Oorzaken en behandelingen van hielspoor

Hielspoor kan erg pijnlijk zijn. Het kost tijd om ervan af te komen, maar in de tussentijd kun je de pijn op natuurlijke wijze verminderen.
Oorzaken en behandelingen van hielspoor

Laatste update: 17 december, 2018

Hielspoor is een verkalkt gebied op de hiel. Het is een probleem dat veel pijn en problemen kan veroorzaken als je je voet probeert te bewegen.

Deze hielsporen kunnen worden veroorzaakt door een slechte houding, het dragen van ongemakkelijk of ongeschikte schoenen of iets anders dat het gebied van de hiel verandert. In het artikel van vandaag zullen we je meer vertellen over hielspoor, onder andere wat het veroorzaakt en welke behandelmethodes er zijn.

Wat je moet weten over hielspoor

Gezonde Voeten

Pijn is een teken aan de wand voor hielspoor en hoe erger je hiel ontstoken raakt, des te heviger de pijn wordt. Het kan zelfs fasciitis plantaris veroorzaken en een ongemak dat door heel de voet uitstraalt, tot aan je tenen.

De arts kan een eenvoudige röntgenfoto maken om hielspoor te diagnosticeren.

Je kunt hielspoor meteen herkennen, omdat het een klein knobbeltje is dat veroorzaakt wordt door een opeenhoping van calcium op de hiel.

Herhalende activiteiten die iedere dag invloed hebben op je hiel zijn de voornaamste redenen van dit probleem. Hielspoor worden ook geassocieerd met overgewicht, platte of hoge wreven en problemen met de achillespees.

Voortdurend of overmatig uitrekken van de fascia plantaris (het weefsel dat de spieren van je voet in vorm houdt) kan pijn veroorzaken en hielspoor veroorzaken. Als je probeert je gewicht op je hielen te laten rusten doet dit zeer en het maakt het onmogelijk om langere periodes achter elkaar te staan.

Volgens de Spaanse Associatie van Podotherapeutische Sporten probeert je lichaam een wond te genezen als je fascia los komt van de spier en daardoor wordt calcium naar de locatie gebracht door de bloedstroom. Als er te veel calcium wordt afgezet, is hielspoor het gevolg.

De hielspoor zelf geeft geen symptomen. Wat de pijn veroorzaakt, is de fascia plantaris binnenin je hiel, maar het kan ook voorkomen in elk van je tenen. Het gevoel zelf is als een klein steekwondje dat verdwijnt als je niet rechtop staat.

Hoe voorkom en behandel je hielspoor

Röntgenfoto Voet

Om hielspoor te voorkomen, is het eerste dat je moet doen het voorkomen van fasciitis plantaris.

Een arts kan een gedetailleerde analyse van je voet doen met behulp van een aangepaste mal. Hij kan beoordelen of er een onbalans of overbelasting is als je loopt om de manier waarop je je lichaam ondersteunt te neutraliseren en te optimaliseren.

Het is belangrijk om te onthouden dat hielspoor niet na een nachtje over is. Het proces kost tijd en je moet er constant aan werken. In de tussentijd kun je deze middeltjes gebruiken tegen de pijn en de ontsteking.

IJs

Houd gedurende vijftien minuten wat ijs tegen je hiel, ten minste twee keer per dag. Je kunt een paar ijsblokjes gebruiken of een zak ijs uit de vriezer. Sommige mensen vinden het prettiger om hun voeten te rollen over een koud blikje of bevroren fles.

Laat je voeten rusten

Het is belangrijk om je voeten rust te gunnen. Probeer ze gedurende de dag een paar keer omhoog te houden en slaap ‘s nachts met een kussen onder je voeten. Dit zorgt ervoor dat er minder druk op de hiel, staat zodat je beter kunt rusten.

Je kunt ook je dagelijkse activiteiten wat aanpassen. Als je sport kun je bijvoorbeeld intense beweging vermijden en zet niet te veel druk op je voeten. Je kunt ook voor activiteiten kiezen zoals:

 • Zwemmen
 • Fietsen
 • Wandelen

Gebruik ‘s nachts een spalk

Deze voorgeschreven spalk wordt soms aangeraden door een orthopedist. Het helpt je fascia te strekken terwijl je slaapt. Aangezien hij een L-vorm heeft, blijft de voet in de ideale positie staan.

Als de aandoening extreem pijnlijk is, kun je overdag de spalk ook gebruiken.

Beweging

Strekoefening

Hoewel het waar is dat sommige soorten beweging hielspoor erger kunnen maken, zijn er ook technieken die de pijnlijke symptomen verminderen en het gebied tegelijkertijd helpen versterken.

Strekken

 • Ga met je gezicht naar de muur staan en ondersteun jezelf met beide handen.
 • Plaats één voet achter de andere.
 • Buig je voorste knie licht.
 • Beweeg je heupen in de richting van de muur en houd die positie tien seconden vast. Je zal een trekkend gevoel voelen in de achillespees, maar dit is normaal.
 • Doe dit twintig keer per voet.

Nog een oefening om de fascia direct te strekken

Doe dit ‘s ochtends voordat je opstaat.

 • Kruis één voet boven de knie van je andere been.
 • Gebruik je vingers om je voet zachtjes naar je toe te trekken.
 • Houd deze positie tien seconden vast voordat je je voet weer laat rusten.
 • Herhaal dit twintig keer voor iedere kant.

Schoenen

Hakschoenen

Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat je de juiste schoenmaat draagt. Een goed moment om ze te kopen is later in de middag of na je werk, omdat je voeten dan wat meer gezwollen zijn.

Probeer ze met het soort sokken dat je normaal iedere dag draagt. Loop door de winkel met de schoenen aan, zorg ervoor dat je je tenen normaal kunt bewegen en dat het niet te los of te strak aanvoelt.

Probeer geen schoenen met hakken te dragen, behalve als het echt noodzakelijk is. Als je dit soort schoenen nodig hebt voor je werk, neem ze dan mee in een tas en doe ze pas aan als je op kantoor bent. Wanneer je uit eten gaat tijdens de lunch, neem dan een paar schoenen mee die wat comfortabeler zijn.

Als je al hielspoor hebt, is het een goed idee om steunzolen, speciale mallen of aangepaste producten te gebruiken die persoonlijk ontworpen zijn om in je eigen schoenen te passen.  


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ahmad, J., Karim, A., & Daniel, J. N. (2016). Relationship and Classification of Plantar Heel Spurs in Patients with Plantar Fasciitis. Foot and Ankle International. https://doi.org/10.1177/1071100716649925

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.