10 tips om waterverspilling in je tuin te voorkomen

Tuinwerkzaamheden kunnen grote hoeveelheden water verspillen als je niet de nodige voorzorgsmaatregelen neemt. Volg daarom deze 10 tips om waterverspilling in jouw tuin te voorkomen.
10 tips om waterverspilling in je tuin te voorkomen

Laatste update: 24 augustus, 2022

Water is essentieel voor het leven van levende wezens, omdat het ons in staat stelt ons te voeden, ons te reinigen en ecosystemen in stand te houden. Deze natuurlijke hulpbron is echter niet onbeperkt, en door overmatig gebruik is de overvloed ervan vermindert. Ontdek hier 10 tips om waterverspilling in je tuin te voorkomen!

Tips om waterverspilling in de tuin te voorkomen

Het is belangrijk om goed gebruik te maken van water om tekorten te voorkomen die leiden tot droogte, gebrek aan voedsel en de dood van veel soorten. Door zorg te dragen voor de watervoorraden kunnen natuurgebieden blijven bestaan.

Op dezelfde manier moeten we zoeken naar alternatieven om water te besparen op alle gebieden om een meer duurzame planeet te bereiken. De afwezigheid van watervoorraden leidt tot vernietiging van het milieu en het ontstaan van armoede en ziekten.

Je moet met verschillende factoren rekening houden om de juiste hoeveelheid water te gebruiken bij het uitvoeren van tuinwerkzaamheden. Hieronder volgen 10 nuttige tips.

1. Geef ‘s nachts water

Een vrouw geeft haar bloemen water met een gieter

De nacht is het meest geschikte moment om planten water te geven, omdat de temperatuur dan lager is en het water niet zo snel verdampt. Op die manier blijft de watervoorraad langer behouden en is het niet nodig om later op de dag water te geven.

2. Misbruik de tuinslangen niet

Om grondresten, afgevallen bladeren, compost en stof te verwijderen, hoeft je geen tuinslang te gebruiken. Je kunt een tuinbezem gebruiken om een grondige schoonmaak uit te voeren zonder onnodig water te verspillen.

Bovendien is het belangrijk dat bewoners milieubewust te werk gaan en de tuinslang niet aan laten staan terwijl ze andere dingen doen waarbij geen water nodig is.

3. Neem een kort gazon

Het is essentieel om alle delen van de tuin te inspecteren en de exacte data te bepalen waarop je het gazon moet maaien. Als het gazon lang is, moet je het namelijk vaker besproeien en neemt het sneller water op.

Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat je niet overal in je tuin gras hoeft te planten. Sommige potten kunnen optimaal presteren op een betegelde ondergrond. Daarom is het verminderen van  gras een haalbaar alternatief om water te besparen in warme landen.

4. Gebruik hoogwaardige meststoffen

Compost is een fundamenteel element voor planten, omdat het ze voorziet van voedingsstoffen. Bovendien zorgt dit soort organisch materiaal ervoor dat de grond langer vochtig blijft, zodat je niet vaak water hoeft te geven.

5. Kweek planten die weinig water nodig hebben

Sommige planten hebben een minimale hoeveelheid verzorging en water nodig om te overleven. Je kunt deze soorten kiezen omdat ze de functie hebben om je tuin te verfraaien, de temperatuur helpen reguleren en de verspilling van waterbronnen beperken.

6. Groepeer planten op basis van hun kenmerken

Een van de meest voorkomende fouten die een grote verspilling van water met zich meebrengt, is te denken dat alle planten dezelfde hoeveelheid irrigatie nodig hebben. Sommige gewassen moeten herhaaldelijk worden besproeid en andere hebben slechts enkele besproeiingen nodig.

Daarom is het beter om de planten in verschillende groepen te verdelen om op elk gebied de juiste hoeveelheden toe te passen en zo waterverspilling in je tuin te voorkomen.

7. Installeer een systeem om regenwater op te vangen

In je tuin kun je verschillende tonnen en filters installeren die het mogelijk maken om een groot percentage van de regen die valt op te slaan. Dit hulpmiddel is een van de nuttigste manieren om besparingen te stimuleren, omdat het mogelijk maakt dit water te recyclen en te gebruiken om je planten water te geven.

8. Bescherm planten tegen sterke wind om waterverspilling te voorkomen

Harde wind doet planten verslijten en zorgt ervoor dat ze constant water moeten krijgen. Daarom is de meest haalbare oplossing het gebruik van hekken of stevige structuren die de planten beschermen tegen deze gure weersomstandigheden en een einde maken aan de buitensporige vraag naar water.

9. Zorg ervoor dat je irrigatiesysteem niet uitvalt

Je moet frequent en rigoureus onderhoud inplannen om te controleren of het irrigatiesysteem niet kapot is. Dit komt omdat, als het systeem een storing vertoont, het water permanent kan blijven druppelen en zo verspild wordt.

10. Installeer regensensoren om waterverspilling te voorkomen

Een regensensor is een ander modern element dat we aanraden om te installeren om waterverspilling in je tuin te voorkomen. Hiermee kan het irrigatiesysteem detecteren wanneer het regent en zal dan geen onnodig water aan de planten geven.

Drie aanbevolen irrigatiesystemen

Irrigatiesystemen zijn installaties die verantwoordelijk zijn voor het (automatisch) bewateren van de planten in je tuin of erf. Ze zorgen voor de juiste hoeveelheid water en verminderen de tijd die nodig is voor handmatige verzorging.

Het kiezen van een geschikt irrigatiesysteem is van fundamenteel belang om de natuurlijke eigenschappen van elk gewas niet te veranderen en om een optimale verzorging te bieden. De volgende zijn de drie meest gebruikte systemen in de landbouwomgeving.

1. Sproeier irrigatiesystemen

Een sprinklersysteem in de tuin

Een sproeisysteem is ideaal voor grote tuinen of erven. Bij deze techniek worden meerdere sproeiers tegelijk geactiveerd. Het water komt onder druk naar buiten en valt in de vorm van regen op de planten.

  • Het grote voordeel van dit systeem is dat het water gelijkmatig wordt verdeeld.
  • Bovendien kan het vermogen worden ingesteld.

2. Druppelirrigatiesysteem

Het druppelsysteem bestaat uit een waterreservoir dat wordt geactiveerd door een kraan, zodat de vloeistof door slangen wordt getransporteerd. De wortels van de planten worden druppelsgewijs bewaterd door kleine openingen in de slangen.

  • Dit systeem is een van de meest aanbevolen omdat het grote hoeveelheden water bespaart.
  • Het is ook verantwoordelijk voor het bewateren van alleen de delen van de plant die het nodig hebben.

3. Exuderend irrigatiesysteem

Dit systeem werkt met een buis die water opslaat en poriën heeft waardoor het water er continu langzaam uitstroomt. Op die manier zorgt het ervoor dat de bodem de best mogelijke vochtigheidsgraad behoudt.

  • Irrigatie door exudatie levert alleen de juiste hoeveelheid water die elke plant nodig heeft. Zo wordt waterverzadiging van de bodem voorkomen.

Verwijder onkruid om waterverspilling in je tuin te voorkomen

Onkruid zijn planten die groeien op plaatsen waar je ze niet wilt hebben, dus ze verstoren het soort gewas dat je wilt laten groeien. Ze worden gekenmerkt door het absorberen van grote hoeveelheden water en voedingsstoffen. Daardoor beïnvloeden ze de beschikbare hoeveelheid vocht die andere soorten nodig hebben.

Tijdig de groei van onkruid opsporen is het beste, zodat het water in de grond blijft en er geen extra handelingen hoeven worden uitgevoerd. Daarom loont het de moeite om je tuin voortdurend te verzorgen en tijd te besteden aan het verwijderen van onkruid om waterverspilling in je tuin te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fernández Cirelli, Alicia, El agua: un recurso esencial. Química Viva [Internet]. 2012; 11 (3): 147-170.
  • Ayuntamiento de Ciudad Real. Guía de buenas prácticas ambientales en el uso del agua [Internet]. (S.L): (S.E); (S.F) [citado 18 de mayo de 2021]
  • Demin P. Aportes para el mejoramiento del manejo de los sistemas de riego [Internet]. San Fernando del Valle de Catamarca: Ediciones INTA; 2014 [citado 18 de mayo de 2021]
  • Varela I. Uso eficiente de agua en el hogar [Internet]. Zaragoza: ECODES; 2005 [citado 18 de mayo de 2021]

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.