10 oefeningen om je kind te leren lopen

Wanneer je baby op het punt staat om 1 jaar oud te worden, dan zal ze je tekenen gaan geven dat ze klaar is om te leren lopen. Hieronder staan enkele oefeningen die je kleintje kunnen aanmoedigen om te lopen.
10 oefeningen om je kind te leren lopen

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 23 augustus, 2022

Rond de leeftijd van 11 tot 12 maanden zal je kind kunnen leren lopen. Het is echter normaal dat een kind deze mijlpaal tussen 9 en 15 maanden bereikt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je baby één jaar wordt en nog steeds niet heeft leren lopen. Toch kun je je kind met bepaalde activiteiten aanmoedigen om te leren lopen.

Lopen gaat langzaam. Je baby zal je tekenen laten zien wanneer ze klaar is om te gaan lopen. Ze kan bijvoorbeeld niet stoppen met bewegen. Ze kan op zoek gaan naar geschikte meubels, stoelen, dozen of wat ze maar kan bemachtigen om haar te helpen om langer te blijven staan.

Als ze klaar is om te leren lopen, dan zal ze het ook geweldig vinden dat de volwassene haar helpt om op te staan! Een nieuw hoofdstuk van leren begint wanneer een kind voor het eerst begint te lopen.

Als ouder voel je je aan het einde hopeloos uitgeput! Dit komt, omdat je je kind moet volgen terwijl ze beweegt. Je zult echter ook heel opgewonden zijn om deze nieuwe avonturen met je kleintje te delen.

Moedig je kind aan om te leren lopen

Peuters lopen hand in hand

Je kunt de reis naar de eerste stappen beginnen door spelletjes te spelen. Lopen is niet altijd een gemakkelijk proces voor baby’s. Het is een enorme prestatie in de ontwikkeling van de motorische vaardigheden van je kind. Vroeg of laat wordt ze je volgende wandelgenoot.

Om je kind te leren lopen, moet je haar eerst helpen om de kracht van haar beenspieren op te bouwen. Oefen dagelijks, maar laat haar plezier hebben. Spelen is het beste hulpmiddel om te leren lopen. Het voorkomt spierongemakken wanneer een kind begint te lopen. Hier volgen enkele tips om dit te doen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Ontdek visuele problemen bij kinderen op jonge leeftijd

1. Help je kind om fiets bewegingen te maken

Speel door met je kind met haar benen te laten trappen. Na badtijd of wanneer je de luier moet verschonen, pak je haar benen vast en beweeg je ze alsof ze op een fiets trappen. Buig haar benen en raak haar buik aan. Geef de benen een goede rek!

2. Moedig je kind aan om te kruipen

Leg je kind op een deken op de grond en trek haar aandacht met een felgekleurd speeltje. Ze zal proberen om te kruipen, dus laat je handpalmen op haar voetzolen rusten zodat ze ze kan gebruiken om vaart te krijgen. Langzaam maar zeker begint je kind dan te kruipen.

3. Plezier maken tijdens het baden

Baby komt net uit bad

In het water spelen biedt veel mogelijkheden om de benen te oefenen. Hoewel we het uiteindelijke resultaat in de badkamer misschien niet leuk vinden, is spetteren een geweldige oefening voor je baby.

Zorg ervoor dat je het nog steeds leuk maakt wanneer er een geschikt moment is om de benen van je kind te trainen. Het is meer dan alleen een oefening, het is ook een heel leuk spel!

4. Help je kind om op te staan

Moedig je kind aan om op te staan. Beetje bij beetje zal de nieuwsgierigheid en onderzoeksdrang van kind haar dwingen om op te staan. Help haar op te staan door wiegstangen te gebruiken of plaats speelgoed of voorwerpen die haar aandacht trekken, zodat ze wil gaan staan.

5. Gebruik slechts één vinger om je kind te helpen om te lopen

Wanneer je baby haar eerste stappen begint te zetten, bied dan een van je vingers aan, zodat ze beter in balans is. Beetje bij beetje zal ze je steun gebruiken om haar stappen te zetten en ongevallen te voorkomen.

6. Moedig je kind aan om iets vast te houden

Een ander spel om je kind te helpen lopen is om een kleine stoel te zoeken en deze naast je kind te laten staan. Ze zal de stoel als ondersteuning gebruiken, zodat ze op kan staan.

7. Laat je kind blootsvoets gaan om te leren lopen

Een heel goede maar vaak onderbelichte oefening om je kind te leren lopen, is om haar op blote voeten door het huis te laten lopen. Hierdoor zal de balans en grip van je kind op de vloer verbeteren, evenals haar perceptie en relatie met haar omgeving.

8. Strek de benen van je kind

Als de benen van je kind sterk genoeg zijn, speel dan met je haar door jouw benen te gebruiken om die van haar te strekken. Ze zal dan proberen te staan. Ze kan ook je benen gebruiken om op te staan.

9. Help je kind te leren lopen door voorwerpen te gebruiken

Het gebruik van voorwerpen zoals een loopwagen, een winkelwagentje of een kinderwagen kan je kind helpen om te leren lopen. Aangezien baby’s graag voorwerpen duwen, zal ze zich veilig en zelfverzekerd voelen om enkele stappen te ondernemen door dit nieuwe speeltje te pakken.

10. Zorg dat je in de buurt bent

Als je baby klaar is om op te staan, dan kun je haar handen vasthouden en haar helpen om haar eerste stappen te zetten. Als je er genoeg vertrouwen in hebt, dan kun je weglopen en haar aanmoedigen om haar eerste stappen naar je toe te zetten.

Laatste suggesties om je kind te leren lopen

Je kind te leren lopen

Zorg ervoor dat het gebied waarin je kind leert lopen veilig en comfortabel is. Anders gaat ze vallen. Als ze valt, probeer dan niet al te bezorgd te zijn. Je reactie zal haar banger maken, dan het vallen zelf. Ze zal ook angst leren en een val kan ervoor zorgen dat ze afstand neemt van het leren lopen.

Het is daarom belangrijk om een veilige omgeving te bieden waar je kind kan leren lopen. Er mogen geen gevaarlijke objecten of onbeschermde scherpe hoeken zijn. Het gebied moet ook vrij zijn van risico’s zoals stekkers of losse draden.

Wat als je kind niet loopt? Wanneer is het tijd om met je arts te praten? Als je kind na 18 maanden niet heeft geprobeerd om te lopen, dan moet je contact opnemen met je kinderarts. Hij of zij kan je het beste advies geven en grote problemen uitsluiten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.