Wat je moet weten voor het kweken van orchideeën

Orchideeën zijn ideale planten om het interieur of de buitenkant van het huis mee te versieren. Ontdek hier de trucs voor het effectief kweken van orchideeën.
Wat je moet weten voor het kweken van orchideeën

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 27 oktober, 2022

Orchideeën zijn elegante en verfijnde planten die gemakkelijk te verzorgen zijn en gemakkelijk binnenshuis te houden. Ze behoren tot de familie van Orchidaceae  en ze zijn niet hetzelfde als zomaar andere planten. Verschillende soorten hebben bepaalde specifieke verzorging nodig. Daarom is het kweken van orchideeën een gemakkelijke taak als een aantal voorwaarden in acht genomen worden.

Een orchidee is een plant die esthetiek, elegantie, en een portie groen landschap in huis brengt. Daarom kiezen veel mensen orchideeën als decoratief element.

Hoewel het een ideale soort voor dit doel is, mogen orchideeën niet onverzorgd blijven, want ze kunnen uitdrogen of ziekten oplopen. Bovendien is het een goed idee om te weten welke soort orchidee je hebt, om specifieke behandelingen te kunnen toepassen.

Tips voor de orchideeënteelt

Dit is een eenvoudige plant om te verzorgen, maar hij is ook kwetsbaar. Dit impliceert dat de orchideeënteelt aandacht vraagt voor water geven, indirect zonlicht en constante vochtigheid.

Ruimte en verlichting voor de orchideeënteelt

Over het algemeen hebben deze bloemen plaatsen in huis nodig waar het zonlicht ze indirect bereikt. Er moet echter op gelet worden ze niet in direct contact met de zon te laten staan, want dan kunnen ze uitdrogen en niet meer bloeien. In elk geval hangt het af van de soort orchidee die je hebt. Het kiezen van een hoek of een hoek met voldoende verlichting maar zonder zonlicht is ideaal.

Heb je thuis geen sector die deze kenmerken heeft, dan kun je je toevlucht nemen tot kunstlicht. Om dit te doen plaats je gewoon fluorescentielampen en houd je ze gemiddeld 15 uur per dag op 20 centimeter afstand.

We denken dat je dit artikel misschien ook graag leest:
Hoe kun je thuis paprika’s kweken?

Orchideeën kweken: water geven

Wat je moet weten voor het kweken van orchideeën

Wat water betreft is bij het kweken van orchideeën speciale zorg nodig. Gewoon leidingwater kan te zwaar zijn voor hun wortels, dus is het aan te bevelen mineraalarme vloeistof te nemen. Het is ook belangrijk de vochtigheid in de bodem constant te houden, maar zonder overdaad.

Anderzijds is het aan te bevelen de bewatering uit te voeren met een verstuiver. Overvloedige en gespreide irrigaties zijn ideaal voor deze planten, met de voorzorg een goede drainage op te wekken.

Druppelbevloeiing kan gebruikt worden bij orchideeën die in grote groepen geplant zijn. In huis is een verstuiver het beste.

Snij de bloemen af

De stengels moeten afgesneden worden als de orchidee niet meer bloeit of als er geen hergroei meer te zien is. Het is voldoende om er 1 centimeter van af te scheuren; doe dit echter altijd heel voorzichtig. Het is raadzaam deze opdracht voor het kweken van orchideeën uit te voeren voordat de stengel geel wordt.

Orchideeën kweken: temperatuur

Een van de belangrijkste aspecten voor de verzorging van orchideeën is de temperatuur. Houd er rekening mee dat ze niet te veel kou verdragen.

Het zijn planten die een gematigd klimaat nodig hebben, met temperaturen tussen 10 en 30 graden Celsius. Bovendien is het belangrijk de vochtigheid op peil te houden. Als je in droge streken woont, kun je stenen met water of een luchtbevochtiger plaatsen.

Meststof

Voor de juiste kweek van orchideeën is het nodig om de paar maanden te roeren en meststof toe te voegen. Het benodigde product krijgen is eenvoudig: je hoeft alleen maar naar een gespecialiseerde winkel te gaan en er naar te vragen.

Het kan verpakt zijn in een zakje of zakje, maar het moet de vitaminen en voedingsstoffen bevatten die nodig zijn voor een gezonde groei van de plant. De belangrijkste zijn stikstof, kalium en fosfor.

Orchideeën kweken: lucht

Het is gezond voor planten van deze soort om bepaalde luchtstromingen te ontvangen. Daarom kunnen ze bij een raam geplaatst worden of in een ruimte in huis waar de wind circuleert. Het mag echter geen erg sterke stroming zijn.

Een goede bak

Orchideeën groeien in de stammen en schors van bomen. Omdat ze van nature geen natuurlijk licht ontvangen, produceren ze dus ook fotosynthese in hun wortels.

Dit betekent dat je ze bij hun verzorging binnenshuis niet in potten moet zetten die het licht tegenhouden, want hun basis heeft dat ook nodig. Je kunt het beste transparante potten gebruiken die contact met het licht toelaten.

Orchideeën kweken: overplanten

Het overplanten van orchideeën veronderstelt, allereerst, dat ze voldoende verzorging voor hun groei gekregen hebben. In dit geval is het aan te bevelen om hun basis om de 2 jaar te vervangen.

De beste tijd om dat te doen is als ze na de bloei beginnen te groeien. Zo ontstaan nieuwe bloemen die rijk zijn aan voedingsstoffen.

Orchidaceae: kenmerken

Een vrouw met allemaal planten
Orchideeën leven van nature in tropische milieus, dus het reproduceren van deze omstandigheden is goed voor de plant.

Orchideeën zijn een grote plantenfamilie die uit duizenden soorten bestaat, met als gemeenschappelijk kenmerk dat ze bloemen van verschillende kleuren voortbrengen. Ze bloeien vaak meerdere weken tegelijk, en kunnen bruin, geel, rood, wit of groen zijn.

Orchideeën komen van nature voor in tropische milieus, zoals regenwouden of riviervalleien, dus hebben ze verzorging nodig die deze omstandigheden nabootst. Als je meerdere exemplaren hebt, genereert het bij elkaar houden ervan een hoger vochtigheidspercentage.

Ze groeien meestal in een omgeving met hoge temperaturen en bijna altijd op boomstammen. Ze horen daarom thuis in zeer vochtige ruimten en hebben indirecte verlichting nodig.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit misschien ook leuk om te lezen:
Mini-stadstuintjes die harmonie naar je balkon brengen

Hoe je problemen in de orchideeënteelt kunt herkennen

Tenslotte is het belangrijk om fouten in de verzorging van planten op te sporen om ze op tijd op te lossen. Bijvoorbeeld, als de orchidee niet bloeit of haar bladeren donker en gelig zijn, komt dat omdat ze te weinig licht krijgt. Bij een teveel aan verlichting komt het intussen vaak voor dat ze uitdroogt, en dat er vlekken of verbrandingen op de bladeren verschijnen.

Anderzijds moeten orchideeën in goed geventileerde ruimten worden gehouden. Als ze niet genoeg lucht krijgen, is de kans groot dat ze schimmel of andere ziekten ontwikkelen. Het kan zijn dat de plant te weinig warmte of water krijgt als de bloemen minder dan 12 weken aanhouden.

Als de verzorging effectief is, is het mogelijk dat de planten van deze soort zo’n 60 of zelfs 70 centimeter hoog worden. Bovendien blijven hun typische bloemen het grootste deel van de tijd staan, dankzij hun winterhardheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.