Bromelia's kweken: verzorging en aanbevelingen

Om bromelia's buiten te kweken, is het noodzakelijk om wat basiszorg toe te passen. We vertellen je alles waar je rekening mee moet houden.
Bromelia's kweken: verzorging en aanbevelingen

Laatste update: 22 maart, 2023

Op het eerste gezicht lijkt het kweken van bromelia’s een moeilijke opgave. Deze tropisch ogende planten zijn echter gemakkelijk te planten, vergen weinig onderhoud, en zijn bestand tegen verschillende klimaat- en omgevingsomstandigheden.

Met de wetenschappelijke naam Bromeliaceae is dit een epifyt die opvallende kleuren in de binnentuin brengt. Hij staat bekend om zijn prachtige blad, met bladeren die variëren in tinten rood, groen, oranje, paars en geel.

Daarom heeft hij geen grond nodig om te groeien. Hij kan zich vastklampen aan bomen of andere voorwerpen en kan worden geplant in ondiepe grond. Welke verzorging is nodig en waar moet ze geplant worden? Hier zijn alle details.

De belangrijkste kenmerken van bromelia’s

Bromelia’s zijn vaste planten die behoren tot de Bromeliafamilie. Ze komen oorspronkelijk uit West-Afrika, maar zijn momenteel verspreid in Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Midden-Amerika. Men schat dat er ongeveer tweeduizend soorten zijn, hoewel de geslachten Guzmania, Neoregelia en Vriesea de bekendste zijn.

Zoals opgemerkt in een publicatie (Engelse link) in Ecology and Evolution, groeien deze planten langzaam en geven ze de voorkeur aan habitats met veel regen en vochtigheid. Het duurt ongeveer drie jaar voordat ze volwassen zijn en bloeien, hoewel sommige soorten meer tijd nodig hebben.

Hoewel deze planten epifyten zijn – omdat ze in junglegebieden op de bast van bomen groeien – worden ze ook gekweekt voor sierdoeleinden. Ze zijn meestal klein van formaat, hoewel ze tot een meter hoog kunnen worden.

Ze hebben lancetvormige bladeren waarvan de tinten verschillen per geslacht. Sommige hebben groene kleuren, maar andere variëren van roze tot paars en grijs. Daarnaast hebben hun bloemen intense en levendige kleuren, die kunnen variëren van rood tot fuchsia, oranje of roze.

Opgemerkt moet worden dat bromelia’s maar één keer bloeien tijdens hun levensduur. Daarna is het nodig om de bloemstengel vanaf de basis af te snijden, zodat de plant uitlopers kan maken.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent in het lezen hiervan:
Hoe maak je een mosgeleider of steun voor klimplanten?

Soorten bromelia’s

Een bromelia
Er zijn veel verschillende soorten bromelia’s.

Zoals we hebben vermeld, zijn er meer dan tweeduizend soorten bromelia’s. De meeste daarvan zijn epifyten en komen voor in hun oorspronkelijke verspreidingsgebied, dat wil zeggen de tropische gebieden van Amerika. Toch zijn er ook gewone soorten die in tuinen gekweekt kunnen worden. De meest populaire zijn de volgende:

  • Guzmania. Hieronder vallen de meest voorkomende soorten (Engelse link), zoals de G. lingulata –Guzmania lingulata (scharlaken ster). Ze hebben meestal lange, platte, heldergroene bladeren. Hun bloemen kunnen felrood, geel, oranje, roze of paars zijn, afhankelijk van de soort.
  • Neoregelia. Dit is een zeer divers geslacht van bromelia’s. Ze worden vooral gebruikt als kamerplanten, omdat hun bladeren nogal opzichtig zijn, met kleuren die variëren van roze tot paars.
  • Vriesea. De V. bromelia wordt gekenmerkt door zijn bonte bladeren en veerachtige bloemen. Hij omvat populaire soorten als V. splendens en de hybride Vreisea ‘Fireworks’. 
  • Ananas comosus. Dit is het geslacht waartoe de gewone ananas behoort. Hij heeft spinachtige bladeren en een bloemtak waarop miniatuur ananasjes groeien.

Verzorging en aanbevelingen om bromelia’s te kweken

Het eerste wat je in gedachten moet houden bij het kweken van bromelia’s is dat ze geen dikke of te diepe grond nodig hebben, maar juist het tegenovergestelde. In de tuin worden vaak mengsels van schors, mos of andere organische materialen gebruikt. Ook is een ondiepe pot de beste optie.

Natuurlijk moeten er enkele specifieke omstandigheden worden gecreëerd om de plant te laten rijpen en bloeien. Dit kan worden bepaald door licht, temperatuur, vochtigheid en voeding. In het algemeen hebben ze niet al te veel onderhoud nodig en passen ze zich goed aan in tropische, warme en gematigde klimaten.

Het is mogelijk om bromelia’s te kweken zonder aarde. Daarvoor moet de plant aan een voorwerp worden bevestigd waarmee hij rechtop kan staan.

Licht om bromelia’s te kweken

Denk er bij het kweken van bromelia’s aan om ze helder, indirect licht te geven. Dit is vooral van belang als ze harde, stijve bladeren hebben. Als het zachtbladige, doornloze soorten zijn, moet het lichtniveau wat lager zijn.

Als de bloeiperiode nadert, kan meer licht het proces optimaliseren. Controleer in ieder geval of de overige omstandigheden geschikt zijn.

Grond

Als het gaat om het kweken van bromelia’s binnenshuis, is de ideale bodem meestal gemaakt met tweederde grond op basis van turf en eenderde zand. Dit zorgt voor het vasthouden van vocht, maar ook voor drainage. Andere mengsels zijn houtskool, mossen en grond voor orchideeën.

Terwijl sommigen ze het liefst in ondiepe potten planten, zijn er mensen die ze op boomstammen, planken en dergelijke plaatsen. In het laatste geval is een steun voor de plant noodzakelijk.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
8 geluksplanten volgens Feng Shui

Water

Een bromelia verzorgen
De bladeren besproeien met water is een goede manier om je bromelia gezond te houden.

Een van de redenen waarom deze plant als winterhard wordt beschouwd is omdat hij droogte kan verdragen. Hoewel zijn natuurlijke omgeving vochtig is, heeft hij niet veel water nodig. In feite moeten ze in hun groeistadium wekelijks spaarzaam water krijgen. In de winter moet het water geven worden verminderd.

De wortel van de plant is gevoelig voor rot, dus mag er geen water blijven staan. De sleutel is om te wachten tot het bodemoppervlak droog aanvoelt voordat je weer water geeft. Aan de andere kant is het een goed idee om de bladeren te besproeien met behulp van een sproeifles.

Temperatuur en vochtigheid

Bromelia’s geven vaak de voorkeur aan temperaturen tussen de 15 en 30 graden Celsius. Ze verdragen doorgaans geen erg lage temperaturen, zodat ze in de winter bescherming nodig hebben.

Hoewel sommigen omgevingen tot -7° C kunnen verdragen, mogen ze niet worden blootgesteld aan omgevingen onder de 5° C. De aanbevolen luchtvochtigheid voor hun groei ligt tussen 40 en 50%.

Meststof

Een van de grote voordelen van het kweken van bromelia’s is dat ze meestal geen bemesting nodig hebben. Vaak doet de plant het goed op zichzelf met water geven. Tijdens de groeifase kan echter vloeibare meststof tot de helft verdund worden toegepast. Als de plant dicht bij de bloei staat, kan het gebruik van deze producten averechts werken.

Buitenkweek

Enkele speciale overwegingen zijn nodig als je bromelia’s buiten wilt kweken. Je kunt het beste kiezen voor ondiepe potten, want in de winter kun je ze beter naar binnen verplaatsen om te voorkomen dat ze gaan rotten.

Je kunt ze ook kweken onder een schaduwrijke boom of op een andere plant die direct contact met zonlicht weet te vermijden. Te veel licht heeft de neiging de bladeren te verbranden. Water geven mag je zeker niet vergeten, want te veel vochtigheid zal de plant aantasten. Zorg voor een goede afwatering.

Plagen

Bromelia’s worden waarschijnlijk niet aangevallen door plagen. Meestal ontwikkelen ze ziekten door te veel water geven of te veel blootstelling aan direct zonlicht.

Vermeerdering

De gebruikelijke manier om bromelia’s te vermeerderen is uit de knoppen. Kweken uit zaad is meestal moeilijker. Als je voor deze laatste optie kiest, is het in ieder geval raadzaam om dat in de winter te doen.

Wat je moet onthouden bij het kweken van bromelia’s?

Vanwege hun opvallende kleurrijke bloemen krijgen bromelia’s vaak de voorkeur als kamerplanten of tuinplanten. Ze groeien langzaam en het kan ongeveer drie jaar duren voordat ze bloeien. Eenmaal in bloei sterft de ouderplant meestal af. Hij groeit echter uit de knoppen terug.

In het algemeen is er weinig verzorging nodig om hem in topconditie te houden. Matig water geven en indirect licht zijn de sleutel. Ook is het een goed idee om ze in kleine potten te planten, met een goed drainagesysteem, die in de winter naar binnen kunnen. Dus, ga je deze plant eens proberen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ladino G, Ospina-Bautista F, Estévez Varón J, Jerabkova L, Kratina P. Ecosystem services provided by bromeliad plants: A systematic review. Ecol Evol. 2019 May 29;9(12):7360-7372. doi: 10.1002/ece3.5296. PMID: 31380056; PMCID: PMC6662323.
  • Cach-Pérez MJ, Andrade JL, Chilpa-Galván N, Tamayo-Chim M, Orellana R, Reyes-García C. Climatic and Structural Factors Influencing Epiphytic Bromeliad Community Assemblage along a Gradient of Water-Limited Environments in the Yucatan Peninsula, Mexico. Tropical Conservation Science. 2013;6(2):283-302. doi:10.1177/194008291300600209
  • NCBI Taxonomy: a comprehensive update on curation, resources and tools. Database (Oxford). 2020: baaa062. PubMed: 32761142 PMC: PMC7408187.
  • Bromeliads. University of Florida Institute of Food & Agricultural Sciences.
  • Schiappacasse, Flavia, et al. Ethylene Spray Influences Flowering of the Chilean Bromeliad Fascicularia Bicolor. Idesia (Arica), 2016, pp. 0–0. doi:10.4067/S0718-34292016005000027
  • Bromeliads. University of Wisconsin-Madison Extension.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.