Hoe van stinkende voeten af te komen

Het is soms moeilijk om van stinkende voeten af te komen. Het is daarom belangrijk om hygiënegewoonten te verbeteren en de juiste producten te kiezen. Ontdek hier voor dit veelvoorkomende probleem de beste aanbevelingen!
Hoe van stinkende voeten af te komen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wil je weten hoe je van stinkende voeten af kan komen? Als dat zo is, dan ben je niet de enige. Een voetgeur, een medische aandoening die bromhidrose wordt genoemd, is een veel voorkomend probleem dat meestal door de groei van bacteriën op de huid van de voeten wordt veroorzaakt.

Hoewel het vaak met slechte hygiëne wordt geassocieerd, heeft het vele oorzaken. Er zijn momenteel veel industriële producten die beloven om van stinkende voeten af te komen.

Het is echter is noodzakelijk om andere zorg en gewoonten toe te passen om deze te verminderen of te elimineren. In dit artikel delen we vier belangrijke tips die je elke dag kunt toepassen.

Waarom je last van stinkende voeten hebt

Voordat je de methoden ontdekt om van stinkende voeten af te komen, is het belangrijk om de mogelijke oorzaken te bekijken. Houd er allereerst rekening mee dat je in vergelijking met andere delen van je lichaam meer zweetklieren in je voeten hebt zitten.

Deze klieren geven de hele dag zweet af om je temperatuur te reguleren en je huid vochtig te houden. Als je voeten echter overmatig zweten, dan heb je waarschijnlijk last van stinkende voeten.

Zweet, toegevoegd aan de warmte die in schoenen zit, creëert een omgeving die bevorderlijk voor de groei van bacteriën is, aldus Dr. Das van Harvard University (Spaanse link). Hoewel deze organismen van nature in de voeten leven en het zweet helpen af te breken, kan hun proliferatie onaangename aroma’s veroorzaken.

Tips om van stinkende voeten af te komen

Soms is het gebruik van poeders en deodorants niet voldoende om van stinkende voeten af te komen. Hoewel hun formules de afgelopen jaren merkbaar zijn verbeterd, slagen ze er soms slechts tijdelijk in om deze tijdelijk te neutraliseren. Het is daarom ook belangrijk om andere belangrijke tips toe te passen.

1. Was je voeten elke dag om van stinkende voeten af te komen

Vrouw maakt haar voeten schoon

Je moet je voeten regelmatig wassen, vooral als je overmatig zweet of last van onaangename geuren hebt. Een correcte voethygiëne is een van de belangrijkste aspecten als het om het bestrijden van onaangename geurtjes gaat.

Het is daarom essentieel om het elke dag met een milde zeep en een speciale voetborstel te doen. Dit laatste zal het verwijderen van dode cellen en vuil vergemakkelijken.

Wat kan ik doen?

 • Als je last hebt van echt stinkende voeten, was ze dan twee keer per dag.
 • Je kunt dit tijdens je ochtenddouche doen of ze in een wasbak met water en zeep laten weken.
 • Zorg ervoor dat je ze na het wassen goed afdroogt, let vooral op de huid tussen je tenen, waar meestal sporen van water achterblijven.

2. Verwissel je sokken elke dag

Voeten met witte sokken

Sokken vangen na een dag zweet en bacteriën op, daarom moet je ze op de juiste manier verschonen en wassen. Het is natuurlijk een kwestie van hygiëne. Elke dag je sokken verschonen, voorkomt de ophoping van vocht en bacteriën die nare geurtjes veroorzaken.

In feite is het op warme dagen of wanneer je veel aan lichaamsbeweging doet, het beste om ze minstens twee keer per dag te vervangen. Hoewel niet alle schoenen er met sokken goed uitzien, is het ideaal om ze waar mogelijk te gebruiken.

Dit kledingstuk voorkomt dat de huid van je voeten in direct contact met je schoenen komt, waardoor er geen sporen van zweet binnenin kunnen blijven zitten.

Wat kan ik doen?

 • Probeer sokken te kiezen die van natuurlijke, ademende vezels zijn gemaakt. Vermijd sokken van synthetisch materiaal.
 • Als je geen sokken kunt dragen, gebruik dan een anti-transpirant voor je voeten.
 • Zorg ervoor dat je je sokken grondig wast voordat je ze weer draagt.

3. Wissel je schoenen af om van stinkende voeten af te komen

Om van stinkende voeten af te komen, moet je ten minste twee paar schoenen hebben. Waarom? Nou, eigenlijk omdat hierdoor elk paar schoenen goed van zweet of vocht kan drogen voordat je ze weer gebruikt.

Wat kan ik doen?

 • Wissel je schoenen minstens om de dag af.
 • Bewaar ze op een koele en geventileerde plaats terwijl je ze niet gebruikt, zodat de vieze geur verdwijnt.
 • Als je merkt dat ze erg vochtig zijn, verwijder dan de binnenzool en leg ze op een warme plaats te drogen.

4. Draag open schoenen

Voeten met sandalen

Ventilatie van de huid van de voeten is de sleutel tot het wegwerken van de vieze geur die vocht en het gebruik van schoenen met gesloten neus veroorzaakt. Experts raden daarom aan om schoenen te gebruiken die ventilatie vergemakkelijken, zoals sandalen.

Wat kan ik doen?

 • Draag minstens twee uur per dag open schoenen, zodat je voeten kunnen luchten.
 • Draag bij warm weer indien mogelijk geventileerde schoenen.
 • Zorg ervoor dat je dit soort schoenen draagt wanneer je je op openbare plaatsen bevindt, zoals douches of zwembaden.

Overleg met je arts als het probleem aanhoudt

Als het probleem aanhoudt en zelfs verergert, dan moet je naar je arts gaan. Ze kunnen je, afhankelijk van je probleem, naar een dermatoloog of endocrinoloog doorverwijzen.

Misschien is een infectie of zelfs een hormonale onbalans de oorzaak van je stinkende voeten. In dat geval heb je een gespecialiseerde behandeling nodig die je met de natuurlijke remedies die we hier noemden kunt aanvullen.

Hoe het ook zij, laat het je zelfrespect niet beïnvloeden (Engelse link). Er zijn meerdere behandelingen beschikbaar en als je je inspant, dan kun je het probleem gemakkelijk oplossen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Dreanno, C., Kirby, R. R., & Clare, A. S. (2006). Smelly feet are not always a bad thing: The relationship between cyprid footprint protein and the barnacle settlement pheromone. Biology Letters. https://doi.org/10.1098/rsbl.2006.0503
 • Ara, K.; Hama, M.; Akiba, S.; Koike, K.; Okisaka, K.; Haqura, T.; Kamiya, T.; and F. Tomita. “Foot odor due to microbial metabolism and its control.” Canadian Journal of Microbiology. Vol. 52, no. 4. Pages 357-364. April 2006. (May 23, 2014) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16699586
 • Perera, E., & Sinclair, R. (2013). Hyperhidrosis and bromhidrosis: A guide to assessment and management. Australian Family Physician.
 • Pandey, S. K., & Kim, K. H. (2011). Human body-odor components and their determination. TrAC – Trends in Analytical Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.trac.2010.12.005
 • Jesús Zalacain Vicuña, A., & titular Departamento Podología RESUMEN, P. (2010). INFECCIONES MICÓTICAS MÁS FRECUENTES EN EL PIE. Revista Española Podología.
 • Mccann, M. (2014). Cuero, pieles y calzado. Enciclopedia de Salud y Seguridad En El Trabajo OIT.
 • Das, Shinjita. Manuales MSD. https://www.msdmanuals.com/es-es/professional/trastornos-dermatológicos/trastornos-de-la-sudoración/bromhidrosis

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.