Wat zijn de symptomen van veroudering van je hals?

Als het gaat om huidverzorging en een mooier uiterlijk, focussen we ons vaak alleen op ons gezicht. Het is echter ook belangrijk om te kijken naar de huidveroudering die optreedt in het gebied onder de kin.
Wat zijn de symptomen van veroudering van je hals?
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Onze hals wordt vaak blootgesteld aan de zon. Bovendien is de huid daar dunner dan die van ons gezicht. Dit maakt de hals extra kwetsbaar voor rimpels en verzakkingen. In dit artikel bekijken we de symptomen die horen bij de veroudering van de hals en welke preventieve maatregelen er zijn om verdere veroudering te stoppen.

Lees gauw verder!

Verlies van elasticiteit

Stretchoefeningen van de hals

Het eerste symptoom van veroudering van je hals is verlies van elasticiteit van de huid en de spieren rond de hals. Het is normaal dat dit probleem met de jaren steeds beter zichtbaar wordt, maar daar hoef je je niet bij neer te leggen!

Strekoefeningen kunnen een zichtbare verandering opleveren. Bij deze oefeningen strek en ontspan je de huidweefsels van je gezicht en de onderliggende spieren, waardoor de cellen rond je hals worden geactiveerd.

Ze activeren bovendien de collageenproductie en het resultaat is een strakkere huid die minder tekenen van veroudering vertoont.

Lossere huid

Lossere huid van de hals

Naarmate we ouder worden, produceren we minder collageen. Hierdoor:

 • wordt de huid minder stevig.
 • houden we minder vocht vast.
 • produceren we minder oestrogeen.

Dit alles heeft gevolgen voor de celactiviteit en dat leidt weer tot een lossere huid onder kin.

Om dit alles te voorkomen, is het noodzakelijk om zonnebrandmiddelen te gebruiken. Gebruik de producten die je ook voor je gezicht gebruikt, om zo de veroudering van de rest van je lichaam tegen te gaan.

Mocht je nu nog geen crèmes gebruiken, dan is het raadzaam om daarmee te beginnen. Kies voor een crème die collageen bevat. Ben je nog jong en heb je nu nog geen problemen met huidveroudering, bedenk dan dat nu het moment is om preventieve maatregelen te nemen.

Horizontale lijntjes

Eén van de meestvoorkomende symptomen van veroudering van je hals zijn de horizontale lijntjes in je hals. Die lijntjes zijn eigenlijk rimpels. Ze verschijnen als we ouder worden en ontstaan door verminderde stevigheid en elasticiteit van de huid.

Horizontale rimpels ontstaan als resultaat van een verminderde collageenproductie in de huid, gecombineerd met langdurige blootstelling aan de zon. Helaas wordt dit soort rimpels ook nog eens verergerd door roken en vochttekort.

Neem de volgende tip in acht om dit proces te stoppen: probeer je kin omhoog te houden.

 • Dat betekent natuurlijk niet dat je je in een ongemakkelijke houding moet manoeuvreren, waardoor je weer last krijgt van je hals of rug.
 • Het enige wat je moet doen, is je wervelkolom recht houden en je gezicht omhoog. Dit helpt tegelijkertijd om je wervelkolom gezond te houden.

Verticale lijntjes

De volgende in het lijstje van symptomen die horen bij de veroudering van je hals zijn de verticale lijntjes. Deze rimpels worden meestal veroorzaakt door een verkeerde slaaphouding. Een verkeerde houding zorgt voor vouwen in de huid van je hals, daar waar je hals contact maakt met je kussen.

Om te voorkomen dat je rimpels krijgt terwijl je slaapt, kun je het beste op je rug gaan liggen. Probeer wel te vermijden dat je daarna weer op de zijkant van je hoofd gaat liggen.

Het is natuurlijk onmogelijk om de bewegingen die je tijdens je slaap maakt te beïnvloeden, maar je kunt bijvoorbeeld een kussen gebruiken om je hals in dezelfde positie te houden.

Als het probleem erg groot is, of je voelt je ongemakkelijk met de verticale rimpels, dan is er eventueel de mogelijkheid om een beetje botox te gebruiken. Kies je voor deze optie, zorg er dan altijd voor dat je een ervaren en betrouwbare specialist uitkiest.

Poikiloderma

Maskertje tegen rimpels

Poikiloderma is een roodachtige of bruine verkleuring aan de zijkanten van de hals, die wordt veroorzaakt door langdurige zonneschade. Als de huid zonder bescherming wordt blootgesteld aan de zon, kunnen de oppervlakkige bloedvaten beschadigt raken, met als gevolg dat de haarvaatjes breken en er zich rode plekken vormen.

Er is helaas geen gerichte behandeling voor poikiloderma. Het enige wat je kunt doen, is ervoor zorgen dat je elke dag zonnebrandcrème aanbrengt, zelfs als het bewolkt is.

Als je al last hebt van verkleuring, dan zijn er diverse natuurlijke of commerciële middeltjes die helpen je huid wat lichter te maken.

Probeer het volgende maskertje bijvoorbeeld eens:

Ingrediënten

 • 3 gram kurkuma
 • 3 gram rijstpoeder
 • 15 ml. kokosmelk

Bereiding

 • Meng de 3 ingrediënten.
 • Was daarna je hals en maak hem droog.
 • Breng vervolgens de pasta aan op je hals en laat het 15 minuten inwerken.
 • Spoel tenslotte het maskertje af en maak je hals goed droog.

Breng hierna een collageencrème of de inhoud van een collageencapsule aan op je huid. Een collageencapsule helpt ook andere symptomen van veroudering van je hals te voorkomen.

Algemene tips om de symptomen van veroudering van je hals te verminderen

Er is een aantal geheimen die je helpen om je schoonheid te behouden, en al die geheimen hebben te maken met gezonde gewoontes:

 • Drink veel water.
 • Gebruik gedurende de dag een zonnebrandcrème met tenminste factor 15.
 • Voeg een vochtinbrengende crème met collageen toe aan je dagelijkse schoonheidsritueel.

Onthoud dat je je hals op dezelfde manier moet behandelen als je gezicht. Verzorg het dus goed, want een goede verzorging zorgt ervoor dat:

 • je een mooiere huid krijgt.
 • de conditie van je huid verbetert.
 • rimpels verminderen.
 • je er jonger uit ziet.
 • je je ook jonger gaat voelen!

 

 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Roca, P. (2014). Arrugas. In Arrugas.
 • Negrín M, Sardi J, de C. O. (2009). Reacciones adversas a materiales de relleno Presentación de una serie de casos y revisión de la literatura. Revista de Dermatología de Venezuela.
 • Espinosa Maceda, S., Priego Blancas, R., & Hoz Baranda, M. E. (2010). Rejuvenecimiento facial volumétrico con ácido hialurónico. Revista Cirugía Plástica.
 • Palomar-Llatas, F., Fornes-Pujalte, B., Arantón-Areosa, L., & Rumbo-Prieto, J. (2013). Envejecimiento cutáneo y dermatoporosis. Enfermeria Dermatologica.
 • Gac, H. (2000). Algunos cambios asociados al envejecimiento. Boletin Escuela de Medicina.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.