5 manieren om zwelling in de benen tegen te gaan

7 februari 2019
Als je last hebt van zwelling in de benen, kan het helpen om je benen af en toe hoger te leggen om de bloedsomloop te bevorderen. Daarnaast kun je je benen ook masseren of droog borstelen om dit probleem tegen te gaan. 

Zwelling in de benen is een probleem waar vooral vrouwen vaak last van hebben. Deze aandoening veroorzaakt veel ongemak en soms zelfs pijn, die moeilijk te verdragen is. Gelukkig zijn er echter meerdere dingen die je kunt doen om direct verlichting te bieden.

In dit artikel delen we daarom de beste (natuurlijke) tips om zwelling in de benen tegen te gaan en de symptomen ervan te verzachten. We zullen hiervoor ook gebruikmaken van enkele zeer toegankelijke ingrediënten. Probeer ze zelf eens!

Wat is de oorzaak van zwelling in de benen?

Zwelling in de benen is een veelvoorkomend probleem, en niet alleen voor oudere vrouwen. Er zijn meerdere factoren die iemand gevoelig maken voor dit probleem, zoals een zittende levensstijl of een slecht dieet.

Gebrek aan beweging verslechtert namelijk de bloedsomloop in de benen en veroorzaakt vochtretentie. Bovendien belemmert een gebrek aan voedingsstoffen ook de bloedstroom.

Er zijn echter ook nog een paar andere factoren waar je rekening mee moet houden, zoals:

 • slechte gewoonten (tabaks- of alcoholconsumptie)
 • het dragen van strakzittende kleding of te kleine schoenen
 • sedentaire levensstijl

Als de zwelling zeer erg is en ook nog gepaard gaat met andere gezondheidsproblemen, is het belangrijk om een arts te raadplegen. In sommige gevallen kunnen gezwollen benen namelijk een symptoom zijn van een ernstigere ziekte.

Hoe kun je zwelling in de benen verminderen?

1. Hef je benen

De eerste tips die we geven om zwelling in de benen tegen te gaan, is zeer eenvoudig, maar desalniettemin zeer effectief. Je zult al binnen een paar minuten verlichting merken. Je hoeft hiervoor alleen maar een paar minuten per dag je benen te verheffen.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door op de grond te gaan liggen met je benen verticaal tegen de muur, of door een paar kussens onder je benen te leggen terwijl je op de bank ligt. Het beste zou zijn om dit een half uur per dag te doen.

Sommige omgekeerde yogahoudingen helpen ook om dit probleem te bestrijden. Als je dagelijks last hebt van gezwollen benen, kun je ook proberen om met een kussen onder je benen te slapen. Er bestaan zelfs kussens die hier speciaal voor gemaakt zijn.

Vrouw die op haar hoofd staat

2. Een voetenbad

Voetenbaden zijn een zeer aangename optie om zwelling in de benen te verlichten en je, na verloop van tijd, te helpen volledig te ontspannen. Als je je voeten dus laat badderen vlak voordat je naar bed gaat, zul je beter slapen met een aangenamer gevoel in je voeten en benen.

Je kunt de baden maken met alleen water, maar je kunt er ook één van deze ingrediënten aan toe te voegen:

 • Zuiveringszout
 • Zeezout
 • Azijn
 • Etherische oliën
 • Magnesiumzouten

Het is belangrijk dat je warm water gebruikt en dat je je voeten er minstens twintig minuten in laat weken. Als het water afkoelt, voeg dan opnieuw warm water toe. Je zult direct verschil merken.

3. Afwisselende douches

Hydrotherapie, dat wil zeggen behandelingen waarbij je verschillende temperaturen water gebruikt, is een zeer effectieve manier om zwelling in de benen te voorkomen. Als je het elke dag doet, verbeter je je bloedsomloop en kun je zelfs cellulitis verminderen.

 • Ga onder de douche staan, zet de koude kraan aan en maak je benen dan van onder naar boven nat.
 • Doe vervolgens hetzelfde met warm water, en ga zo maar door.
 • Verander om de vijftien seconden de temperatuur, doe dit meerdere keren achter elkaar.

Dit zal ongetwijfeld verlichting bieden en ervoor zorgen dat je je dag kunt beginnen of eindigen zonder zwaar gevoel in je benen.

Misschien ook interessant:
5 manieren om cellulitis te bestrijden

4. Droog borstelen

Droog borstelen is een techniek die steeds populairder wordt en geweldige resultaten kan bieden. Ga hiervoor naar de drogisterij om een borstel te kopen die hier speciaal voor bedoeld is. Gebruik deze borstel vervolgens om van onder naar boven over je lichaam te wrijven.

Je kunt deze techniek alleen toepassen op je benen, maar je kunt er ook over je hele lichaam gebruik van maken. Deze eenvoudige methode verbetert de lymfedrainage en bloedsomloop.

Als je het dagelijks doet, zul je op een gegeven moment ook merken dat je huid er beter uitziet en prettiger aanvoelt. Je huid zal veel gladder zijn en vrij van onzuiverheden.

Lees ook:
Je bloedsomloop verbeteren met deze natuurlijke remedies

Vrouw die haar benen droog borstelt

5. Je benen masseren met aloëvera en muntolie

Als je wilt, zou je een complete behandeling uit kunnen voeren door alle bovenstaande technieken toe te passen. Denk daarnaast ook aan de vele voordelen die een goede massage kan bieden. Dit zal namelijk het effect van de bovenstaande technieken ondersteunen en tegelijkertijd ook nog eens je huid diep voeden.

Om jezelf nog meer verlichting te bieden, kun je voor je massage aloëveragel en muntolie gebruiken.

 • Aloëveragel is goed om de huid te hydrateren en verzachten.
 • Etherische pepermuntolie geeft je benen een fris gevoel en bevordert de bloedsomloop. Bovendien zullen die paar druppeltjes muntolie je mengsel een heerlijke geur geven.

Vergeet niet dat je ook bij het masseren van je benen, bij je enkels moet beginnen en langzaam naar boven moet werken, terwijl je lichte of middelmatige druk uitoefent.

 • Campero Téllez, K. Evaluación del efecto relajante de piernas de un gel elaborado a base de extractos de Cupressus sempervirens L., Vitis vinífera L., Arnica montana L., Matricaria recutita L. y Mentha x piperita L (Químico Farmacéutico Industrial). Instituto Politécnico Nacional, Escuela Nacional de Ciencias Biológicas, México. 2016. Disponible en: https://tesis.ipn.mx/bitstream/handle/123456789/25535/CAMPERO%20T%C3%89LLEZ%20KARLA%20VANESSA.pdf?sequence=1&isAllowed=y
 • García-Casal Maria Nieves, Pons-Garcia Héctor E. Dieta e inflamación. An Venez Nutr  [Internet]. 2014  Jun [citado  2018  Nov  02] ;  27( 1 ): 47-56. Disponible en: http://www.scielo.org.ve/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0798-07522014000100009&lng=es.
 • López Córdova, A. M. El masaje terapéutico profundo como método de prevención en varices tipo i y ii en el personal docente que labora en la escuela particular Carmen Barona de la ciudad de Ambato (Licenciada en Terapia Física), Universidad Técnica de Ambato, Facultad de Ciencias de la Salud, Ecuador, 2013. Disponible en: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/3646