Tips voor de gezondheid van je gewrichten

Ontstekingsziekten die de gezondheid van de gewrichten aantasten komen veel voor. De prevalentie van deze ziekten neemt toe met de leeftijd, maar er zijn risicofactoren die je kunt beheersen.
Tips voor de gezondheid van je gewrichten
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Om voor de gezondheid van je gewrichten te zorgen moet je weten dat het systeem dat je in staat stelt om te bewegen, namelijk het bewegingsapparaat, zeer complex is. Het bestaat uit botten, gewrichten en spieren, en ook pezen en banden. Je bewegingsapparaat functioneert op zo’n manier dat je je lichaam kunt bewegen, en dit is mogelijk dankzij je gewrichten.

Als je hersenen de opdracht geven om spieren samen te trekken, of dat nu vrijwillig is of niet, trekken ze aan je botten. Op deze manier starten ze een mechanisme en een functie van de gewrichten, waardoor er beweging ontstaat.

Elke dag stellen artsen de diagnose van veel ontstekingsziekten die de gezondheid van de gewrichten aantasten. Het risico op deze ziekten neemt toe met de leeftijd, en artrose en osteoporose zijn de meestvoorkomende aandoeningen.

Symptomen en diagnoses van gewrichtsaandoeningen

Het belangrijkste symptoom van ziekten die je gewrichtsgezondheid aantasten is gewrichtspijn, die soms gepaard gaat met ontstekingen en vervormingen. In bepaalde gevallen kunnen ze de beweging van de aangetaste gewrichten beperken, of stijfheid en een verlies van je bewegingsvrijheid veroorzaken.

Een specialist stelt op basis van je symptomen een diagnose. Deze kan worden aangevuld met testen als dat nodig is, zoals:

 • bloed- en urineonderzoek
 • röntgenfoto’s
 • echografieën

Sommige gewrichtsziekten kunnen met de juiste diagnose en behandeling volledig onder controle worden gehouden. Andere aandoeningen zoals artrose zijn echter chronisch en moeilijk te beheersen.

De risicofactoren voor gewrichtspijn

Er zijn een aantal factoren die je vatbaar maken voor gewrichtspijn, en waarvoor je een aantal voorzorgsmaatregelen kunt nemen. Er zijn echter andere factoren die je niet kunt beïnvloeden.

Vanuit genetisch oogpunt hebben vrouwen van middelbare leeftijd meer kans om gewrichtspijn te ontwikkelen dan mannen. Het is echter niet duidelijk of de relatie alleen genetisch is, of dat er ook een hormonale component is.

Overgewicht is een van de factoren die je wel zelf kunt veranderen. Het is in sommige gevallen een oorzaak van gewrichtspijn, maar in andere gevallen is het een gevolg. Aan de ene kant overbelast overgewicht je gewrichten. Aan de andere kant kan het een gevolg zijn van gewrichtspijn, omdat de pijn het bewegen moeilijker maakt.

Het soort werk dat je doet kan er ook toe leiden dat je bepaalde gewrichten overbelast. Competitieve sporten hebben ook te maken met verschillende aandoeningen, afhankelijk van de sport die je beoefent.

Een compilatie van afbeeldingen van pijnlijke gewrichten

Hoe kun je zorgen voor de gezondheid van je gewrichten

Je kunt sommige ziekten voorkomen door gezonde gewoontes aan te nemen. Op deze manier kun je bepaalde risicofactoren beïnvloeden die aanpasbaar zijn. Dat zijn onder andere de volgende factoren:

1. Dieet

Je dieet is zeer belangrijk. Een dieet met voldoende calcium, samen met laag intensieve lichaamsbeweging, kan je namelijk helpen om osteoporose te voorkomen en je beweging te verbeteren.

2. Beweging

Naast je dieet is het ook belangrijk om een zittend leven te vermijden en te bewegen. Op die manier krijg je onder andere de volgende voordelen:

3. Je houding veranderen

Je moet een slechte houding vermijden, dat is ook heel belangrijk. Denk hierbij ook aan het vermijden van het volgende:

 • te veel tijd op je voeten doorbrengen, waaronder ook langdurig staan
 • een lange tijd zittend of liggend doorbrengen
 • geen rechte rug houden als je zit en ondersteund door een rugleuning
 • gebruik van ongebalanceerde gewichten bij het gewichtheffen
 • je rug buigen als je dingen van de vloer pakt
 • activiteiten die een overbelasting veroorzaken, zoals lange tijd lopen op onregelmatige grond

4. Goed schoeisel

Het is belangrijk om grote, comfortabele schoenen te dragen, bij voorkeur met inlegzolen. Draag geen hoge hakken, want hoge hakken bevorderen degeneratieve veranderingen in je voet- en kniegewrichten. Wij raden echter ook geen volledig platte schoenen aan.

Een afbeelding van een skelet en de gewrichten

Hoe verlicht je gewrichtsproblemen

Soms heb je medicijnen nodig om pijn en ontstekingen in je gewrichten te verminderen, zoals pijnstillers en ontstekingsremmers. In bepaalde ernstigere gevallen kan een corticosteroïdeninjectie nuttig zijn. Dit is echter afhankelijk van het advies van je huisarts.

Je kunt ook koude kompressen gebruiken voor acute ontstekingen, of een warme kompressen voor stijve spieren. Deze niet-invasieve technieken kunnen je mobiliteit bevorderen.

Conclusies over de gezondheid van je gewrichten

Ziekten die verband houden met de gezondheid van de gewrichten komen vaak voor. Nu we een hogere levensverwachting hebben en onze gewoonten overgewicht en obesitas bevorderen, komen ze nog vaker voor.

Het is belangrijk om gezonde gewoontes aan te nemen, zoals:

 • regelmatige lichaamsbeweging
 • een evenwichtig dieet
 • goede schoenen
 • een goede houding

Je kunt de risicofactoren veranderen om je kwaliteit van leven te verbeteren en de levensduur van je gewrichten te verlengen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • SINAVE, & Secretaria de Salud. (2016). Artritis reumatoide su impacto social y económico. Boletín Epidemiológico.

 • Caudill, A. (2007). Articulaciones, ay que DOLOR! THE AMERICAN QUARTER HORSE RACING JOURNAL ANDREA CAUDILL.

 • Jaime, J., Arabia, M., & Henry, W. (2014). Artrosis y actividad física Arthrosis and physical activity Arthrose et activité physique. Revista Cubana de Ortopedia y Traumatología.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.