De kenmerken en behandeling van platvoeten

Je kunt platvoeten behandelen als ze pijnlijk zijn. Een van de meest gebruikelijke maatregelen om ze te corrigeren, is het dragen van inlegzolen op maat.
De kenmerken en behandeling van platvoeten

Laatste update: 28 januari, 2021

In het artikel van vandaag gaan we het hebben over de kenmerken en behandeling van platvoeten. Iemand heeft platvoeten wanneer zijn hele zolen in contact zijn met de grond terwijl hij staat. Dit komt omdat de bogen in zijn voeten ingevallen zijn.

Dit is een veelvoorkomende aandoening. Schattingen geven aan dat 20% van de wereldbevolking het heeft. Het veroorzaakt meestal geen pijn en kan zowel tijdens de kindertijd als in de daaropvolgende jaren ontstaan.

Het kan echter tot een slechte beenuitlijning leiden en dit veroorzaakt problemen in de enkels en in de knieën. Dus, in het artikel van vandaag, zullen we uitleggen waarom platvoeten verschijnen en de behandeling ervan.

De oorzaken van platvoeten

Het is normaal om ze in de kindertijd te hebben, omdat de voetboog in deze fase nog steeds wordt gevormd. Bij sommige mensen ontwikkelt de boog zich echter nooit en dit is niet slecht of problematisch.

Platvoeten kunnen ook in de loop der jaren ontstaan. In dit geval treft het echter meestal slechts één voet. Het kan ook gebeuren als gevolg van veroudering, overmatig gebruik, verwondingen en ziekte. Elk van deze situaties leidt tot peesbeschadiging en dit is wat de boog ‘ondersteunt’.

Bepaalde factoren verhogen het risico op platvoeten. Naast veroudering en verwondingen, die we al noemden, kunnen ze ook te wijten zijn aan obesitas, diabetes en reumatoïde artritis. Een studie aan de Universiteit van Chili stelt zelfs dat:

“De voedingsstatus heeft te maken met een toename van de prevalentie van platvoeten bij kinderen. Obesitas is in verband gebracht met de morfologische verandering van de voet bij kinderen van 6 tot 10 jaar.”

Het is dus belangrijk om goed voor je dieet te zorgen en vooral voor het dieet van je kinderen. Dit komt, omdat obesitas de ontwikkeling van hun spieren en skelet kan belemmeren.

Wat zijn de symptomen?

De meeste mensen met platvoeten hebben geen symptomen. Sommigen voelen echter pijn aan de binnenkant van het been. Als de aandoening tot een slechte uitlijning leidt, kan pijn de enkels of de knieën aantasten.

Platvoeten worden met binnenwaartse knieën geassocieerd. Deze pathologie wordt genu valgum of ‘x-benen’ genoemd. Het is een skeletprobleem en een esthetisch probleem dat je zelfs met het blote oog kunt zien.

Andere symptomen die tot deze aandoening kunnen leiden, zijn ook vermoeidheid en zware benen. Het kan voor mensen met platvoeten moeilijk zijn om te lopen. In sommige gevallen kunnen ze ook rugklachten hebben.

Misschien ook interessant om te lezen:
Pijn aan voetzolen bestrijden met deze tips

Behandeling van platvoeten

Er zijn veel behandelingen die deze aandoening kunnen verbeteren als het pijn veroorzaakt. Hieronder zullen we daarom een aantal van die behandelingen noemen.

  • Rekoefeningen: deze zijn ideaal voor gevallen waarin de achillespees korter is dan normaal.
  • Schoeisel met structurele ondersteuning: dit helpt pijn te verlichten en is veel comfortabeler dan schoenen die weinig tot geen ondersteuning bieden.
  • Orthopedische apparaten: dit zijn steunen voor de boog. Er zijn opties zonder recept verkrijgbaar, maar je kunt ze ook op maat laten maken. Op maat gemaakte inlegzolen passen perfect bij de contouren van je voet en verminderen je symptomen.
  • De ideale aanpak voor kinderen is om te proberen hun platvoeten met een reeks oefeningen te corrigeren. Vanaf 4 jaar kunnen ze echter aangepaste zolen gaan gebruiken. Ze zullen hun voetuitlijning verbeteren.
  • Chirurgie is een laatste redmiddel. Dit is echter meestal gereserveerd voor de meest gecompliceerde gevallen. Het is vooral voor die mensen die bijvoorbeeld ook een peesruptuur hebben.

Ook bij sporters met deze aandoening kan fysiotherapie effectief zijn. Dit komt omdat veel gevallen van platvoeten het gevolg zijn van overbelasting door blessures tijdens het hardlopen of bij overcompensatie tijdens het sporten. Fysiotherapeuten en trainers kunnen dit probleem voorkomen door deze atleten te helpen om hun techniek te verbeteren.

Conclusie

Platvoeten is iets dat meestal geen ongemak of grote problemen veroorzaakt. Verschillende vormen van behandeling kunnen echter helpen als ze zich voordoen. Het is belangrijk om bij vragen altijd een arts te raadplegen.

Het is ook altijd een goed idee om af te vallen als je te zwaar bent. Je kunt je pijn met medicijnen behandelen, maar het is veel beter om rekoefeningen en andere vormen van fysiotherapie te doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.