Venkelzaden: voordelen en natuurlijke remedies

Dankzij de concentratie aan antioxidanten en voedingsstoffen zijn venkelzaden uitstekende bondgenoten om de gezondheid te bevorderen. Leer in dit artikel de voordelen en toepassingen in natuurlijke remedies.
Venkelzaden: voordelen en natuurlijke remedies

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 01 november, 2022

Venkelzaden zijn de afgelopen jaren populair geworden vanwege hun nutritionele eigenschappen. Venkel is een zoetgeurende specerij, oorspronkelijk afkomstig uit de Middellandse Zee, dat mensen al eeuwenlang gebruiken voor verschillende natuurlijke voordelen en remedies.

Hoewel we het toevoegen aan salades, sauzen en gebakken producten, is thee de meest gebruikelijke manier om het in te nemen. Venkelthee kenmerkt zich ook door een sterk aroma en een lichte dropsmaak. Het is ontspannend en levert het lichaam een aanzienlijke hoeveelheid antioxidanten op.

De voordelen van venkelzaden

Venkelzaadjes hebben een licht zoete smaak, vergelijkbaar met anijs en zoethout. Ze worden verzameld van venkelplanten (Foeniculum vulgare), die tot ongeveer 50 centimeter groot worden. Ze hebben gevederde bladeren en gele bloemen.

Venkelzaden worden meestal gebruikt als aanvulling op de behandeling van bepaalde ziekten of gezondheidsproblemen. We hebben echter meer wetenschappelijk bewijs nodig om uitspraken te doen over de effecten ervan. Anekdotische gegevens over de toepassing ervan op de gezondheid staat ons echter in ieder geval toe om bepaalde voordelen te herkennen.

Het helpt bij het bestrijden van infecties

Een vrouw die thee van venkelzaden drinkt

De eigenschappen van venkelzaadthee kunnen bepaalde virussen en bacteriën helpen bestrijden. Het is in onderzoeken aangetoond dat het een goede natuurlijke remedie kan zijn tegen sommige infecties (Engelse link). Het is zeer geschikt voor mensen met een zwak immuunsysteem.

Venkelzaden kunnen helpen de slaapkwaliteit verbeteren

Venkelzaadjes zijn dankzij hun ontspannende werking een goed alternatief om slaap te stimuleren. De eigenschappen ervan ontspannen de spieren, ook die van het spijsverteringsstelsel. Tevens helpen ze het lichaam op het slapengaan voor te bereiden. Het vermindert daarnaast mogelijk ook slapeloosheid.

Het stimuleert de productie van moedermelk

Anekdotisch bewijs en zelfs enkele referenties in de medische literatuur zijn het erover eens dat venkel de productie van moedermelk helpt stimuleren. Eeuwenlang werd het gebruikt als natuurlijke remedie omdat het eigenschappen heeft die zowel de kwaliteit als de hoeveelheid van de moedermelk bij moeders die borstvoeding geven verhoogt.

Venkelzaden kunnen maagklachten helpen verlichten

Een vrouw die haar buik vasthoudt

Venkelzaden zijn goed voor de spijsvertering en hebben ontstekingsremmende en windafdrijvende eigenschappen. Daarom zijn ze uitstekend geschikt voor het verminderen van ongemak zoals winderigheid, diarree en buikpijn. Ze verminderen zelfs overmatige zure maagsappen en voorkomen reflux.

Ze bevatten antioxidanten

Het drinken van venkelthee is een natuurlijke manier om meer antioxidanten in je lichaam te brengen. Zoals velen van jullie wel zullen weten, hechten antioxidanten zich aan schadelijke moleculen om oxidatieve stress het hoofd te bieden. Ze verminderen mogelijk ook de belasting van de nieren en de lever.

Verfrist je adem

De antibacteriële eigenschappen van venkelzaad kunnen een slechte adem helpen neutraliseren. De verbindingen verwijderen zaken die de slechte geur produceren en reguleren op hun beurt de pH van het speeksel. Idealiter drink je de thee het beste zowel voor het slapengaan als ‘s ochtends.

Het helpt om constipatie te bestrijden

Een persoon met een wc-rol

 Venkel is geweldig voor het stimuleren van de darmbewegingen en helpt ontlasting die zich heeft opgehoopt bij obstipatie te verdrijven.

Het drinken van thee van venkelzaden kan helpen om de spijsvertering te bevorderen (Engelse link). Daarom is het een goede remedie om de stoelgang te stimuleren en constipatie te verminderen. Het wordt aangeraden om het minstens twee keer per dag te gebruiken.

Natuurlijke remedies met venkelzaden

In de meeste gevallen worden venkelzaadjes als thee geconsumeerd. Deze drank kan worden gebruikt om van alle hierboven genoemde eigenschappen te profiteren. Zwangere vrouwen en baby’s wordt aangeraden het helemaal niet in te nemen. Het mag ook niet in overmatige hoeveelheden worden ingenomen.

Thee van venkelzaden

Thee van venkelzaden

Venkelzaadthee is een van de traditionele manieren om de voordelen ervan te verkrijgen.

De traditionele venkelzaadthee bevat veel positieve nutritionele eigenschappen. Zo kan het worden gemaakt in het geval van problemen met de spijsvertering en bij het geven van borstvoeding. Het kan ook gebruikt worden bij slaapproblemen en voor het bestrijden van infecties.

Ingrediënten

 • 1 theelepel venkelzaad
 • 1 kopje kokend water
 • Honing (optioneel)

Bereiding

 • Doe eerst een theelepel venkelzaad in een kop kokend water.
 • Dek de kop vervolgens af en laat het ongeveer 10 minuten trekken.
 • Zeef het tenslotte en voeg eventueel een lepeltje honing toe.
 • Consumeer hiervan 2 of 3 kopjes per dag.

Thee van venkel en citroen

Deze drank is geweldig om overmatig brandend maagzuur en ontstekingen te kalmeren. Door de grote hoeveelheden mineralen en vitamine C die de thee bevat is het ook geweldig voor het versterken van de afweer.

Ingrediënten

Bereiding

 • Doe eerst een theelepel zaden in een kop kokend water.
 • Pers vervolgens een halve citroen uit en voeg het sap er aan toe.
 • Dek de kop ten slotte af en laat 10 minuten rusten.
 • Drink hiervan 2 kopjes per dag.

Mondwater van venkelzaad en munt

Twee kopjes thee

Om het verfrissende effect van venkelzaadjes te versterken bij het bestrijden van een slechte adem kunnen we ze combineren met een beetje munt. Deze plant helpt namelijk bacteriën te verminderen en neutraliseert de nare geur die door sommige voedingsmiddelen wordt achtergelaten.

Ingrediënten

Bereiding

 • Doe eerst de zaden en muntblaadjes in een kopje kokend water.
 • Dek het af en wacht tot het een beetje afgekoeld is.
 • Zeef de vloeistof vervolgens.
 • Gebruik het, nadat de vloeistof is afgekoeld, om te gorgelen na het tandenpoetsen.
 • Neem twee keer per dag een kopje.

Gebruik je ooit venkelzaden? Nu je er alles van weet, vergeet dan niet om ze mee nemen bij je volgende bezoek aan de winkel. Zoals je kunt zien, is het gebruiksvriendelijk en heeft het interessante eigenschappen en toepassingen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Rather, M. A., Dar, B. A., Sofi, S. N., Bhat, B. A., & Qurishi, M. A. (2016). Foeniculum vulgare: A comprehensive review of its traditional use, phytochemistry, pharmacology, and safety. Arabian Journal of Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.arabjc.2012.04.011
 • S.b, B., V.v, P., & A.h, B. (2014). Foeniculum vulgare Mill: A review of its botany, phytochemistry, pharmacology, contemporary application, and toxicology. BioMed Research International.
 • Kaur, G. J., & Arora, D. S. (2009). Antibacterial and phytochemical screening of Anethum graveolens, Foeniculum vulgare and Trachyspermum ammi. BMC Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1186/1472-6882-9-30
 • Anwar, F., Ali, M., Hussain, A. I., & Shahid, M. (2009). Antioxidant and antimicrobial activities of essential oil and extracts of fennel (Foeniculum vulgare Mill.) seeds from Pakistan. Flavour and Fragrance Journal. https://doi.org/10.1002/ffj.1929
 • Diao, W. R., Hu, Q. P., Zhang, H., & Xu, J. G. (2014). Chemical composition, antibacterial activity and mechanism of action of essential oil from seeds of fennel (Foeniculum vulgare Mill.). Food Control. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2013.06.056
 • Oktay, M., Gülçin, I., & Küfrevioǧlu, Ö. I. (2003). Determination of in vitro antioxidant activity of fennel (Foeniculum vulgare) seed extracts. LWT – Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/S0023-6438(02)00226-8

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.