Leer hoe je dit winterseizoen artisjokken kunt planten.

Huiskamertuinen leveren zeer voedzaam voedsel en zijn een geweldige hobby. Leer in dit artikel hoe je artisjokken kunt planten tijdens het winterseizoen!
Leer hoe je dit winterseizoen artisjokken kunt planten.

Laatste update: 24 januari, 2023

De artisjok is een voedingsmiddel met veel heilzame eigenschappen, en sommigen vragen zich af hoe je deze groente in het winterseizoen kunt planten. Woon je in het juiste klimaat en zoek je advies om artisjokken in de winter te planten, dan is dit artikel iets voor jou!

Vanaf de Middeleeuwen is Spanje een van de belangrijkste producenten van deze groente geworden. De artisjok is gemakkelijk te kweken met lange, stevige bladeren, zelfs in een huis-tuin. Maar zoals alles moet ze goed bewaterd en gesnoeid worden. Hier vertellen we je alles wat je moet weten.

De artisjok: een zeer voedzaam voedingsmiddel

Bijna de hele plant kan gegeten worden als het om artisjokken gaat. Maar de onrijpe knop in het midden komt meestal het meest voor in bereidingen. De voedzame eigenschappen ervan bevatten calcium, ijzer, magnesium en kalium.

Weet je wat het lekkerste is? Artisjokken zijn tegenwoordig heel veelzijdig geworden. De markt biedt verschillende presentaties die de consumptie van deze groente vergemakkelijken. In feite vind je ze ingeblikt, bevroren, of ingemaakt. Maar niets evenaart de smaak van artisjokken in de winter!

We weten dat je dit artikel ook graag zult lezen:
Drie recepten met seizoensgroenten

Wat is het ideale seizoen om artisjokken te planten?

Je bewust zijn van het ideale seizoen om artisjokken te planten is nodig om optimale resultaten te bereiken. Het eerste wat je moet weten is dat het planten varieert naargelang de zones, hoogte, warmte, regenval, en bodemsoort:

  • Spanje en Italië: artisjokken moeten in de winter gezaaid worden. Oktober en april zijn de maanden om te oogsten.
  • Chili en Argentinië liggen min of meer tegenover Spanje, dus april tot november zijn de beste maanden om ze te consumeren.
  • Verenigde Staten: het hoogseizoen voor artisjokconsumptie is maart tot mei.

Hier is waar je rekening mee moet houden. In principe zijn er twee ideale seizoenen om artisjokken te kweken. Het ene is in de herfst, die de maanden oktober, november en begin december omvat. Het andere is intussen tijdens de lente, gepland voor eind maart, april, mei en begin juni.

Wat is het slechtste seizoen om artisjokken te oogsten?

Het slechtste seizoen om artisjokken te oogsten en te kopen is januari en februari op het noordelijk halfrond. In juli, augustus en september daarentegen kun je goede artisjokken krijgen, maar tegen een erg hoge prijs.

Vergeet niet dat elke groente een ideaal seizoen heeft om geplant en geoogst te worden. Anders loop je het risico dat je erg jong fruit oogst, dat de neiging heeft bitter of te rijp te smaken.

Een stap-voor-stap gids voor het planten van artisjokken in het winterseizoen

Artisjokken
Elk halfrond heeft zijn beste seizoen om artisjokken te planten en een kwaliteitsproduct te verkrijgen. Dit in gedachten houdend, zijn de beste maanden om artisjokken te oogsten april en mei.

In Spanje worden artisjokken gezaaid met de druppelbevloeiingsmethode, of het nu het winterseizoen is of niet. Dit zorgt voor een groente van betere kwaliteit. Laten we eens kijken naar enkele andere tips.

1. Zoek de juiste plaats om artisjokken te planten

De eerste stappen voor een artisjokplant zijn in goed doorlatende grond met veel natuurlijk licht. Bedenk dat als de grond drassig is, zowel de kroon als het wortelstelsel van de artisjok verpest zullen worden.

Als je artisjokken in je tuin plant, zorg er dan voor dat ze naast andere planten staan die niet om dezelfde voedingsstoffen concurreren. Erwten, kool, zonnebloemen, en dragon zijn voorbeelden.

2. Bereid  de grond voor

Bijna alle bodems zijn geschikt voor artisjokken, maar sommige zijn beter dan andere. Zorg er dus voor dat je grond rijk is aan voedingsstoffen en goed bewerkt. Organisch materiaal zal je oogst van kwaliteitsartisjokken vergroten.

Knijp in de grond en open dan je hand; dit is ideaal om de textuur te controleren. Goed bewerkte grond zal niet samenklonteren door de kracht van het knijpen, maar je hand openen zal hem ook niet uit elkaar halen. Integendeel, optimale grond verkruimelt langzaam in de handpalm.

Als je gebreken in je grond gevonden hebt, is dat OK! Bereid hem als volgt voor: graaf een rij van minstens 21 centimeter diep en vul hem 13 centimeter diep met compost. Als je grondoppervlak groot is, meng dan 45 kilo mest voor elke 30 vierkante meter.

3. Plant de artisjokken

Artisjokzaden voldoen niet altijd aan wat op hun verpakking beschreven staat. Hoewel het niet mission impossible is om ze uit zaden te kweken, duurt het langer dan bij worteldelingen.

Overweeg om artisjokzaad eerst in een potje te zaaien en 60 dagen of langer te wachten tot de zaailing ontkiemt en groeit voor je hem naar de tuin overbrengt.

Worteldelingen daarentegen vergen niet zoveel dagen en zijn verkrijgbaar bij kwekerijen. Bedenk bij het planten dat ze meer ruimte nodig hebben naarmate de artisjokken groeien.

Plant de planten aan alle kanten op een flinke afstand van elkaar om dit te voorkomen. Zo heb je ook de ruimte om ongehinderd water te geven, te bemesten en te oogsten.

4. Bedrieg je artisjokplanten

Als je ongunstige resultaten ziet met eenjarige artisjokken, moet je ze bedriegen. Stel daartoe de zaailingen in maart en april bloot aan koele temperaturen. Als de temperaturen echter onder het vriespunt dalen, moet je ze in een kas beschutten.

Water in artisjokken is nodig om malse knoppen te produceren. Probeer ze te stimuleren. Probeer een zwenksproeier te gebruiken en geef 1-3 keer per week water, afhankelijk van het weer.

Als je te maken krijgt met een erg hete zomer, kunnen de knoppen van de artisjok snel opengaan en in bloemen veranderen. Je kunt dit omzeilen met overhead irrigatie om de temperatuur in toom te houden.

5. Geef speciale mest

Artisjokplanten
Het is mogelijk om artisjokken in de huistuin te hebben als je hun blootstelling aan bepaalde temperaturen regelt.

Door het artisjokbed te bemesten met een speciale meststof krijgt je aanplant een goede start, vol met essentiële voedingsstoffen. Tijdens het groeiseizoen moet om de twee weken uitgebalanceerde plantenvoeding gegeven worden.

6. Artisjokken oogsten

Neem een mes en snijd vanaf de basis van de knop tot op twee centimeter. Na het oogsten van de centrale knop zullen aan de plant kleinere, maar zeer malse en smakelijke zijknoppen ontkiemen.

7. De plant snoeien is belangrijk

Als de artisjokoogst voorbij is, moet je de plant snoeien. Dit helpt hem klaar te zijn voor de komst van een volgend seizoen.

Om dit te doen, knip je de stengel van de plant gewoon een paar centimeter van de grond af. Leg dan een dikke laag van bladeren of stro over de stengel om hem tegen vorst te beschermen.

Overweeg de volgende stappen voor het snoeien van je artisjokplant.

  • Snijd het bovenste derde deel van de onderkant van de kop af.
  • Verwijder twee buitenste lagen van de bladeren die de steel omringen.
  • Knip met een keukenschaar de scherpe uiteinden van elk van de overblijvende buitenste bladeren af.

8. Verdeel de planten

Als je artisjokplant vijf jaar oud is, wordt hij als volwassen beschouwd. Elke artisjokplant brengt scheuten voort die zich aan de oorspronkelijke plant beginnen te verzamelen.

In dit geval is het dus aan te raden dat je om de paar jaar enkele van deze scheuten scheidt. Kies een gewortelde scheut, snijd hem af met een mes of graaf hem op met een schop.

We denken dat je dit artikel misschien ook graag leest:
Hoe maak je met rijst gevulde artisjokken?

Plant artisjokken in de winter

In Spanje worden artisjokken meestal geoogst in het herfst- en winterseizoen. Als je wilt weten hoe je ze plant, denk er dan aan vooraf een goede plek te vinden, de grond voor te bereiden en voor een goede meststof te zorgen.

Artisjokken planten in de winter is geen onmogelijke opgave. Zoals alle tuinieren vereist het gewoon toewijding.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.