Hoe kun je thuis paprika’s kweken?

Paprika is een plant die gevoelig is voor kou. Ontdek hier hoe je met succes paprika’s kweekt en de vruchten thuis kunt oogsten!
Hoe kun je thuis paprika’s kweken?

Laatste update: 24 augustus, 2022

Altijd al eens paprika’s willen kweken? Het thuis kweken van paprika’s is een manier om in harmonie met de natuur te zijn, omdat je dit kunt doen zonde chemicaliën te gebruiken bij het planten. Je zult goede resultaten hebben zolang je enkele basisprincipes respecteert.

Het eerste dat je in gedachten moet houden, is het belang van het verminderen van het risico op ongedierte. Dit zal je belangrijkste prioriteit zijn. Vergeet ook niet dat paprika’s aanzienlijke hoeveelheden voedingsstoffen en warmte nodig hebben. Laten we dit eens nader gaan bekijken.

Materialen die je nodig hebt om thuis paprika’s te planten

Omdat er een grote verscheidenheid aan paprikazaden is die verschillen in grootte, pigmentatie en smaak, kun je het soort kopen dat je het lekkerst vindt om gerechten op smaak te brengen en in je gerechten te verwerken.

Dit is wat je nodig hebt om ze thuis te kweken:

  • Paprikazaden naar keuze.
  • Zaaibedsubstraat.
  • Zaaibedden.
  • Electrische zaadkiemer (optioneel).
  • Een schoffel.

Hoe kun je thuis paprika’s kweken?

Paprika’s zijn gevoelig voor kou en moeten ver in het voorjaar buiten worden geplant. Door tot dit moment te wachten, verklein je het risico dat koude wind je gewas uiteindelijk verpest.

Hoe kun je thuis paprika’s kweken

1. Zorg voor een verwarmd zaaibed

Op plaatsen waar de temperatuur lager is dan 26,5 graden Celsius, is het raadzaam om een verwarmde zaadkiemer te gebruiken. Je moet het in je huis plaatsen, in de buurt van een raam waar zon doorheen komt.

Dit beschermt de paprikazaden tegen de kou en bootst de komst van lenteachtige omstandigheden na. Woon je in een warme omgeving, gebruik dan gewoon een conventioneel zaaibed.

2. Begin met planten

Doe het substraat of de bemeste grond in het zaaibed en zaai vervolgens 3 of 4 zaden per zaaibed op een diepte van 2-3 millimeter. Geef ze schoon water totdat de plant ontkiemt en kies dan alleen de meest robuuste en grootste spruiten. Plaats de zaden ook niet te dicht bij elkaar. Anders stimuleer je de ontwikkeling van zwakke planten die niet bloeien.

3. De zon is de beste bondgenoot van paprika’s

Tussen 8 en 20 dagen na het zaaien zul je zien dat de zaadjes beginnen te ontkiemen. Op dit moment zijn zonnestralen en ventilatie absoluut noodzakelijk om vruchten van goede kwaliteit te krijgen. De paprikaplant heeft dagelijks licht nodig.

4. Overpotten

Wanneer de eerste twee bladeren verschijnen en de stengel sterker begint te worden, is het tijd om te overwegen om hem over te planten naar een flinke pot of naar een stuk grond in je tuin, als je die hebt. Vóór deze stap moet je ervoor zorgen dat je de grond verrijkt met compost. 

Als je een moestuin kiest als het nieuwe onderkomen van je plant, zorg er dan voor dat de nieuwe grond van de paprika een temperatuur heeft van 17,5 graden Celsius. Anders kan de plant vergaan.

5. Laat ruimte tussen je planten

Zodra je paprikaplanten een hoogte hebben van 15 centimeter of meer, met 5 of 6 bladeren aan de stengel, dan moet je ervoor zorgen dat ze 16 tot 20 centimeter uit elkaar staan. Zo hebben ze genoeg ruimte om zich te ontwikkelen. Als je ze in een pot plant, kun je er het beste één per pot planten.

6. Geef met mate water

Overtollig water is schadelijk voor veel planten en paprika’s zijn geen uitzondering. Deze noodzakelijke vloeistof doet namelijk als er te veel water wordt gegeven uiteindelijk de wortel rotten, door verstikking te veroorzaken in compacte gebieden.

Dus hoewel het waar is dat je ervoor moet zorgen dat je plant vochtig blijft, is het ook waar dat je moet zorgen voor een goede drainage om overlast door te veel water te voorkomen.

7. Wacht en ga dan oogsten

Zodra je deze stappen hebt gevolgd, hoef je alleen nog maar te wachten tot je paprika’s ontkiemen en groot genoeg zijn om ze met de hand te oogsten.

Omstandigheden en tips voor het thuis kweken van paprika’s

Als je je eigen paprika’s wilt kweken, houd er dan rekening mee dat deze plant voeding, zon en water nodig heeft. Lees nog even verder voor meer informatie over het kweken van je eigen paprika’s.

Ze hebben een plek nodig die veel zonlicht krijgt

Minimaal 6 uur zonlicht per dag is ideaal. De juiste temperatuur voor een goede ontkieming, bloei en daaropvolgende teelt ligt tussen de 20 en 26 graden Celsius.

Als de temperatuur  ’s nachts aanzienlijk varieert, moet je een thermische deken gebruiken die je helpt de planten warm te houden tijdens de koude uren en helpt de plant te beschermen tegen regen en mogelijke roofdieren (indien in de tuin). Als de zomer aanbreekt, kun je hem buiten zetten, in potten of in je moestuin.

Je moet voldoen aan de voedingsbehoeften van de paprikaplant

Paprika’s behoren tot de Solanceae-familie (nachtschade) en deze planten hebben voedingsstoffen nodig om goede vruchten te groeien. Kalium is een element dat niet mag ontbreken in de bemesting. Het gebruik van smeerwortelbladeren kan deze kaliumniveaus verhogen.

Bovendien moet je er rekening mee houden dat de opname van dit mineraal essentieel is voor het bepalen van de pigmentatie en kwaliteit van de vruchten, dus de behoefte eraan zal geleidelijk toenemen totdat ze bloeien.

Op dezelfde manier is stikstof een zeer belangrijke component tijdens de eerste fasen van het gewas. Maar, in tegenstelling tot kalium, neemt de vraag af nadat de eerste vruchten zijn geoogst. Houd er rekening mee dat als je paprika’s plant in de aarde die daarvoor werd gebruikt om erwten te kweken, het een goed idee is om de benodigde stikstof toe te voegen.

Daarom moeten fosfor, zwavel en magnesium allemaal deel uitmaken van de meststof. Meststoffen in de vorm van oplosbare vaste stoffen en vloeistoffen worden daarom aanbevolen.

Gebruik meststoffen bij het kweken

Houd rekening met de pH-waarde van de grond

Hoewel dit gewas doorgaans bestand is tegen zure omstandigheden tot een pH-waarde van 5, 5 en zandgronden met een pH-waarde rond de 8, is het raadzaam om de pH-waarde van de grond te meten. Houd er daarbij rekening mee dat de optimale waarden tussen 6,5 en 7 moet liggen.

Koolzuurhoudend water is een goede optie om paprika’s te planten

Zorg ervoor dat het substraat goed gedraineerd en luchtig is. Houd er rekening mee dat de grond vochtig moet aanvoelen.

Een andere manier om te zien of je plant water nodig heeft, is door naar de bladeren te kijken. Als de bladeren er dof uitzien en de grond droog is, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.

Koolzuurhoudend water kan gebruikt worden als vervanging van salpeterzuur. Daarnaast voorziet het de bodem van je gewas van de nodige verzuring en bevordert het tegelijkertijd de oplosbaarheid en juiste opname van voedingsstoffen.

Kweek thuis paprika’s zonder chemicaliën te gebruiken

Door je eigen paprika’s te planten kun je chemicaliënvrije vruchten krijgen. Dus als je besluit om in potten te planten, plaats dan stenen in de basis en vervolgens wat zand om de vochtigheid te regelen. Op dezelfde manier moet je, voordat je de pot verplant of naar de tuin verplaatst, hem laten acclimatiseren en hem geleidelijk aan het buitenklimaat blootstellen.

Ook het gebruik van stokken of houten palen is een goed idee om je plant rechtop te houden. Dit bevordert op zijn beurt ventilatie en licht.

Iets anders dat je plant kan helpen, is snoeien. Dit versterkt de stengeldikte, optimaliseert de luchtcirculatie en verbetert de vruchtkwaliteit. Er zijn veel manieren om te snoeien, maar in wezen moet je de delen van de plant verwijderen die geen nut meer hebben.

Je kunt paprika’s planten naast knoflook en kool, omdat ze heel goed met elkaar overweg kunnen. Je moet ze echter nooit in de buurt van komkommers planten. Ze mogen ook geen ruimte delen met venkel en koolrabi.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Monge-Pérez, José Eladio. “Efecto de la poda y la densidad de siembra sobre el rendimiento y calidad del pimiento cuadrado (Capsicum annuum L.) cultivado bajo invernadero en Costa Rica.”

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.