Hoe maak je een mosgeleider of steun voor klimplanten?

Een mosgeleider is een heel goed alternatief om klimplanten normaal en met veel kracht te laten groeien. Leer hier hoe je een zelfgemaakte mosgeleider maakt.
Hoe maak je een mosgeleider of steun voor klimplanten?

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 13 februari, 2023

Indoor klimplanten hebben een natuurlijke steun nodig om in stand te blijven en te groeien. Daarom willen we deze keer met je delen hoe je een geleider of mosgeleider kunt maken voor de klimplanten die je binnenshuis hebt.

Hoewel er verschillende soorten tutors op de markt zijn, werken ze niet allemaal goed of zoals de planten die nodig hebben. In die zin zijn degene die je kunt kopen esthetisch erg aantrekkelijk, maar niet altijd zal de plant aanslaan. Laten we daarom eens bekijken wat een mosgeleider is, wat de kenmerken ervan zijn en hoe je snel en gemakkelijk je eigen mosgeleider kunt maken.

Mosgeleider of gids: wat het is en waarom het zo nuttig is

Een mosgeleider is een element dat gebruikt wordt voor klimplanten binnenshuis, zodat ze er op kunnen klimmen en zich er met hun luchtwortels aan kunnen hechten. Enkele van de bekendste soorten zijn monstera’s, pothos, anthuriums, orchideeën en klimplanten.

Als we teruggaan naar hun natuurlijke habitat, hechten deze planten zich aan de natte schors van bomen. In dit geval zou de mosgeleider de functie van die boom vervullen.

Om dit te doen, hoef je, zodra je de tutor klaar hebt, hem alleen maar te bevochtigen en in de pot te steken. Houd de steel vast en beetje bij beetje begint de plant zich te hechten.

Vergeet niet om het mos vochtig te houden om de luchtwortels van de plant te hydrateren.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
5 manieren om natuurlijke compost te maken

Hoe maak je een mosgeleider of mossteun?

Tuinplanten
De anthurium is een soort die, omdat hij in huis staat, een mosgeleider nodig heeft.

Er zijn veel soorten plantengidsen op de markt, maar soms zijn ze niet allemaal even goed. Er zijn bijvoorbeeld gidsen van kokosvezel, die heel aantrekkelijk zijn, maar geen adequaat resultaat geven.

Ze houden niet de vochtigheid die de wortels nodig hebben. Daarom zal de plant er niet proberen te klimmen.

Ook mosgeleiders van verduurzaamd mos of voorbehandeld mos werken niet. Dat komt omdat de fabrikant glycerine en kleurstoffen toevoegt om een natuurlijk uiterlijk na te bootsen.

Wij vinden het een goed idee om een zelfgemaakte mosgeleider te maken om onze planten een goed alternatief te bieden. Laten we eens kijken welke materialen je nodig hebt.

Materialen

Dit zijn de spullen en gereedschappen die je moet hebben om je eigen plantengids in elkaar te zetten:

  • Bamboestok of een houten stok. De hoogte en dikte hangen af van de grootte van de plant die je in de pot hebt.
  • Sphagnum mos (Spaanse link). Hoewel het waar is dat er veel soorten mos zijn, raden we deze aan omdat de strengen ervan lang zijn, wat belangrijk is als je het aan het riet moet bevestigen. Bovendien is het een van de beste in het binnenhouden van vocht en zullen de planten zich goed vasthouden.
  • Draadgaas. Van 60 tot 90 cm breed. Het gaas kan plastic zijn of het gaas dat gebruikt wordt om muskietennetten te maken. Probeer flexibel draad, draad en een draadschaar bij de hand te hebben.
  • Andere accessoires. Denk hierbij aan handschoenen, pot, plant en aarde.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
8 geluksplanten volgens Feng Shui

Het maken van een mosgeleider stap voor stap

Mos
Sphagnum mos wordt aanbevolen als een natuurlijke optie voor de tutor.

Trek van tevoren werkhandschoenen aan om mogelijk letsel te voorkomen. Leg alle materialen bij de hand en laten we beginnen.

We geven je twee montagemogelijkheden, zodat je kunt kiezen wat je het prettigst vindt.

Methode 1

Week het mos eerst ongeveer 10 minuten in warm water om het te hydrateren. Knip ondertussen het gaas van ongeveer 25 cm breed.

Voor de eerste optie rol je het gaas op en maak je het vast met stroken van de draad. Laat het mos uitlekken en leg het in de cilinder die je overhoudt als je klaar bent met het oprollen van het gaas. Terwijl je mos toevoegt, duw je het met behulp van het stokje naar beneden om het goed te verdichten.

Plaats het dan, als je het gevuld hebt, in een pot naast het stokje of de houten stok. Zet de plant erin en vul met een goede vochtige grond, waarbij je ervoor zorgt dat de rol, de geleider en de plant stevig staan. Als je wilt, kun je de stengel van de plant aan de stok vastmaken tot hij stevigheid en stabiliteit krijgt.

Methode 2

Bij de tweede optie zullen we het reeds gehydrateerde mos aan de stok of het stokje bevestigen. Knoop hiervoor eerst een draad aan het uiteinde van de stok die naar boven gericht wordt. Neem dan kleine hoeveelheden mos, laat het uitlekken en plaats het op de stok, waarbij je druk uitoefent.

Voordat je weer mos toevoegt, omring je het mos dat je al geplaatst hebt met de draad die je aan het begin op de stok gebonden hebt. Doe deze procedure tot het hele stokje bedekt is.

Om te eindigen knip je de overtollige draad af en plaats je de plant in de pot. Volg hiervoor dezelfde stappen als bij de eerste optie.

Het belang van een mosgeleider of mossteun voor planten

Deze mosgeleider is essentieel om de planten vochtig en recht te houden. Beide opties werken heel goed en hebben uitstekende resultaten opgeleverd.

We hopen dat je een van beide kunt toepassen. Zo zullen je klimplanten gezond en sterk groeien.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.