Heeft je kind moeite met ademhalen? we geven 6 tips

Ongeacht of de toestand van je kind wel of niet acuut is, je dient een kinderarts te raadplegen zodat deze kan bepalen wat het probleem veroorzaakt. Als je bovendien met enkele tips rekening houdt, dan kun je zodra je een probleem opmerkt de toestand verbeteren.
Heeft je kind moeite met ademhalen? we geven 6 tips

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 23 augustus, 2022

We moeten ons bewust zijn van de symptomen en weten hoe we kunnen herkennen dat een kind moeite met ademhalen heeft. Hoewel het in de meeste gevallen aan een opeenhoping van slijm te wijten kan zijn, is ademhalingsmoeilijkheden een symptoom dat andere aandoeningen kan verbergen. In dit artikel vertellen we je wat je moet doen.

Dyspneu bij kinderen

Ademhalingsmoeilijkheden of kortademigheid is een symptoom van het ademhalingssysteem en kan met verschillende intensiteit voorkomen. Deze kortademigheid kan zelfs betekenen dat het kind moet stoppen met praten om te kunnen ademen.

Aangezien het een symptoom is, zijn er veel aandoeningen die dit kunnen veroorzaken. Het kan namelijk door een verkoudheid komen, als gevolg van het slijm dat zich ophoopt en verhindert dat je kleintje goed ademt. Het kan ook door andere aandoeningen worden veroorzaakt zoals bijvoorbeeld:

Daarnaast kan kortademigheid een symptoom zijn van allergieën en longontsteking. We moeten ook opmerken dat angst en stress ook tot episodes van kortademigheid kunnen leiden.

Misschien ook interessant om te lezen:
Astma bij kinderen: oorzaken en diagnose

Wat moet ik doen als mijn kind moeite heeft met ademhalen?

Ga naar de dokter

Meisje bij de dokter

Als je kind aanhoudende of ernstigere symptomen heeft, dan moet je voor een juiste diagnose en behandeling naar de dokter gaan. Allereerst moet je, afhankelijk van de soort moeilijkheid die het kind heeft, beslissen of je naar het ziekenhuis moet.

Als je kind piepende of fluitende geluiden maakt, snel ademt, een blauwachtige kleur op de lippen heeft, of de holte van het borstbeen duidelijker wordt tijdens het ademen, dan moet je naar de spoedeisende hulp gaan om het kind te laten onderzoeken.

Of het nu een noodgeval is of niet, je moet je kinderarts over de ademhalingsproblemen van je kind raadplegen, zodat hij een diagnose kan stellen en de oorzaak kan achterhalen.

Blijf kalm

Wat de oorzaak van de kortademigheid van je kind ook is, het is belangrijk dat de ouders of verzorgers kalm blijven. Als je gestrest raakt, dan kun je je kleintje nerveus maken en zelfs de ademhalingsproblemen verergeren.

Vermijd ‘vervuilde’ omgevingen

Baby in een auto met iemand die rookt

Blootstelling aan tabaksrook en andere besmette omgevingen kan de gezondheid van de luchtwegen van jonge kinderen in gevaar brengen. Als je kind moeite heeft met ademhalen, dan moet je gebieden met veel tabaksrook vermijden.

Je moet ze daar weghalen om zoveel mogelijk frisse lucht te krijgen. Zuurstof zal hen helpen zich beter te voelen en in het geval van een aanval van acute kortademigheid te kalmeren.

In ieder geval, ongeacht de ernst van zijn ademhalingsproblemen, moet je altijd voorkomen dat minderjarigen aan dit soort omgeving worden blootgesteld.

Misschien ook interessant om te lezen:
Hoe kun je droge hoest bij kinderen verlichten?

Neusspoeling

Zoutoplossing is de beste remedie om opgehoopt slijm op te lossen. Zo helpt het je kind beter te ademen. In het geval van baby’s raden we je ook aan om dit regelmatig te doen om deze ophoping te voorkomen.

In feite reinigt een neusspoeling de neusholtes, waardoor wordt voorkomen dat ze verstopt raken en slijm zich ophoopt. Om deze reden helpt het het optreden van kortademigheid te verlichten en te voorkomen. Als je kind echter nog steeds moeite heeft met ademhalen, dan moet je naar een arts gaan. Het kan een andere, ernstigere aandoening zijn.

Leg ze op hun rug, lichtjes schuin

Kind heeft moeite met ademhalen

De juiste slaaphouding zorgt ervoor dat je kind een goede luchtstroom heeft en beter kan ademen. De slaaphouding van je kind is belangrijk om ‘s nachts kortademigheid te voorkomen.

Je moet er daarom voor zorgen dat je kind niet op zijn buik slaapt of helemaal gaat liggen. Een half rechtzittende positie met het gezicht omhoog positie zal de slijmstroom en ademhaling vergemakkelijken.

Zorg ervoor dat je huis vochtig genoeg is

De luchtvochtigheid in het huis kan kortademigheid verbeteren of verergeren. Je moet daarom, als je een luchtbevochtiger hebt, deze gebruiken om de luchtvochtigheid op een voldoende niveau te houden.

Zoals we hebben laten zien, kunnen ademhalingsproblemen in elk geval aan zeer uiteenlopende en verschillende oorzaken te wijten zijn. Je moet daarom een arts raadplegen als het probleem acuut is of aanhoudt. Na de nodige tests zal de arts inderdaad de oorzaak kunnen achterhalen en de behandeling kunnen starten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    • Hendriekje Eggink et al. “Clinical Scores for Dyspnoea Severity in Children: A Prospective Validation Study”, PLoS One. 2016; 11(7): e0157724.
    • Ana Alice Amaral Ibiapina Parente et al. “Perception of dyspnea in childhood asthma crisis by the patients and those in charge of them”, J. Pediatr. (Rio J.) vol.87 no.6 Porto Alegre Nov./Dec. 2011
    • Woodgate, Roberta, “The Experience of Dyspnea in School-Age Children with Asthma”, MCN, The American Journal of Maternal/Child Nursing,May/June 2009, Volume :34 Number 3 , page 154 – 161 [Buy]


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.