5 voordelen van acupunctuur die je moet kennen

Wist je dat acupunctuur kan helpen om pijn te verminderen? Het kan helpen bij het verminderen van elk type pijn, zoals menstruatiepijn, migraine of als gevolg van een slechte bloedsomloop.
5 voordelen van acupunctuur die je moet kennen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Acupunctuur is een werkwijze die zijn oorsprong vindt in de traditionele Chinese en Japanse geneeskunde en die recent steeds populairder is geworden in het westen. In dit artikel zullen we ons richten op het verkennen van 5 mogelijke voordelen van acupunctuur die je waarschijnlijk nog niet kende.

Het is echter belangrijk op te merken dat acupunctuur traditionele medische behandelingen niet vervangt. Zoals we hieronder zullen bespreken, dient acupunctuur meer als een hulpmiddel of een aanvulling op medische behandelingen, vooral in geval van ernstige ziekten.

Daarnaast is het altijd het beste om eerst een arts te raadplegen voordat je acupunctuur probeert, vooral als je momenteel ziek bent of een medische behandeling ondergaat.

De mogelijke voordelen van acupunctuur

Acupunctuurbehandeling

1. Het kan helpen pijn te verlichten

Eén van de belangrijkste voordelen van acupunctuur is dat het pijn kan helpen verminderen. Het kan helpen bij het verminderen van alle soorten pijn zoals:

  • menstruatiepijn
  • migraine
  • pijn als gevolg van een slechte bloedsomloop

Zelfs als je fibromyalgie, rugpijn, verstuikingen of breuken hebt, kan acupunctuur je helpen er beter mee om te gaan. Het is de specifieke plaatsing van zeer dunne naalden die de pijn mogelijk vermindert.

Als je echter bang bent voor naalden, maak je dan geen zorgen. De naalden die gebruikt worden voor acupunctuur zijn zo dun dat ze geen sporen achterlaten op het lichaam en geen pijn veroorzaken wanneer ze geplaatst worden.

2. Het vermindert mogelijk stress en angst

In de wereld waarin we vandaag de dag leven, zijn stress en angst problemen waar veel mensen dagelijks mee te maken hebben. Daarom is het belangrijk om elke dag een paar minuten te mediteren of andere activiteiten te doen die de dagelijkse stress en angst helpen verlichten.

Acupunctuur kan ook helpen om stress en angst te verminderen en kan zelfs effectiever zijn dan massages. De naalden die gebruikt worden bij acupunctuur helpen bij het in balans brengen van de energie van het lichaam en het lichaam te herstellen naar een staat van ontspanning. Na een aantal sessies zal je mogelijk merken dat de stress en angst sterk zijn verminderd.

3. Het kan helpen bij slapeloosheid

Slapeloosheid bestrijden met acupunctuur

Een ander voordeel van acupunctuur is dat het de slapeloosheid kan helpen bestrijden. Dit komt omdat slapeloosheid vaak gekoppeld is aan stress en angst. Na een acupunctuursessie wordt je stress en angst mogelijk verminderd, wat de kwaliteit van je slaap ten goede komt.

Bovendien kan acupunctuur depressie helpen verminderen en het mogelijk zelfs volledig elimineren. Daarom helpt het om mentale of chemische onevenwichtigheden te bestrijden, die worden veroorzaakt door emoties die ons ervan kunnen weerhouden om rustig te slapen.

Goed slapen is essentieel voor een gezonde dagelijkse activiteiten, maar ook voor ons geluk. Als je niet goed slaapt, kan je geïrriteerd raken en kan elke licht negatieve situatie een slecht humeur veroorzaken. Omdat acupunctuur helpt om negatieve gevoelens en stress te verlichten, kan het je algemene geluk verbeteren door je te helpen een goede nachtrust te krijgen.

4. Het vermindert mogelijk allergische reacties

Veel mensen hebben last van huidaandoeningen. Denk hierbij aan problemen zoals:

Hoewel deze problemen kunnen worden behandeld, is de behandeling slechts tijdelijk. Deze problemen duiken onvermijdelijk opnieuw op. Acupunctuur kan een goede aanvulling zijn op deze behandelingen en de doeltreffendheid ervan verhogen.

Als je eczeem of andere huidaandoeningen hebt, kan het toevoegen van acupunctuur aan de door je arts geadviseerde medische behandeling leiden tot effectievere resultaten. Het is echter belangrijk dat je altijd eerst je arts raadpleegt voordat je acupunctuur toevoegt aan een bestaande behandeling.

5. Het kan helpen bij kankerbehandelingen

Het laatste voordeel van acupunctuur is dat het kan helpen bij kankerbehandelingen. Het helpt niet alleen door het verminderen van pijn en het verlichten van angst, maar ook omdat het kan helpen bij het verminderen van de bijwerkingen van kankerbehandelingen.

Chemotherapie veroorzaakt vaak problemen zoals:

  • braken
  • duizeligheid
  • verzwakking van het immuunsysteem

Acupunctuur helpt om het immuunsysteem te reguleren en het ongemak veroorzaakt door chemotherapie te verminderen. Je moet echter altijd eerst je arts raadplegen voordat je acupunctuur toevoegt aan een bestaande behandeling.

Acupunctuur bestaat al eeuwenlang. Hoewel de medische wereld sterk is geëvolueerd, zijn er bepaalde oudere of oeroude technieken die ons nog steeds kunnen helpen om ons algemene welzijn te verbeteren, zoals acupunctuur. Heb je ooit acupunctuur gehad? Ga je het eens proberen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.