Veelvoorkomende ziekten van het spijsverteringsstelsel

Ziekten van het spijsverteringsstelsel vormen een belangrijk deel van de veelvoorkomende ziekten in de wereld. Hiervan komt er een aantal vaker voor. In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je erover moet weten.
Veelvoorkomende ziekten van het spijsverteringsstelsel

Laatste update: 31 oktober, 2020

Er zijn ziekten van het spijsverteringsstelsel die vanzelf verschijnen en verdwijnen, bijna alsof het tijdelijke symptomen zijn. Een aantal soorten voedselvergiftigingen verschijnen bijvoorbeeld 24 uur lang en verdwijnen dan weer.

Er zijn echter andere die chronisch zijn, zoals darmkanker, waarvan de symptomen pas duidelijk worden als het ernstige gezondheidscomplicaties veroorzaakt. Hoewel onderzoekers vooruitgang hebben geboekt bij de detectie ervan, blijft het een van de meestvoorkomende tumoren.

Een deel van de reden dat er zoveel ziekten van het spijsverteringsstelsel zijn, is dat het spijsverteringskanaal tijdens zijn reis gevarieerd is en verschillende organen omvat.

Van de mond met zijn eigen micro-omgeving tot de dikke darm en de daaraan gekoppelde klieren, zoals de alvleesklier, die ook hormonale functies vervullen door insuline af te scheiden. Wat zijn de meestvoorkomende ziekten van het spijsverteringsstelsel? Blijf lezen om erachter te komen!

1. Darmontsteking

Meisje met een darmontsteking

Bij kinderen is een darmontsteking een veelvoorkomende ziekte. Dit zijn bijna altijd infecties (Engelse link) die ze door contact met andere kinderen oplopen, vooral op school.

Het grootste gevaar van diarree in de kindertijd is uitdroging (Engelse link). Wanneer een darmontsteking langdurig en agressief is en overvloedig braken en dunne ontlasting bevordert, dan ontsnapt er water uit het lichaam met elektrolyten.

Hydratatie is daarom de basisbehandeling voor een darmontsteking. Ouders moeten op de juiste manier vloeistoffen aan kinderen aanbieden, zonder misselijkheid te creëren en ook zouten, vooral natrium en kalium aan te vullen.

In een aantal landen (Engelse link) is diarree een belangrijke doodsoorzaak en een volksgezondheidsprobleem dat met slechte sanitaire voorzieningen samenhangt. Eenvoudige hygiëne, waaronder het wassen van de handen, is al een krachtige barrière tegen de micro-organismen die een darmontsteking veroorzaken.

2. Gastro-oesofageale reflux

Gastro-oesofageale refluxziekte (in het Engels gastroesophageal reflux disease – GERD) is een onaangename aandoening waarbij maagzuur een weer terugkomt en omhoog de slokdarm in gaat. Patiënten klagen vaak over pijn op de borst, brandend maagzuur en zelfs hoesten.

Zoutzuur uit de maag mag alleen in de maag komen, zodat het geen schade aan andere delen van het lichaam toebrengt. Wanneer het naar andere organen gaat, dan doet het pijn en dit is wat er met de slokdarm gebeurt, die niet in staat is om die zuurgraad op te nemen.

Het komt vaak voor dat GERD met een maagontsteking of een maagbreuk wordt geassocieerd (Engelse link). Een maagontsteking is een ontsteking van het maagslijmvlies en een maagbreuk is de onjuiste positie van de fundus van de maag, die zich boven het middenrif bevindt.

Om de aandoening te behandelen (Engelse link), schrijven artsen vaak maagzuurremmers en het veranderen van eetgewoonten voor. De patiënt moet het volume van het voedsel dat ze bij elke maaltijd eten, verminderen en ongeveer elke 4 uur eten.

3. Aambeien

Bij volwassenen zijn aambeien een van de meestvoorkomende aandoeningen van het spijsverteringsstelsel. Het zijn aderen in het rectale gebied die spataderen worden (Spaanse link), dat wil zeggen dat ze uitrekken en ontstoken raken totdat ze bloeden.

In feite is een veelvoorkomend symptoom het verschijnen van bloed in de ontlasting. De persoon ontlast zich en dan kunnen er kleine druppeltjes bloed in het toilet te zien zijn. Wanneer iemand aan een ontsteking van de aambeien lijdt, dan kunnen ze ook anale jeuk ervaren.

Vaak kan een arts aambeien met het blote oog waarnemen en is de diagnose ook snel. In andere gevallen zijn ze intern, dus voert de arts een observatie uit met een apparaat, in een procedure die rectoscopie (proctoscopie) of anoscopie wordt genoemd.

4. Darmkanker

Arts controleert buik

Darmkanker is nog steeds een van de meestvoorkomende kankers ter wereld. Het sterftecijfer is bovendien nog steeds hoog. Darmkanker is een ernstige ziekte en komt helaas veel voor.

Na long- en borstkanker is het de derde meestvoorkomende tumor ter wereld (Engelse link). In een aantal landen is het naar de tweede plaats gestegen als je het aantal mannen en vrouwen met de diagnose combineert.

Hoewel het op de leeftijd van 70 jaar het hoogste aantal gevallen is, neemt vanaf de leeftijd van 50 de gevoeligheid en het risico toe. Artsen raden daarom aan om vanaf die leeftijd een regelmatige colonoscopie uit te voeren om poliepen op te sporen die ze kunnen verwijderen voordat ze kwaadaardig worden.

Tegenwoordig zijn er voor darmkanker verschillende behandelingsopties (Engelse link). Het is echter nog steeds een ernstig probleem. De basis van de behandeling is in feite de vroege opsporing. Om deze reden zijn campagnes die tracer-endoscopieën stimuleren essentieel.

Veelvoorkomende ziekten van het spijsverteringsstelsel: behandeling

Diarree, gastro-oesofageale reflux, aambeien en darmkanker zijn ziekten van het spijsverteringsstelsel die goede behandelingsopties hebben. De wetenschap is namelijk voldoende gevorderd om geschikte vormen van preventie en behandeling te kunnen identificeren.

Individuele en sociale verantwoordelijkheid is in elk van hen belangrijk. Een goede hygiëne, gezond eten, voldoende bewustwording om vroegtijdig een consult in te plannen en screeningtests uit te voeren zijn de tools die we tot onze beschikking hebben om de meestvoorkomende ziekten van het spijsverteringsstelsel te bestrijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Dalby-Payne JR, Elliott EJ. Gastroenteritis in children. BMJ Clin Evid. 2011;2011:0314. Published 2011 Jul 26.
  • Rivera-Dominguez G, Castano G, Ekanayake LS, et al. Pediatric Gastroenteritis. [Updated 2019 Sep 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499939/
  • Anigilaje EA. Management of Diarrhoeal Dehydration in Childhood: A Review for Clinicians in Developing Countries. Front Pediatr. 2018;6:28. Published 2018 Feb 23. doi:10.3389/fped.2018.00028
  • Oliveira, Rhaiany Kelly Lopes de, et al. “Influencia de condiciones socioeconómicas y conocimientos maternos en la auto-eficacia para prevención de la diarrea infantil.” Escola Anna Nery 21.4 (2017).
  • Manes G, Pieramico O, Uomo G, Mosca S, de Nucci C, Balzano A. Relationship of sliding hiatus hernia to gastroesophageal reflux disease: a possible role for Helicobacter pylori infection?. Dig Dis Sci. 2003;48(2):303-307. doi:10.1023/a:1021927526790
  • Badillo R, Francis D. Diagnosis and treatment of gastroesophageal reflux disease. World J Gastrointest Pharmacol Ther. 2014;5(3):105-112. doi:10.4292/wjgpt.v5.i3.105
  • Rodríguez Hernández, Niurka, et al. “Percepción sobre factores de riesgo del cáncer de colon.” Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río 22.4 (2018): 34-44.
  • Marley AR, Nan H. Epidemiology of colorectal cancer. Int J Mol Epidemiol Genet. 2016;7(3):105-114. Published 2016 Sep 30.
  • Murúa, Alejandro. “Hemorroides. Conceptos actuales.” Cuadernos de Cirugía 14.1 (2018): 55-58.
  • Vega, Jean Marcel Castelo, et al. “Reflujo gastroesofágico: características clínicas y endoscópicas, y factores de riesgo asociados.” Revista de Gastroenterología del Perú 23.1 (2017).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.