Beschrijving en kenmerken van chiropodie

Chiropodie is een weinig bekende behandeling om voetafwijkingen te voorkomen en te behandelen. Geloof het of niet, mensen nemen hun voetaandoeningen zelden serieus omdat ze echt geloven dat deze geen ernstige gevolgen hebben. 
Beschrijving en kenmerken van chiropodie

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het woord ‘chiropodie’ is nog steeds onbekend bij een groot aantal mensen, vooral bij de jongere generaties. Het verwijst naar een voetprocedure om bepaalde voetproblemen te behandelen en te herstellen. Het doel is voornamelijk holistisch, hoewel het zeker het uiterlijk van de voeten verbetert.

Chiropodie is een manier om onze voeten gezond te houden. Het is niet ongebruikelijk dat mensen weinig aandacht aan hun voeten besteden, ook al zijn ze voor fundamenteel belang voor het transport van het menselijk lichaam. Is het niet raar dat mensen voetproblemen niet belangrijk vinden?

Het is echt een vergissing om je voeten te verwaarlozen. Momenteel vinden podologen dat mensen minsten één keer per jaar een chiropodist moeten bezoeken. Het in goede conditie houden van de voeten houden verhoogt namelijk je kwaliteit van leven. Chiropodie kan precies dat doen.

Wat is chiropodie?

Dit is een voetbehandeling om eventuele voetveranderingen, zoals nagelproblemen, eelt en andere afwijkingen te corrigeren. Het helpt ook het ongemak te voorkomen dat wordt veroorzaakt door het gebruik van verkeerd schoeisel.

Het belangrijkste doel van chiropodie is om pijn in de voeten te voorkomen en om ervoor te zorgen dat kleine verwondingen zo verergeren dat ze ernstige problemen veroorzaken. Met deze procedure kunnen ook aandoeningen zoals voetschimmel of de aanwezigheid van papillomen worden opgespoord.

De chiropodie-procedures omvatten het correct knippen van de nagels en de delaminatie van hyperkeratose – het verwijderen van hard weefsel zoals eelt of helomen – en voethydratatie.

Interventies wat chiropodie betreft

Beschrijving en kenmerken van chiropodie

De meest voorkomende interventies tijdens een chiropodie-behandeling zijn:

  • Therapeutisch nagelknippen en vijlen. Nagels hebben vaak afwijkingen wat bijvoorbeeld structuur en kleur betreft. Chiropodie kan deze corrigeren door te knippen en te vijlen om pijn als gevolg van een ontsteking of infectie te voorkomen.
  • Behandeling van likdoorns of eelt. Likdoorns zijn ronde, harde laesies die naar binnen groeien en bedekt zijn met eelt. Ze zijn te wijten aan de ophoping van keratine en veroorzaken pijn bij het lopen. Zo maken ze het pijnlijk om schoenen te dragen.
  • Hyperkeratose delaminatie (Spaanse link). Hyperkeratose is de verdikking van de huid veroorzaakt door de ophoping van cellen in dat gebied. Het kan likdoorns of eelt omvatten en papillomen of wratten – goedaardige gezwellen.
  • Behandeling van ingegroeide teennagels. De nagels die de huid binnendringen, hetzij door veranderingen in de oorsprong of door een ongeschikte vorm.
  • Een hydraterende en ontspannende voetmassage.

Wanneer en waarom zou je deze behandeling moeten krijgen?

Volwassenen zijn degenen die het vaakst een behandeling nodig hebben, maar mensen van alle leeftijden kunnen er baat bij hebben. Het komt echter zelden voor dat een kind het nodig heeft. Professionals adviseren om één keer per jaar een podotherapeut te bezoeken en te vragen of de behandeling nodig is of niet.

Chiropodie heeft een herstellend doel, maar ook een preventief doel. Je voeten hoeven er bij wijze van spreken dus niet af te vallen voordat je een afspraak maakt. Sommige veranderingen in de voeten kunnen zelfs onopgemerkt blijven en het is beter om ze vroeg te behandelen.

Elke voetverandering, zoals likdoorns, eelt, misvormde nagels of pijn, kan tot ernstigere problemen leiden. Ook vereisen sommige systeemziekten zoals diabetes speciale voetzorg.

Om in gedachten te houden

Voeten worden gecheckt door een professional

Sommige mensen verwarren chiropodie met een pedicure, maar het zijn eigenlijk twee verschillende vakgebieden met een bepaalde overlap. De eerste is een medische behandeling die wordt uitgevoerd door een podotherapeut of een gespecialiseerde professional, terwijl de tweede meer een cosmetische behandeling is. Een pedicure is meestal slechts een oppervlakkige behandeling.

Een medische behandeling lost niet alleen de problemen met esthetische gevolgen op, maar het maakt ook de detectie mogelijk van andere aandoeningen die grote problemen kunnen veroorzaken of die het lopen op de een of andere manier kunnen veranderen. Er zijn afwijkingen die alleen een arts kan vaststellen zoals:

Chiropodie is een behandeling die meestal ongeveer een half uur duurt. Het herstel is snel en de effectiviteit ervan is bijna onmiddellijk, ongeveer twee dagen. Professionals stellen voor om één van deze behandelingen per jaar te ondergaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Morcillo, F. F. (1976). La quiropodia como concepto podológico. Revista española de podología, (53), 19-20.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.