Hoe lang duurt plantaire fasciitis?

Plantaire fasciitis kan chronisch worden en het leven van de patiënt beperken. Als je echter snel wordt behandeld, dan kan het in een korte tijd beter worden. Hoe lang duurt het?
Hoe lang duurt plantaire fasciitis?

Laatste update: 01 december, 2020

Vandaag gaan we het over plantaire fasciitis hebben, we vertellen wat het is en hoe lang het duurt. Plantaire fasciitis is de ontsteking van het bindweefsel van de voet. Concreet is het een van de meestvoorkomende oorzaken van hielpijn. Hoewel het vaker bij sporters voorkomt, kan het iedereen treffen.

In feite, zoals een publicatie in het medische tijdschrift Annals of Internal Medicine stelt (Engelse link), zijn er in de Verenigde Staten alleen al 2 miljoen patiënten met deze aandoening. Het is op zijn beurt de oorzaak van 1 miljoen bezoeken aan artsen in de eerste lijn. Hoe wordt het dan behandeld? Hoe lang kan het duren?

Wat is plantaire fasciitis?

Plantaire fasciitis wordt door de degeneratieve irritatie van het bindweefsel van de voet veroorzaakt (Engelse link). Dit laatste is een band van bindweefsel die van het hielbeen, een bot in de hiel, naar de toppen van de botten loopt waaruit de tenen bestaan.

Deze structuur heeft een zeer belangrijke functie bij het lopen. Het zorgt er namelijk voor dat de energie van de pas wordt geabsorbeerd om te voorkomen dat de middenvoetsbeentjes (de botten die de tenen vormen) ongepast gaan buigen. Het behoudt ook de vorm van de plantaire boog, die het lichaam stabiliteit en evenwicht geeft.

Studies suggereren dat tot 10% van de bevolking op een bepaald moment in hun leven deze aandoening zal hebben (Engelse link). Het komt echter veel bij sporters voor. Dit komt, omdat hun bindweefsel meer onderhevig aan overbelasting en belasting zijn. Andere risicogroepen zijn onder andere:

 • Mensen met holle en platte voeten.
 • Vrouwen die hele hoge hakken dragen.
 • Mensen met overgewicht en obesitas.
 • Fabrieksarbeiders of arbeiders die lang staan.

Wat zijn de symptomen?

Iemand masseert eigen voet

Het overheersende symptoom is pijn. Dit zal niet bij alle mensen dezelfde intensiteit hebben of zich op dezelfde plaats bevinden. De pijn zit vaak aan de binnenkant van de enkel. Dit punt valt samen met het inbrengen van het bindweefsel in het hielbot (Engelse link).

Deze pijn is meestal veel acuter bij het nemen van de eerste stappen na het opstaan. Dit komt, omdat tijdens de nacht, met rust, het bindweefsel wordt verkort en daardoor in de ochtend meer gespannen zal zijn.

Gedurende de dag, met activiteit, wordt de pijn door het uitrekken van het bindweefsel draaglijker (Engelse link). Tenslotte, als je het overdag met overmatige activiteit overdrijft, dan zal de pijn aan het eind van de dag intenser zijn. Bij langdurige fasciitis wordt deze pijn continu en gedurende de dag latent.

Misschien ook interessant om te lezen:
De voordelen van lichaamsbeweging

Diagnose en behandeling

De diagnose zal op de medische geschiedenis van de persoon en een lichamelijk onderzoek door een gespecialiseerde arts worden gebaseerd. De behandeling van plantaire fasciitis (Engelse link) zal dan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Een aantal van de belangrijkste zijn:

 • In de acute fasen van pijn zullen ontstekingsremmende medicijnen worden voorgeschreven. De specialist zal dan het meest geschikte type en dosis ontstekingsremmende geneesmiddelen bepalen.
 • Sessies met verschillende therapeutische technieken. Afhankelijk van de ernst van het letsel en de betrokken persoon, stelt de fysiotherapeut de sessies vast.
 • Geschikt schoeisel dragen, zowel dagelijks als tijdens het sporten.
 • Een acceptabel gewicht behouden.
 • De juiste spier- en rek van bindweefsel na inspanning.
 • Gebruik van aangepaste inlegzolen, in gevallen waar de oorzaak van fasciitis de natuurlijke vorm van de voet is.

Misschien ook interessant om te lezen:
Goede voedingsstoffen voor de bloedcirculatie in je benen

Hoe lang duurt plantaire fasciitis?

Man doet oefeningen voor zijn voet

Hoe lang plantaire fasciitis duurt kan van persoon tot persoon verschillen (Engelse link). In sommige gevallen kan het een paar weken of zelfs een paar maanden duren. Er zijn echter andere gelegenheden waarbij het letsel chronisch wordt.

De pijn wordt bijna constant en kan dan de kwaliteit van leven van patiënten verergeren door ze in hun dagelijkse activiteit te beperken. Wanneer het letsel chronisch wordt, dan kan dit door de normale manier van lopen te destabiliseren de knieën aantasten, inclusief de heup en rug.

Het is daarom belangrijk om naar de specialist te gaan zodra je de eerste symptomen opmerkt. Een vroege diagnose en behandeling verkleint het risico op complicaties namelijk aanzienlijk.

Wat over plantaire fasciitis te onthouden?

Hielpijn kan de klinische manifestatie van plantaire fasciitis zijn. Hoewel het vaak tijdelijk en mild is, is het in bepaalde gevallen chronisch en kan het de kwaliteit van leven beïnvloeden. Het is daarom het beste om wanneer het letsel wordt vermoed een arts te raadplegen. Tijdige behandeling is dus cruciaal om de behandelingsduur te verkorten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Young, C. (2012). Plantar Fasciitis. Annals of Internal Medicine, 156(1_Part_1), ITC1. https://doi.org/10.7326/0003-4819-156-1-201201030-01001
 • Gerardo, L., Carrillo, D., Leos Zierold, H., Gregorio, J., & Aguilar, A. (2007). Rehabilitación de fascitis plantar crónica. In Acta Médica Grupo Ángeles (Vol. 5, Issue 1). Medigraphic.
  Jiménez Leal, R. (2010). TRATAMIENTO DE LA FASCITIS PLANTAR. In Revista Española 110 de Podología: Vol. XXI (Issue 3).
 • Lim AT, How CH, Tan B. Management of plantar fasciitis in the outpatient setting. Singapore Med J. 2016;57(4):168-171. doi:10.11622/smedj.2016069
 • Fascitis plantar. (n.d.). Retrieved July 3, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-31942015000200005
 • Hansen L, Krogh TP, Ellingsen T, Bolvig L, Fredberg U. Long-Term Prognosis of Plantar Fasciitis: A 5- to 15-Year Follow-up Study of 174 Patients With Ultrasound Examination. Orthop J Sports Med. 2018;6(3):2325967118757983. Published 2018 Mar 6. doi:10.1177/2325967118757983

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.