6 remedies om dikke gele nagels te behandelen

Wat zijn de oorzaken van dikke gele nagels? In de praktijk kan dit aan uitwendige of inwendige oorzaken te wijten zijn. Het goede nieuws is in ieder geval dat er een effectieve behandeling is!
6 remedies om dikke gele nagels te behandelen

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Verschillende oorzaken kunnen tot dikke gele nagels leiden. In ieder geval kan het esthetische effect behoorlijk vervelend zijn. En het is niet een kwestie van lakken om de kleuring te verbergen, want soms is nagellak zelf de oorzaak. Hieronder ontdek je zes behandelingen waarmee je weer van gezonde nagels kunt genieten.

Heb je last van dikke gele nagels?

Vrouw met een sigaret

In principe moet je verschillende factoren evalueren. Om met de inwendige oorzaken te beginnen, kunnen we leverontsteking noemen, zoals die veroorzaakt door hepatitis. Aan de andere kant zorgt de lage beschikbaarheid van vitamine A en B voor een gelige tint op de nagels.

Wat uitwendige redenen betreft, is de meestvoorkomende oorzaak het gebruik van tabak, aangezien het vasthouden van sigaretten tussen je vingers vlekken van nicotine op je vingers en nagels geeft. In deze gevallen zijn de meest getroffen vingers de wijs- en ringvinger van de hand die je gebruikt om te roken.

Een andere oorzaak van dikke gele nagels is het aanhoudende gebruik van nagellak of kunstnagels. De nagels verliezen onder andere zuurstof doordat ze constant bedekt zijn, waardoor de keratine wordt beschadigd en celregeneratie wordt voorkomen.

De chemische componenten van nagellakken kunnen tolueen, ethylacetaat of butylacetaat zijn, deze stoffen kunnen uiteindelijk giftig voor de huid en nagels zijn.

Je kunt ook dikke gele nagels opmerken als je een schimmelinfectie onder de nagels hebt die de keratine verzwakt. Andere inwendige oorzaken zijn psoriasis, diabetes of natuurlijke veroudering.

Remedies tegen dikke gele nagels

Als de oorzaak van je onregelmatige nageltonaliteit inwendig is, dat wil zeggen door een gebrek aan vitamines, leverontsteking of een ziekte zoals psoriasis (Spaanse link), dan is de behandeling van medische follow-up afhankelijk. De oplossingen die we hieronder beschrijven, kunnen echter nuttig zijn.

  • Citroensap. Citroen is een van de typische huismiddeltjes om vingernagels en teennagels te verbeteren. Het citroenzuur dat erin zit, is niet alleen perfect om het oppervlak van je nagels te exfoliëren, maar ook om schimmels te bestrijden. Het is dus handig of de oorzaak van de vergeling nou inwendig of uitwendig is.
    • Om het te gebruiken, laat je je nagels ongeveer vijf tot tien minuten in citroensap weken. Spoel vervolgens je handen met water en zeep af. Je dient deze behandeling elke dag te herhalen totdat de vergeling verdwijnt.

Misschien ook interessant om te lezen:
Hoe voorkom je schimmelinfecties?

Andere effectieve natuurlijke behandelingen

Een vrouw met verzorgde nagels
  • Etherische citroenolie. Een andere manier om citroen te gebruiken is via etherische olie, die je in winkels kunt vinden die natuurlijke producten verkopen. In dit geval is het voordeel tweeledig, omdat het niet alleen je nagels reinigt, maar ook de nagelriemen hydrateert.
  • Waterstofperoxide. Een andere zeer eenvoudige methode is om waterstofperoxide toe te passen, vooral als je een schimmelinfectie in je nagels hebt. Breng eenvoudig gedurende één tot twee weken een paar druppels op elke nagel aan. Deze behandeling werkt het beste als je je nagels om de twee tot drie dagen scrubt.
  • Bruistabletten voor kunstgebitten. Net zoals ze handig zijn om een kunstgebit te bleken, kunnen ze je met je dikke gele nagels helpen. Week je vingers in een bakje met dit product en laat het inwerken gedurende de tijd die op de doos staat aangegeven.
  • Baking soda. Een ander goedkoop recept om je nagels witter te maken, is om een pasta met dit ingrediënt en water te maken. Breng het met een kwast aan en wrijf het op elke nagel, laat het een paar minuten inwerken en exfolieer zachtjes. Doe je dit vaak, dan verdwijnen de gele vlekjes snel!
  • Tot slot olijfolie, baking soda en citroen. Een onfeilbare combinatie om je nagels witter en sterker te maken en je nagels zachter te maken, alles in één. Het enige dat je hoeft te doen, is een pasta van de drie ingrediënten maken, deze aanbrengen, inwrijven en laten inwerken.

Conclusie

Tot slot moet je onthouden dat, hoewel deze remedies om van dikke gele nagels af te komen zeer effectief zijn, je eerst de oorzaak van dit fenomeen moet achterhalen. Om dit te doen, hoef je alleen maar naar een dermatoloog te gaan, die je in geval van een gebrek aan vitamines of een ziekte kan adviseren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.