op basis van collageen op de markt, waaronder zee- en rundercollageen. Deskundigen schrijven er een aantal eigenschappen aan toe, zoals dat ze de huid of de gewrichten kunnen helpen gezond te houden. En hoewel sommige onderzoeken dit bevestigen (Engelse link), is er een discussie ontstaan over welk type het beste is.

Het is gebruikelijk om advertenties te zien waarin wordt beweerd dat zeecollageen beter verteerbaar is dan rundercollageen. Deskundigen suggereren op hun beurt dat het bijna wonderbaarlijke gezondheidseffecten heeft.

Je moet echter weten dat alle collagenen vergelijkbaar zijn en dat het lichaam het verschil nauwelijks merkt wanneer het wordt verteerd.

Met andere woorden, zeecollageen heeft geen betere biologische waarde, vertering en eigenschappen dan rundercollageen. Waar het in beide gevallen om gaat, is hun hydrolysegraad (Engelse link), waardoor het lichaam het kan opnemen.

Het hydrolyseproces wordt ook wel fragmentatie of voorvertering genoemd. Het bestaat uit het verwijderen van vetten en ongewenste materialen om alleen aminozuren binnen te krijgen (wat het lichaam gebruikt). Ongeacht de bron, slaagt het enige collageen dat voldoende is gehydralyseerd erin om weefsels te bereiken die het als voedingsstof gebruiken.

Zijn er verschillen tussen zeecollageen en rundercollageen

Zijn er verschillen tussen zeecollageen en rundercollageen?

Het belangrijkste verschil tussen deze twee collageensupplementen is hun bron. Terwijl zeecollageen afkomstig is van de huid, botten en schubben van vissen, komt collageen van runderen uit de botten en huiden van vee, zoals koeien, bizons of buffels.

Een ander kenmerk dat hen onderscheidt, is ook de omgeving van hun bronnen, aangezien de ene uit de zee komt en de andere van het land. Deskundigen zijn van mening dat de omgeving waarin de dieren leven de kwaliteit van het supplement kunnen beïnvloeden. Hoewel er meer bewijs nodig is, hebben sommige onderzoeken dit geconcludeerd.

Onderzoek gepubliceerd in het medische tijdschrift Marine Drugs (Engelse link) toont bijvoorbeeld aan dat zeecollageen de collageentypen I en II in het lichaam verhoogt. Daarom is het gunstig voor de gezondheid van huid en kraakbeen.

Daarnaast geeft een onderzoek (Engelse link) die werd gepubliceerd in het blad Nutrients aan dat rundercollageen collageen type I en III verhoogt. Deze kunnen rimpels helpen voorkomen, de elasticiteit bevorderen en het vochtgehalte van de huid verhogen. Sommige onderzoeken (Engelse link) stellen ook dat het de gewrichten ten goede zou kunnen komen.

De prijs, een aanzienlijk verschil

Een verschil dat het vermelden waard is tussen de twee soorten collageen, is de prijs. Zoals we hierboven vermeldden, zit marketing achter de ‘versterking’ van de voordelen van supplementen met zeecollageen. Dit heeft ook de prijs ervan beïnvloed.

Omdat het een relatief nieuw product is en er verschillende onderzoeken over zijn gepubliceerd (Engelse link), kost het meer dan rundercollageen. Sommige bedrijven bieden zelfs hele dure opties, zelfs als ze van goedkope soorten komen.

Maar zoals we hierboven al opmerkten, is het belangrijk dat het product buiten zijn oorsprong (zee of land) wordt gehydrolyseerd zodat je lichaam het kan verteren. Daarom moet je, als je deze producten gaat kopen, hun hydrolysegraad controleren voordat je een beslissing neemt.

Er bestaat niet zoiets als plantaardige collageen

Collageen is een eiwit bij dieren en mensen. Het is niet waar dat sommige planten het bevatten, zelfs niet een heel klein beetje. Het idee dat we collageen kunnen halen uit voedsel, zoals zeewier, heeft zich echter verspreid.

Maar niets is minder waar, aangezien deze plantaardige bronnen geen collageen bevatten. Ze hebben het namelijk niet nodig. In plaats daarvan hebben ze geleiachtige, vezelachtige structuren (vergelijkbaar met collageen), die de industrie ‘plantaardige collageen’ heeft genoemd. Ze bevatten echter niet de eigenschappen van het eiwit.

Bestaat er ook plantaardige collageen

Wat te onthouden over zeecollageen en rundercollageen?

Deskundigen hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar supplementen met zee- en rundercollageen vanwege de gezondheidsvoordelen ervan. In het bijzonder concludeerden ze dat ze gunstig zijn voor de gezondheid van huid en gewrichten. Er is echter niet genoeg bewijs om ervoor te zorgen dat het ene type beter is dan het andere.

In het algemeen bevat collageeneiwit, ongeacht de bron, dezelfde aminozuren in vergelijkbare verhoudingen. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat het collageen wordt gehydrolyseerd om een goede spijsvertering en biologische beschikbaarheid te garanderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Avila Rodríguez MI, Rodríguez Barroso LG, Sánchez ML. Collagen: A review on its sources and potential cosmetic applications. J Cosmet Dermatol. 2018 Feb;17(1):20-26. doi: 10.1111/jocd.12450. Epub 2017 Nov 16. PMID: 29144022.
  • Vollmer DL, West VA, Lephart ED. Enhancing Skin Health: By Oral Administration of Natural Compounds and Minerals with Implications to the Dermal Microbiome. Int J Mol Sci. 2018;19(10):3059. Published 2018 Oct 7. doi:10.3390/ijms19103059
  • León-López A, Morales-Peñaloza A, Martínez-Juárez VM, Vargas-Torres A, Zeugolis DI, Aguirre-Álvarez G. Hydrolyzed Collagen-Sources and Applications. Molecules. 2019;24(22):4031. Published 2019 Nov 7. doi:10.3390/molecules24224031
  • Silva TH, Moreira-Silva J, Marques AL, Domingues A, Bayon Y, Reis RL. Marine origin collagens and its potential applications. Mar Drugs. 2014;12(12):5881-5901. Published 2014 Dec 5. doi:10.3390/md12125881
  • Song H, Zhang S, Zhang L, Li B. Effect of Orally Administered Collagen Peptides from Bovine Bone on Skin Aging in Chronologically Aged Mice. Nutrients. 2017;9(11):1209. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111209
  • Liu J, Zhang B, Song S, et al. Bovine collagen peptides compounds promote the proliferation and differentiation of MC3T3-E1 pre-osteoblasts. PLoS One. 2014;9(6):e99920. Published 2014 Jun 13. doi:10.1371/journal.pone.0099920
  • Hoyer B, Bernhardt A, Heinemann S, Stachel I, Meyer M, Gelinsky M. Biomimetically mineralized salmon collagen scaffolds for application in bone tissue engineering. Biomacromolecules. 2012 Apr 9;13(4):1059-66. doi: 10.1021/bm201776r. Epub 2012 Mar 16. PMID: 22364350.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.