Wat is bromelaïne in ananas en waarvoor wordt het gebruikt?

Heb je wel eens gehoord van bromelaïne? Deze in ananas aanwezige stof kan positieve effecten hebben op je gezondheid en spijsvertering. Lees verder om ze te ontdekken!
Wat is bromelaïne in ananas en waarvoor wordt het gebruikt?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 26 februari, 2023

Het bromelaïne in ananas is een van de verbindingen met voedingseigenschappen die belangstelling wekken. Het is een van de meest geconsumeerde exotische vruchten ter wereld. Inheems in warme klimaten, heeft het zich verspreid over de 5 continenten.

Deze stof, bromelaïne, is niets anders dan een reeks enzymen die functies kunnen uitvoeren bij de spijsvertering. Ananas dankt veel van zijn eigenschappen aan dit element. Daarom zullen we je hieronder in detail vertellen wat de voordelen zijn van de inname ervan en hoe we de mogelijkheden ervan kunnen benutten.

 bromelaïne in ananas: een proteolytisch enzym

Zoals we al zeiden, is bromelaïne een stel spijsverteringsenzymen die het vermogen hebben om eiwitten af te breken tot de aminozuren waaruit ze bestaan. Volgens een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of the Science of Food and Agriculture is het een stof die vanwege zijn eigenschappen geïsoleerd op de markt wordt gebracht.

Het wordt gebruikt om spijsverteringsproblemen na grote maaltijden te voorkomen. Dit enzym is nuttig gebleken (Engelse link) om de vertering van voedingsstoffen te verbeteren, waardoor het proces draaglijker wordt. Daarnaast heeft het andere secundaire functies, waaronder de volgende opvallen:

Er is zelfs onderzoek (Engelse link) dat beweert dat  bromelaïne in ananas een regulerende functie zou kunnen uitoefenen op het immuunsysteem, waardoor het beter gaat functioneren. Dit zou nuttig zijn bij het voorkomen van infecties of overdraagbare ziekten.

Naarmate de wetenschap vordert, blijven eigenschappen en toepassingen van de stof ontdekt worden. Er is echter meer wetenschappelijk onderzoek nodig om de toepassingskaders nauwkeurig af te bakenen, en ook om het doseringsprotocol te systematiseren. Momenteel is de beste manier voor ons om van het enzym te profiteren het consumeren van ananas.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Hoe kun je ananas bij constipatie gebruiken?

Wat is het huidige toepassingskader?

Bromelaïne uit ananas
Ananassen zijn tropische vruchten die zich over de hele wereld hebben verspreid.

 

 

Bromelaïne kan worden geconsumeerd na een grote maaltijd om spijsverteringsproblemen of maagzwaarte te verminderen. Om deze reden wordt ananas aanbevolen na de maaltijd om de spijsverteringsfunctie van het lichaam te vergemakkelijken.

Bovendien zal het watergehalte van de vrucht helpen om het proces van afbraak van voedingsstoffen draaglijker te maken, waardoor de kans op pijn vermindert. Hydratatie voorkomt bijvoorbeeld klinische beelden van constipatie, vooral bij patiënten met neurologische pathologieën (Spaanse link).

Omdat bromelaïnesupplementen nog niet gangbaar zijn op de markt, kun je het beste je toevlucht nemen tot de consumptie van ananas als zodanig. Het is altijd noodzakelijk om de presentatie ervan in siroop te vermijden, omdat het dan een veel hoger suikergehalte zou hebben, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Vind je dit artikel leuk? Misschien wil je dit artikel ook lezen:
Weg met vochtretentie met ananas, komkommer en heermoes

Bijwerkingen van bromelaïne

Hoewel de inname van bromelaïne bijna altijd heilzaam is, leidt de overmatige consumptie ervan tot het optreden van bepaalde bijwerkingen (Spaanse link). De meest voorkomende zijn misselijkheid, braken, diarree en overgevoeligheidsreacties. Dit komt echter niet vaak voor.

Bovendien kan bromelaïne een wisselwerking hebben met anticoagulantia, dus is het nodig een arts te raadplegen over de mogelijkheid van het consumeren van ananas als je onder behandeling bent met dit soort geneesmiddelen. Het kan ook de effecten van antibiotica versterken, door er synergetisch mee te werken.

Andere voedingsmiddelen die een gezonde spijsvertering bevorderen

Bromelaïne is kenmerkend voor ananas, maar het is mogelijk om andere spijsverteringsenzymen te vinden in verschillende voedingsmiddelen. Een voorbeeld is papaja, rijk aan proteasen, die eiwitten helpen afbreken.

Mango (Engelse link) is een andere vrucht die een aanzienlijke hoeveelheid enzymen bevat; in dit geval amylasen.

Andere voedingsmiddelen, zoals avocado of kiwi (Engelse link), bevatten bestanddelen die de spijsvertering vergemakkelijken en zo het ongemak bij de darmtransit verminderen. Regelmatige consumptie van deze vruchten wordt in verband gebracht met een afname van constipatie.

 bromelaïne in ananas werkt als een spijsverteringsenzym en is nuttig om te consumeren na grote maaltijden.

Bromelaïne in ananas om de spijsvertering te bevorderen

Ananas

Zoals je hebt gezien, is bromelaïne een stof die helpt de spijsvertering te verbeteren. Daarom wordt de inname ervan aanbevolen na een grote maaltijd. Daarnaast heeft het ontstekingsremmende functies, zodat het helpt het ontstaan van complexe ziekten die verband houden met systemische ontstekingen te voorkomen.

De beste methode om de inname ervan te verzekeren is de aanwezigheid van ananas in de voeding. Tegenwoordig begint men echter supplementen van dit enzym te ontwikkelen, gezien de nieuwe eigenschappen die eraan worden toegeschreven.

Het is een veilige stof, want het heeft weinig bijwerkingen. Wel moet worden opgemerkt dat het een wisselwerking kan hebben met sommige medicijnen, dus is het nodig om bij twijfel een specialist te raadplegen.

Als je vaak last hebt van spijsverteringsproblemen, raden we je aan om natuurlijke ananas na de maaltijd te consumeren. Op die manier kunnen de kwalen beginnen te verminderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mazila Ramli AN., Tuan Aznan TN., Illias R., Bromelain: from production to commercialisation. J Sci Food Agric, 2017. 97 (5): 1386-1395.
  • Muhammad ZA., Ahmad T., Therapeutic uses of pineapple-extracted bromelain in surgical care – a review. J Pak Med Assoc, 2017. 67 (1): 121-125.
  • Velderrain-Rodriguez, Gustavo, et al. “Effect of dietary fiber on the bioaccessibility of phenolic compounds of mango, papaya and pineapple fruits by an in vitro digestion model.” Food Science and Technology 36.2 (2016): 188-194.
  • Rathnavelu V., Alitheen NB., Sohila S., Kanagesan S., et al., Potential role of bromelain in clinical and therapeutic applications. Biomed Rep, 2016. 5 (3): 283-288.
  • Couso, Laura M. Ávila, et al. “Ensayo clínico controlado y aleatorizado. Constipación en pacientes con enfermedades neurológicas. Comparación de dos tratamientos (combinación de laxantes osmóticos y estimulantes).” Acta Gastroenterológica Latinoamericana 46.3 (2016): 192-200.
  • Errasti, María Eugenia. Estudio de posibles aplicaciones farmacológicas de extractos de especies de bromeliáceas y su comparación con bromelina. Diss. Universidad Nacional de La Plata, 2013.
  • Kaur, Lovedeep, and Mike Boland. “Influence of kiwifruit on protein digestion.” Advances in food and nutrition research. Vol. 68. Academic Press, 2013. 149-167.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.