5 manieren om cellulitis te bestrijden

Het eerste wat iemand zou moeten doen om cellulitis te behandelen is naar een specialist gaan. Het drinken van veel water, het eten van yoghurt en drinken van infusies van goudsbloem kunnen je ook helpen om deze huidaandoening te verhelpen.
5 manieren om cellulitis te bestrijden
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Volgens de meeste mensen is cellulitis een van de meest onaantrekkelijke dingen, vooral volgens vrouwen. Ze haten het omdat het hun huid lelijk maakt. Er zijn manieren om cellulitis te bestrijden, we zullen dat hier verder bespreken.

Cellulitis is een veel voorkomende huidweefselinfectie, met name in de middelste laag van de huid, bekend als de dermis. Soms kan het de spieren ook aantasten.

Hoe herken je cellulitis?

Cellulitis verschijnt met verschillende symptomen die soms erg herkenbaar zijn. Hier zijn enkele van de meest voorkomende symptomen:

 • Hoge temperatuur in het aangetaste gebied.
 • Pijn.
 • Ontsteking.
 • Gevoeligheid.
 • Huidletsel.
 • Stijfheid indien het in de buurt van een gewricht zit.
 • Strakke huid.
 • Plotselinge huiduitslag (niet aanwezig in alle gevallen).

Verwar het niet met een cellulite, de sinaasappelhuid:
Oefeningen tegen sinaasappelhuid die je thuis kunt doen

Oorzaken van cellulitis

Oorzaken van cellulitis

De belangrijkste oorzaak van deze infectie zijn bacteriën. Er zijn echter veel manieren om deze micro-organismen te bestrijden.

Stafylokokken worden over het algemeen geassocieerd met cellulitis. Als ze niet worden geëlimineerd kunnen deze bacteriën ernstige schade aanrichten. Niet alleen aan de huid maar aan het hele lichaam. De volgende zijn de meest bekende risicofactoren voor het krijgen van deze aandoening:

 • Recente operaties.
 • Beten (van dier of mens).
 • Open wonden.
 • Medicijnen die het immuunsysteem bestrijden.

Manieren om cellulitis te bestrijden

Gelukkig kun je het op verschillende manieren behandelen. Hieronder staan de meest geschikte en gezonde manieren om dit te doen. Laten we beginnen.

Raadpleeg een arts

Raadpleeg een arts om cellulitis te bestrijden

Het klinkt cliché en misschien wat onlogisch aangezien niemand er van houdt om naar de dokter te gaan. Het is echter het beste om een zorgverlener te zien die je cellulitis in de gaten kan houden en een diagnose kan stellen.

Deze kan een aantal medische oplossingen bieden en zelfs ook een geschikte symptomatische en huidverzorgingsbehandeling voorschrijven. Een afspraak met een arts is dus de eerste stap om te nemen. Een antibioticabehandeling duurt ongeveer 7 dagen om de bacterie die cellulitis veroorzaakt te doden.

Drink veel water

Terwijl je de door je arts voorgeschreven behandeling volgt, wordt het drinken van water beschouwd als een uitstekende manier om deze infectie te helpen bestrijden.

Huidweefsels moeten gehydrateerd worden en deze geliefde vloeistof is de beste keuze hiervoor. Aan de andere kant moet ons lichaam ook gifstoffen elimineren. Deze gifstoffen hinderen namelijk het genezingsproces van de infectie.

 • We raden sterk aan om ongeveer 2 liter water per dag te drinken.

Eet yoghurt

Eet yoghurt om cellulitis te bestrijden

Er zijn veel soorten yoghurt. De meeste zijn vloeibaar en hebben een smaakje. Natuurlijke yoghurt is echter één van de gezondste voedingsmiddelen voor je lichaam.

Het bestaat voornamelijk uit goede bacteriën die het immuunsysteem helpen. In dit opzicht is yoghurt een uitstekende manier om cellulitis te bestrijden.

 • Het eten van minstens 2 kopjes yoghurt per dag zou al kunnen helpen.

Goudsbloem

De goudsbloem staat bekend om zijn uitstekende ontstekingsremmende effecten. Daarom wordt het gebruikt in verschillende heilzame behandelingen. Een infusie is de beste manier om te profiteren van zijn eigenschappen.

Eén van de belangrijkste symptomen van cellulitis is zwelling van het getroffen gebied. Dit is het moment waarop goudsbloem in het spel komt!

 • Eerst moet je een infusie van droge goudsbloemblaadjes maken.
 • Laat het even trekken voordat je het opdrinkt.
 • Hoewel er geen consumptielimiet is, is het beter om deze infusie in de ochtend- en avonduren te drinken.

Als je van cellulitis probeert af te komen heb je waarschijnlijk ook een paar voedingsmiddelen uit je dieet geschrapt. Een gevolg hiervan kan een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zijn. Let hier dus op en vraag zo nodig advies aan een professional.

Knoflook

Knoflook om cellulitis te bestrijden

Bacteriën gaan hand in hand met cellulitis. Daarom kan het volgen van een dieet op basis van antibacteriële voedingsmiddelen helpen om het te bestrijden. Knoflook heeft veel antibacteriële eigenschappen. Door het te eten kunnen schadelijke stoffen onschadelijk gemaakt worden. Het kan ook helpen overtollig vet te verbranden.

Als je echter goede resultaten wilt moet je meer doen dan het alleen op te nemen in je recepten.

 • Men raadt aan om 3 teentjes knoflook gedurende de dag te eten.

Zorg ervoor dat je ze fijnkauwt met je tanden voordat je ze doorslikt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Amad, A. D., & Cordero, A. (1998). Celulitis y adiposidad localizada. Actualizaciones Terapéuticas DermatológicasVol. 21, no. 1 (1998 ene.-feb.), p. 64-74.
 • Asensi, V., Carton, J. A., Maradona, J. A., & Arribas, J. M. (1996). Celulitis orbitarias graves: resultados terapeuticos en 9 pacientes y revision de la literatura. Enferm Infecc Microbiol Clin14, 250-254.
 • Ferran, L. R., Vallhonrat, R. P., Youssef, W. F., Aristazábal, J. R., Cubells, C. L., & Fernández, J. P. (2000, January). Celulitis orbitaria y periorbitaria. Revisión de 107 casos. In Anales de Pediatría (Vol. 53, No. 6, pp. 567-572). Elsevier Doyma.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.