Welke soorten hoge hakken zijn slecht voor je gezondheid?

· 11 september 2015

Ja, het klopt dat ze erg mooi zijn. Dit betekent echter niet dat ze niet slecht voor je zijn. ‘Wie mooi wil zijn moet pijn lijden,’ zullen de meeste vrouwen zeggen. Maar het is niet nodig om te lijden door slechte schoenen. In dit artikel zullen we uitleggen welke schoenen het beste zijn voor welke activiteiten en hoeveel tijd je maximaal hoge hakken zou moeten dragen.

De slechtste schoenen voor vrouwen

Een recent onderzoek uitgevoerd door de Orthopaedic Associates van New York laat zien dat de slechtste schoenen die vrouwen kunnen dragen een hoge en dunne hak hebben (op sommige plekken ook wel bekend als ‘naaldhakken’). Dit is zo omdat je lichaamsgewicht op de bal van je voet rust, waar je tenen zitten, waardoor een hoop druk op één punt wordt uitgeoefend. Je knieën en heupen rollen ook naar voren, wat de algehele balans van je lichaam beïnvloedt en zodoende de gezondheid van je benen en rug verzwakt. Het dragen van deze schoenen beschadigd het deel van je enkels tot aan je onderrug.

Er zijn ook problemen in het geval van plateauzolen, die vandaag de dag erg populair zijn. Veel personen zullen zeggen dat het gewicht verdeeld wordt over de hele voet, maar dat is niet waar. Net als bij dunne en hoge hakken wordt de druk op de tenen uitgeoefend, alhoewel het hebben van dikke hakken je hielen iets meer beschermt. Plateauzolen veroorzaken eelt, eeltknobbels en enkel- en rugpijn.

hakken-2

Enkellaarzen kunnen iets veiliger zijn, maar daarop kan je ook niet vertrouwen. Het onderzoek liet zien dat het percentage van je lichaamsgewicht dat gedragen wordt door je tenen, vergroot wordt door de grote van de hakken. Dit betekent dat hoe groter de hak, hoe groter de schade is.

Flats (of balletschoenen) zijn ook erg populair, omdat ze zowel naar het werk gedragen kunnen worden als tijdens het uitgaan met vriendinnen. Maar pas op: ze hebben misschien geen hakken en zijn erg plat, maar ze geven de zolen van je voeten geen steun, waardoor ze twee keer zo hard moeten werken. Dit veroorzaakt ontstekingen, rug- of hielpijn of zelfs breuken.

Tot slot geven sportschoenen of gympen je voeten de beste ondersteuning tijdens het trainen of wandelen. Maar als je ze frequent draagt, kunnen ze schimmel veroorzaken, vooral als je geen katoenen sokken aanhebt.

hakken-3

Meer informatie over het dragen van hakken

Statistieken laten zien dat vrouwen vier keer meer last van voetproblemen hebben dan mannen. Dit komt door de schoenen die ze dragen, vooral hakken. Wanneer je je blote voeten op de grond plaatst, dan ondersteunt het voorste deel (de bal) 43% van je gewicht en de hielen absorberen de resterende 57%.

Als je hak 4 cm hoog is, dan verandert dit percentage. Wanneer je hak 6 cm hoog is, dan is de druk op je tenen 75%. Wanneer de hak meer dan 10 cm is, dan rust 90% van je lichaamsgewicht op de bal van je voet.

hakken-4

Dit zorgt ervoor dat je gewicht in onbalans is en hierdoor verandert je houding. Het eerste gewricht dat hier onder lijdt, is je enkel. Daarom hebben vrouwen een grotere kans op verstuikingen wanneer ze hakken dragen. Aangezien het onderste gedeelte van je been het gewicht dat naar voren geplaatst is moet opvangen, trekt het samen en verkort het, wat ongemak en samentrekkingen van de spieren in je kuiten veroorzaakt.

De knie is nog een gewricht dat onder te veel druk wordt gezet wanneer je hakken draagt, omdat de spanning van de zool van de voet naar boven vergroot wordt. Je buigt meer dan op blote voeten, wat een onbalans in je quadriceps en de scheenbeenspier veroorzaakt.

En de lijst wordt nog veel langer: het past je heupgewricht in negatieve zin aan en vergroot onderrug- en rugpijn. Je hele houding wordt in principe verandert. Eeltknobbels zullen ontstaan op je voeten en eelt en vervormingen op je tenen, net als pijn en zwellingen na een volledige dag met hoge hakken.

hakken-5

Zo voorkom je problemen met betrekking tot het dragen van hakken

Nu weet je wat de risico’s zijn als je schoenen met hoge hakken draagt. Maar wat als je ze echter nog steeds mooi vindt en graag naar het werk draagt of om er mooier uit te zien (ze zorgen ervoor dat je benen er stijlvoller uitzien, ze zijn perfect voor feestjes, ze maken je groter etc.)? Veel mensen denken misschien dat de enige keuze is om ze niet meer te dragen. Maar de waarheid is dat helemaal geen hakken dragen ook niet goed is, zoals we eerder uitgelegd hebben.

Het beste is om hakken te dragen die ongeveer 2 cm hoog zijn, zodat de ondersteuning van je bal en hielbeen meer gebalanceerd is, met 50% voor elk deel. Ze zouden niet hoger dan 3 cm moeten zijn. Als je hoge hakken mooi vindt, ga dan voor plateauzolen, aangezien die je voeten minder beschadigen.

hakken-6

Als je af en toe hakken draagt tijdens speciale gelegenheden, dan is dat helemaal geen probleem. Wat je echter niet moet doen is ze elke dag urenlang dragen, zoals op het werk bijvoorbeeld. Als je niets anders kan dragen op het werk, dan is het een goed idee om een extra paar schoenen in je tas mee te nemen. Wanneer je naar het werk gaat en weer naar huis gaat, kan je een comfortabel paar dragen en tijdens het werk doe je de hoge hakken aan. Als je achter een bureau zit, dan kan je zo ook uitdoen en ze weer aandoen wanneer je baas er aankomt of wanneer je naar een vergadering gaat.

Het is ook goed om te weten dat hoe nauwer de schoen, hoe minder schade deze zal veroorzaken. Met betrekking tot het materiaal is leer het beste (synthetisch wanneer mogelijk). Je tenen kunnen dan niet ‘vrij’ bewegen.

Afbeeldingen ter beschikking gesteld door Mervi Eskelinen, Jocely Saurini, Larry Johnson, Heather Dow, Maria Morri Thomas R Koll en Alison Here