Ammoniakzouten bij krachtsporten: wat zijn hun effecten?

Onder de verschillende opties die gebruikt worden om de stemming, kracht of prestaties bij het sporten te verbeteren zijn ammoniakzouten. Lees verder en we vertellen je er meer over.
Ammoniakzouten bij krachtsporten: wat zijn hun effecten?
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Rafael Victorino Muñoz

Laatste update: 07 november, 2022

Tegenwoordig is het een trend geworden om ammoniakzouten te gebruiken bij krachtsporten. Daartoe behoren gewichtheffen, zowel gewichtheffen als powerlifting, maar ook rugby, American Football en zelfs gecombineerde vechtsporten.

Traditioneel gebruikte men ammoniakzouten om mensen die waren flauwgevallen te helpen bij te komen. Men deed dit omdat ze de zintuigen wekken door reacties in de bloedsomloop op gang te brengen en de bloedstroom en hartslag te verhogen.

Wat zijn ammoniakzouten en waarvoor kun je ze gebruiken?

Metammoniakzouten worden meestal preparaten bedoeld op basis van ammoniumcarbonaten. De scheikundige formule is (NH4)2CO3 . Ze verschillen echter van het minerale ammoniumzout dat in hun natuurlijke staat voorkomt.

Deze preparaten kunnen in commerciële instellingen en online winkels in verschillende presentaties worden gekocht:

  • Zouten (dit is de meestvoorkomende vorm).
  • Blaren die, wanneer ze gebroken worden, de geur vrijgeven.
  • Een vloeistof die kan worden opgelost in water of alcohol.
  • Doekjes of gaasjes die vooraf geïmpregneerd zijn met de geur.

Ongeacht de presentatie bestaat de meestvoorkomende vorm van gebruik uit het dicht bij de neus brengen en inademen van het zout. Dit veroorzaakt een verandering in de neusslijmvliezen en het longvlies.

Daardoor wordt de inhalatiereflex in het sympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd. Dat leidt op zijn beurt tot een verandering in het het ademhalingspatroon, met verhoogde ventilatie en een gevoel van alertheid.

Vervolgens neemt de hartslag toe, evenals de bloedstroom van de middenslagader naar de hersenen. Volgens studies (Engelse link) over dit onderwerp kan de hartslag tussen +6 en +11 slagen per minuut versnellen, 15 seconden na inhalatie.

Vanwege deze effecten worden ammoniakzouten vaak gebruikt bij mensen die flauwvallen of black-outs krijgen, of om deze te voorkomen bij duizeligheid.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om te lezen:
Hoe kun je stoppen met overeten na het sporten?

Ammoniakzouten bij krachtsporten

Hartslag
Verhoogde hartslag is een snel effect van ammoniakzouten na inhalatie.

Naast de reeds genoemde toepassingen zijn ammoniakzouten nu heel gebruikelijk in kracht- en krachtsporten. Uit een onderzoek (Engelse link) blijkt zelfs dat 49% van de powerlifting professionals dit middel gebruikt.

Hoe gebruikt men het?

De manier om ze toe te passen is vrij eenvoudig:

  • Plaats het bakje ongeveer 10 centimeter van de neusgaten. In het geval van geïmpregneerde kleren kun je ze iets dichterbij brengen.
  • Adem sterk en diep in.
  • Eén keer moet genoeg zijn, en herhalen is niet nodig.

Het is een goed idee dat het gebruik van ammoniakzouten bij krachtsporten beperkt blijft tot wedstrijden. Natuurlijk kan dit ook tijdens de training, maar dat is niet het meest aan te raden.

Je moet een paar seconden wachten voordat je het effect ervan voelt. Het duurt echter ook maar kort, dus kun je het beste meteen profiteren van het gevoel van euforie dat ze opwekken.

Wat zijn hun voordelen?

Wat betreft de gunstige effecten van het gebruik van ammoniakzouten bij krachtsporten wordt opgemerkt dat ze dankzij de toename van de bloedstroom en de hartslag indirect de prestaties kunnen beïnvloeden. In die zin worden ze gebruikt met een ergogeen (Spaanse link) doel, in plaats van mentale of psychologische hulp, door iemands staat van alertheid te activeren.

Bij sommige wedstrijden van lange duur of wanneer grotere vermoeidheid optreedt, kunnen ze ook een atleet helpen die moe is. Ze kunnen bijvoorbeeld nuttig zijn in de derde ronde van een gecombineerd vechtsportgevecht.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit te lezen:
Functionele spiertraining: Jason Momoa’s alternatief om in vorm te blijven

Zijn ammoniakzouten nuttig bij krachtsporten?

Er zijn verschillende factoren die de sportprestaties kunnen beïnvloeden. Nu, over de vraag of ammoniakzouten nuttig zijn bij krachtsporten zijn de meningen verdeeld. Laten we eens kijken naar wat de studies zeggen.

1RM en maximale kracht

Als het gaat om krachttraining, verwijst de term 1RM naar de grootste hoeveelheid gewicht die de sporter in één keer in één oefening kan tillen. Studies (Engelse link) hebben in dit opzicht echter geen significante verbeteringen gevonden met zouten.

Onderzoek (Engelse link) heeft ook geen effect gevonden op kracht, maximale krachtproductie, of snelheid van krachtontwikkeling tijdens een IMTP (isometrische multijoint test).

Explosieve kracht en ammoniakzouten

Vrouw trekt een sprintje
Sprints zijn niet gebruikelijk in krachtsporten, dus het effect dat men eraan toeschrijft hangt meer samen met explosiviteit.

Explosieve kracht verwijst naar het ontwikkelen van veel kracht of snelheid over korte afstanden of tijdsintervallen. Dit komt veel voor in disciplines als tennis of voetbal.

Wat dit punt betreft, vonden studies (Engelse link) een positief effect van het gebruik van ammoniakzouten bij het sporten. In het bijzonder keken de onderzoekers naar de effecten van dergelijke inhaleermiddelen op anaerobe prestaties bij Amerikaans voetbal.

De activiteit bestond uit het uitvoeren van een serie sprints van 5 seconden maximale inspanning met 40 seconden herstel. Voor en na voerde men een anaerobe wingate test uit.

De resultaten toonden een toename van PP (piekvermogen) en MP (maximaal vermogen) bij respectievelijk 90% en 80% van de deelnemers. De resultaten worden niet als overtuigend beschouwd, dus bevelen de onderzoekers verder onderzoek aan.

De bijwerkingen en contra-indicaties

Men moet de stof met voorzichtigheid gebruiken. Wanneer ammoniak bijvoorbeeld wordt gebruikt bij het schoonmaken van het huishouden, kan het giftig zijn voor het zenuwstelsel. In dit verband worden enkele mogelijke reacties (Engelse link) opgemerkt:

  • Hoesten
  • Scheuren
  • Piepende ademhaling
  • Moeite met ademhalen
  • Pijn in de ribbenkast
  • Irritatie van keel en neus
  • Duizeligheid en flauwvallen

Bij gebruik in lage concentraties is het echter volkomen veilig en heeft het geen bijwerkingen. Daarom moet men er voor zorgen dat de zouten op een afstand van 10 centimeter blijven. Ook mag de sporter ze slechts één keer inhaleren.

Wat betreft de risico’s bij het sporten melden sommige studies (Engelse link) dat, door de euforie van het moment, het gebruik van ammoniakzouten bij het sporten de beginnende tekenen van letsel maskeert.

Het belang van training

Kracht en prestaties worden beïnvloed door vele factoren. Daarom is het belangrijk te benadrukken dat geen enkel middel een systematische en goed gerichte trainingsroutine kan vervangen.

Het gebruik van bepaalde hulpmiddelen is OK, zolang het geen verboden of schadelijke stof is. Gelukkig is dit niet het geval met ammoniakzouten in krachtsporten, want het gebruik ervan is niet gecontra-indiceerd door het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA).

Tot slot is het belangrijk niet te vergeten dat het ergogene effect van deze stoffen meer te maken heeft met stemming en alertheid dan met de werkelijke krachtcapaciteit. Dat gezegd hebbende, is het waar dat veel sporters ze in hun rituelen opnemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Odriozola Lino J. Ayudas ergogénicas en el deporte. Arbor. 2000; 165(650), 171–185. https://doi.org/10.3989/arbor.2000.i650.964
  • Richmond S, Potts A, Sherman J. The impact of ammonia inhalants on strength performance in resistance trained males. J Exerc Physiol Online. 2014; 17: 60-66.
  • Bartolomei S, Nigro F, Luca G, Gabriele S, et al. Acute Effects of Ammonia Inhalants on Strength and Power Performance in Trained Men. The Journal of Strength & Conditioning Research. 2017; 32(1): 244-247.
  • Secrest J, Jones E, Faries M, Hearon C. The Effects of Ammonia Inhalants on Anaerobic Performance Following a Simulated American Football Game. International Journal of Exercise Science: Conference Proceedings. 2015; 2(7): 67. DOI:10.1249/01.MSS.0000477345.16772
  • Herrick R, Herrick S. Allergic reaction to aromatic ammonia inhalant ampule. A case report. Am J Sports Med. 1983; 11(1): 28. doi: 10.1177/036354658301100108.
  • Velásquez J. The use of ammonia inhalants among athletes. Strength & Conditioning Journal. 2011; 33(2): 33-35.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.