Eelt op je handen en voeten verwijderen met natuurlijke middelen

Om eelt te voorkomen, moet je je voeten goed drogen en stoppen met te strakke schoenen te dragen. Heb je eelt op je handen? Dan is het belangrijk om ze beter gehydrateerd te houden.
Eelt op je handen en voeten verwijderen met natuurlijke middelen
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 23 augustus, 2022

Als je niet goed voor je lichaam zorgt dan laat je lichaam dat dan ook meestal zien. En dat leidt soms tot lastige problemen. Zo verschijnen er tekenen op je lichaam die een toevallige voorbijganger evengoed zou kunnen opmerken. Eelt op je handen of voeten is daar een voorbeeld van.

Eeltplekken zijn slechts verdikte huidlagen, die verantwoordelijk zijn voor de bescherming van een gebied waar wrijving of druk zijn tol heeft geëist. Ze kunnen zich voordoen op de handen of de voeten en komen voor bij mensen van alle leeftijden.

Maak je echter geen zorgen: eelt is volstrekt ongevaarlijk. Deze problemen zijn niet ernstig en kun je dus bijna altijd thuis oplossen met natuurlijke behandelingen. Volg gewoon de tips die we vandaag met je delen en je zult al snel verbetering zien.

Ontdek deze natuurlijke middelen om eelt op je handen en voeten te verwijderen

1. Kamillebloemen

Zoek een kom waar je je handen of voeten in kunt onderdompelen.

  • Giet er vervolgens wat kokend water in en voeg kamillebloemen toe aan de kom.
  • Zodra de vloeistof is afgekoeld tot een draaglijke temperatuur, laat je het aangetaste gebied er 10 minuten in weken.
  • Daardoor zal je eelt loskomen en kun je die vervolgens verwijderen.

2. Natuurlijke zuren

Natuurlijke zuren

Snijd een citroen in schijfjes en breng ze met een doek aan op de aangetaste gebieden om ze op hun plaats te houden. De zuren van deze citrusvrucht helpen om je eelt te verwijderen, maar het duurt iets langer dan de eerste methode. We raden je daarom aan om de schijfjes ‘s nachts te laten liggen.

Zorg er echter voor dat je dit gebied niet blootstelt aan zonlicht. Dat kan immers vlekken achterlaten op je huid en onaantrekkelijke plekken laten verschijnen.

3. Een mix van water en baking soda

Je kunt een mix maken tegen eelt op je handen en voeten met warm water en natriumbicarbonaat. Normaal gesproken moet je slechts drie theelepels van deze stof per kopje water gebruiken. Zodra je de gewenste consistentie hebt, breng je de mix aan op de eelt. Laat 30 minuten inwerken en spoel het gebied daarna goed af.

4. Een zalfje dat je makkelijk zelf kunt maken

Knoflook

Als je thuis wat knoflook en olijfolie hebt, kun je een zalfje maken om eelt op je handen of voeten te behandelen. Neem een teentje knoflook en pureer het met wat olijfolie.

Net als bij de citroenschijfjes heeft deze remedie wat meer tijd nodig, dus je moet ze een tijdje laten zitten.

5. Ui

Dit is een behandeling die eveneens wat geduld vereist. Ui is heeft ontstekingsremmende eigenschappen en is dus geweldig als je last hebt van eelt. Snijd een ui doormidden en breng die vervolgens aan op het getroffen gebied.

Het zal enige tijd in beslag nemen voordat je verbetering ziet, maar als je geduld hebt, zul je de resultaten opmerken. Als je de geur van de ui niet erg vindt, kan dit de perfecte behandeling voor jou zijn.

6. Witte azijn

Witte azijn

Dit is een ander ingrediënt dat zuren bevat om je eelt top te lossen. Meng wat witte azijn met water en bevochtig de eeltplek ermee. Dek het gebied ‘s nachts af en gebruik ‘s morgens een vijltje om de verzachte eelt te verwijderen. Maak vervolgens het getroffen gebied schoon en bekijk het resultaat.

7. Brandetel

Brandnetel is een plant die vaak wordt gebruikt in de alternatieve geneeskunde dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen. Ook kun je met behulp van brandnetel je eelt in sommige gevallen volledig verwijderen.

  • Meng in de blender wat brandnetel met heet water tot je een soort pasta hebt.
  • Breng die aan op de eeltplek en dek het daarna af.
  • Het is het beste om de brandnetel een paar uur afgedekt te laten.

Calendula is een andere plant die ideaal is om dit probleem te behandelen. Je kunt de pasta op dezelfde manier bereiden en aanbrengen als de brandnetel.

Hoe kun je eelt voorkomen?

Je kunt een aantal eenvoudige regels volgen om te voorkomen dat eelt verschijnt op ongewenste plekken. Wanneer je nieuwe schoenen koopt, zorg er dan bijvoorbeeld voor dat ze niet te strak zitten. Je verwacht het misschien niet wanneer je ze net aan hebt, maar ze zullen je huid uiteindelijk wel gaan aantasten.

Omdat eelt ook op de handen kan verschijnen, is het belangrijk om dit gebied constant gehydrateerd te houden. Gebruik vochtinbrengende crèmes na het douchen.

Je moet ook andere gewoonten vermijden:

  • Schurende materialen die veel druk uitoefenen vasthouden met je handen.
  • Je handen niet goed afdrogen.
  • Altijd dezelfde schoenen of handschoenen dragen.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.