7 vijanden van een gezonde huid die je vaak negeert

De gezondheid van de huid wordt beïnvloed door enkele risico's die we eigenlijk moeten vermijden maar die we vaak negeren. De eerste stap is om de persoonlijke kenmerken van iemand en zijn of haar manier van leven te analyseren.
7 vijanden van een gezonde huid die je vaak negeert

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

De schoonheid en helderheid van je huid veranderen door de jaren heen. Afgezien van vroegtijdige veroudering, moet je de factoren die vijanden van een gezonde huid zijn vermijden vanwege de ernstige gezondheidsrisico’s die daarmee gepaard gaan. In dit artikel bekijken we een lijst met de risicofactoren voor de gezondheid van de huid.

Hoewel je vatbaar kunt zijn om in mindere of meerdere mate gevoelig te zijn voor externe factoren die de gezondheid van de huid schaden, is het altijd mogelijk om voor jezelf te zorgen en bepaalde problemen met de juiste zorg op lange en korte termijn te voorkomen.

Zeven vijanden van een gezonde huid

Deze lijst is gericht op de meestvoorkomende vijanden van een gezonde huid volgens de Spaanse Academie voor Dermatologie en Venereologie (AEVD). Dit zijn de factoren die de achteruitgang en veroudering van de lederhuid kunnen veroorzaken.

1. De zon

Verbranding is de grootste vijand van een gezonde huid

Zonnestraling is een van de belangrijkste oorzaken van huidbeschadiging. Het wordt dan ook wel de grootste vijand van een gezonde huid genoemd.

De zon, de ster waar we met de aarde omheen draaien, zendt haar krachtige ultraviolette stralen (UV-stralen) uit. Die stralen worden niet door de atmosfeer geblokkeerd. Daardoor zullen ze onze huid bereiken en kunnen deze beschadigen.

Zonnestralen worden beschouwd als een van de ergste vijanden van de huidgezondheid. Als iemand ‘verslaafd is aan zonnebaden’, noemen ze dat tanorexia. Het gevaar hiervan is te wijten aan de constante uitdroging van de huid, waardoor de dermis beetje bij beetje erodeert.

Veroudering door licht is echter niet het ergste van langdurige blootstelling aan ultraviolette straling. Keratosis actinica is een huidprobleem waarbij donker gepigmenteerde laesies verschijnen en cellen abnormaal groeien. Bij een gevoeligere huid is het risico op ernstige schade groter.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in het volgende artikel:
Huidverzorgingstips van Rocío Gil Redondo

2. Tabak

Ten tweede op de ranglijst is zonder twijfel tabak. Het is een van de geduchte vijanden van een gezonde huid. Artsen kunnen chronische rokers herkennen omdat hun rimpels dieper, smaller en meer uitgesproken zijn. Daarnaast hebben ze een grijzige tint.

Bij vrouwen die roken verzwakt de huid veel sneller. De reden voor de verminderde weerstand van de dermis is dat sigaretten de bloedcirculatie vertragen en zuurstof uit de weefsels wegnemen.

3. Alcohol

Ook alcohol is een van de vijanden van een gezonde huid. Net als tabak beïnvloedt alcohol de bloedcirculatie en de hoeveelheid zuurstof die de weefsels bereikt op een negatieve manier.

Je kunt dit aan de algemene gezondheid van de huid zien. Die schade die ontstaat is namelijk vergelijkbaar met wat tabak met de huid doet. Naast het veroorzaken van vroegtijdige veroudering, kunnen mensen die dagelijks overmatig veel alcohol drinken er bleek uitzien, met een doffe huid en donkere kringen rond hun ogen.

4. Vet voedsel

Over het algemeen vallen deze voedingsmiddelen in de categorie ‘junkfood’. Een overdaad aan vetten leveren calorieën die je lichaam vervolgens niet kan verbranden. Daarmee ondergaat het het metabolisme een onvermijdelijke verandering.

  • Mensen die dagelijks vette voedingsmiddelen eten, kunnen daardoor diverse negatieve effecten ervaren die variëren van acne tot seborrische dermatitis.
  • Er kan zelfs sprake zijn van een verdikking van de buitenste huidlagen.
  • Bovendien hebben mensen met ernstige obesitas de neiging om een reeks complicaties van de gezondheid van de huid te vertonen, met problemen tot gevolg.

5. Stress

stressmanagement

Door angst en stress kunnen verschillende symptomen ontstaan. Daardoor kunnen zich in sommige gevallen problemen van de huid zoals eczeem en dermatitis kunnen ontwikkelen.

Stress kan tot uiting komen in een onstabiele of veranderde emotionele toestand, of tijdens periodes van verdriet of woede. Stress opent bovendien de deur voor het ontwikkelen van lichamelijke aandoeningen.

Je huid is je schild om je te beschermen tegen agressieve elementen van buitenaf. Als je gestrest bent, kan dit zich manifesteren als een van de vijanden van een gezonde huid door het ontstaan van problemen zoals:

  • allergieën
  • dermatitis
  • rosacea
  • psoriasis

Het is daarom belangrijk om je stress te verlichten met ontspannende activiteiten zoals wandelen, zwemmen of yoga. Ook moet je kijken of je maatregelen kunt nemen die de oorzaak van de stress wegnemen.

6. Vervuiling

Milieuvervuiling is een andere bedreiging van een gezonde huid en het is een van de vijanden die vaak onopgemerkt blijft. De lichtste gevolgen zijn acne, maar er zijn ook veel ernstigere gevolgen.

Dit probleem speelt echter niet alleen in geïndustrialiseerde gebieden. Je poriën kunnen geblokkeerd raken door diverse invloeden van buitenaf zoals:

  • stof
  • producten die worden gebruikt voor het ontsmetten van gewassen
  • luchtverontreiniging in het algemeen

7. Abrupte gewichtsveranderingen

gewichtsverandering is ook een van de vijanden van een gezonde huid

Je dieet speelt een essentiële rol in de gezondheid van je huid. De elastische vezels in je huid rekken uit als je aankomt. Als de huid te veel uitrekt, kunnen de vezels breken. Wanneer je hier de natuurlijke veroudering van je huid aan toevoegt, kan de huid permanent los en slap blijven.

Door deze zeven vijanden van een gezonde huid te kennen, zou je de meeste factoren die de gezondheid van je huid negatief beïnvloeden moeten kunnen vermijden.

Je huid goed beschermen tegen de zon en ongezonde gewoonten vermijden zijn net als een gezond, uitgebalanceerd dieet volgen en overmatig eten vermijden, een belangrijk onderdeel van het mooi houden van je huid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.