6 natuurlijke antibiotica waar geen recept voor nodig is

Om infecties te voorkomen hoef je niet perse naar de apotheek te gaan om medicijnen en chemische producten in huis te halen. Mits goedkeuring van je arts kun je kiezen voor een of meer natuurlijke opties.
6 natuurlijke antibiotica waar geen recept voor nodig is

Laatste update: 21 november, 2019

Wil je weten wat de beste natuurlijke antibiotica zijn waar je geen recept voor nodig hebt? Lees dan het volgende artikel.

Belangrijke opmerking: hier bij Gezonder Leven hechten we groot belang aan je veiligheid en gezondheid. Deze natuurlijke antibiotica zijn louter een alternatief dat je kunt proberen met toestemming van je arts.

Ze garanderen op geen enkele manier dezelfde resultaten als de medicijnen voorgeschreven door je dokter en zijn vaak omstreden. Gebruik dus altijd je gezond verstand!

Probeer deze 6 natuurlijke antibiotica

Om infecties te voorkomen hoef je niet perse naar de apotheek te gaan om medicijnen en chemische producten in huis te halen. Mits goedkeuring van je arts kun je kiezen voor een of meer natuurlijke opties.

1. Grapefruitpitten

In natuurwinkels kun je extracten van deze pitten kopen, maar je kunt ze ook laten drogen nadat je het fruit hebt gegeten en ze dan fijnmalen in een vijzel.

Grapefruit kan helpen tegen bacteriën, schimmels, parasieten en virussen. Het is een zeer goedkoop antibioticum dat geschikt is voor gebruik op elke leeftijd.

Grapefruit

2. Knoflook

Het is geen verrassing dat knoflook hoog staat op de lijst van superfoods.

Een van de belangrijkste eigenschappen is dat de antibacterieel werking. Dit voedsel gebruiken mensen al duizenden jaren om verschillende epidemische ziekten te behandelen, zoals de pest.

De antibacteriële eigenschappen werden in de 19e eeuw onderzocht door Louis Pasteur, die bevestigde dat knoflook de mogelijkheid heeft om bacteriën, schimmels en virussen te doden. Knoflook kan ook het immuunsysteem versterken als je het rauw eet.

3. Propolis

Dit is de stof die bijen maken als ze pollen of sap uit planten en bloemen verzamelen. Bijen gebruiken propolis om de korf schoon en hygiënisch te houden en het zorgt ook voor bescherming tegen indringers.

Al duizenden jaren gebruiken mensen propolis in de natuurgeneeskunde tegen bacteriën en om het immuunsysteem te sterken. De effecten van deze stof zijn echter nog niet 100% wetenschappelijk zeker.

3. Vitamine C

Veel groenten en fruit leveren het lichaam een goede hoeveelheid vitamine C. De eigenschappen zijn echt geweldig als het gaat om preventieve doeleinden.

Het is een natuurlijke antioxidant en stimuleert het verdedigingsmechanisme van het lichaam. Mensen die bijvoorbeeld veel citrusvruchten eten, zouden minder snel ziek worden. Vitamine C kan ook virussen en bacteriën elimineren en helpt bovendien bij het ontgiften van het lichaam.

4. Oregano

Als je oregano-olie kan vinden is dit nog beter. Het wordt gemaakt van de bladeren van dit aromatische kruid en bevat een stof die over zeer goede antibacteriële eigenschappen beschikt.

Oregano-olie helpt daarnaast ook stafylokokken, streptokokken en enterococcus te vernietigen, die verschillende ziekten veroorzaken.

Oregano

5. Olijfblad

Je zou kunnen zeggen dat extract van een olijfblad een “wondermiddel” is. Het bevat namelijk anti-microbiële eigenschappen en zou tevens de schadelijke effecten van vrije radicalen tegengaan, die bijvoorbeeld vroegtijdige veroudering veroorzaken.

Ten slotte is olijfbladextract geschikt als antioxidant, ontstekingsremmer en pijnstiller.

6. Groene thee

Groene Thee

Je hebt misschien al wel gehoord van deze infusie, omdat die is geweldig is voor gewichtsverlies en vochtretentie kan tegengaan.

De belangrijkste component, Epigallocatechinegallaat (EGCG), is effectief in het bestrijden van bijna alle orale bacteriën. En groene is bovendien ook heel lekker! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Clardy, J., Fischbach, M. A., & Walsh, C. T. (2006). New antibiotics from bacterial natural products. Nature Biotechnology. http://doi.org/10.1038/nbt1266


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.