De beste 10 manieren om vermoeidheid te bestrijden

Heb je moeite om wakker te blijven op je werk? Vecht je tegen de middagmoeheid? Probeer, voordat je naar cafeïne grijpt, deze 10 natuurlijke, gezonde tips om vermoeidheid te bestrijden.
De beste 10 manieren om vermoeidheid te bestrijden
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 23 november, 2023

Ben je veel te uitgeput? Ben je uitgeput nadat je niet in slaap kunt vallen? Je kunt vermoeidheid bestrijden zonder overvloedige hoeveelheden koffie in te nemen! Hier zijn onze top tien manieren waarop je vermoeidheid op een natuurlijke manier kunt bestrijden!

Slaapgebrek en chronische vermoeidheid zijn bijna een epidemie. Hoewel het vaak voorkomt, is het niet iets om zomaar weg te poetsen. In feite is slaapgebrek in verband gebracht met een toename van riskant gedrag, stemmingswisselingen, en zelfs zelfmoordgedachten. Je moet dus beslist van je slaap een prioriteit maken!

Toch zijn er, terwijl je probeert een paar uur meer slaap in te passen, meer opties voor je.

Hoewel veel mensen dagelijks tegen vermoeidheid vechten, weten niet veel van hen hoe ze dat moeten doen behalve een grote kop hete koffie drinken of een bootlading suiker binnenkrijgen.

Er zijn echter meer opties met veel minder cafeïne die je kunt proberen. Je kunt je energieniveau verhogen en een duwtje in de rug krijgen met deze aanbevelingen; zo grijp je niet naar ongezonde gewoonten.

Dit is een lijst van de gemakkelijkste dingen die je kunt doen als je je slaperig voelt of alsof je je weer moet opladen.

Top tien manieren om vermoeidheid te bestrijden

1. Sta op en beweeg

  • Ben je aan je bureau gebonden en heb je niet veel ruimte, dan is hier iets om te proberen. Sta op en schud met je armen en benen.
  • Je kunt zelfs proberen op de plaats te lopen of je tenen aan te raken. Dit alles doen laat je energie beter door je lichaam stromen.
  • Als je wat meer ruimte hebt om te manoeuvreren, kun je een wandeling of zelfs een stevige tred maken. Dit helpt je bloed te laten stromen en geeft je tegelijk een energieboost.
  • Ga ook, als je de kans hebt, naar buiten om wat frisse lucht en zon op te snuiven. Dit helpt je vermoeidheid veel beter te bestrijden.

2. Train je hersenen

Vrouw met opgelicht brein

Als bewegen met je lichaam geen mogelijkheid is, kun je je hersenen trainen. Een kruiswoordpuzzel of Sudoku doen kan het antwoord op je probleem zijn. Anderzijds kun je je geest ook aan iets nieuws laten werken. Door dit mentale werk houd je je hersenen aan het werk. Dit helpt je geest wakker te maken na het doen van repeterende taken.

3. Gebruik citroenen

Wist je dat de geur van citroen heel nuttig is om je hersenen te revitaliseren en te stimuleren? Hierdoor kun je citroenen gebruiken om je hersenen te laten stoppen met slapen. Dit kan betekenen dat je op een citroensnoepje zuigt, een beetje citroenthee drinkt, of zelfs recht in een citroen bijt.

In feite activeert de karakteristieke citrusgeur van bepaalde vruchten je hersenen en kan ze slaperigheid tegengaan. Dus, als je wilt, kun je de citrusvrucht kiezen die je het lekkerst vindt. Of, probeer ze allemaal tot je vindt wat voor jou het beste werkt

4. Koel jezelf af

Een koud drankje

Zet je gewone kopje koffie halverwege de middag neer en drink in plaats daarvan een glas koud water. Het koude water helpt je wakker te worden en re-hydrateert je lichaam. Dit geeft je de extra energie die je nodig hebt om de middag door te komen.

Je kunt zelfs een beetje koud water op je gezicht sprenkelen. Een andere mogelijkheid is het wrijven van een ijsblokje over je pols. Dit maakt je lichaam sneller wakker. De kou is een prima manier om je adrenaline te laten pompen. Het is een stimulerend hormoon dat je helpt beter op te letten bij wat je aan het doen bent.

5. Eet een muntsnoepje

Net als citroenen heeft munt een stimulerende geur die je helpt vermoeidheid te bestrijden. Het is een goed idee om wat noodmuntsnoepjes op je bureau verstopt te hebben.  Je kunt ook kauwgom met munt proberen. Als je een beetje munt aan je ijswater toevoegt of je handen wast met muntzeep, krijg je hetzelfde effect.

Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
5 sleutels om de dag energiek te beginnen

6. Luister naar opzwepende muziek

De beste 10 manieren om vermoeidheid te bestrijden

Energieke muziek kan je wakker maken. Dus zet je koptelefoon op en zet het volume hoger op je favoriete opbeurende liedje. Ook als je jezelf ertoe kunt brengen te zingen, stijgt je energieniveau nog meer! Het doen van een onverwachte activiteit activeert je hersenen en helpt je vermoeidheid te verjagen.

Anderzijds kan uit je stoel komen en dansen je nog meer energie geven. Je baas kan dit echter een beetje vreemd vinden…

7. Adem vuur in

Niet letterlijk! We hebben het over een van de ademhalingstechnieken die bij yoga gebruikt worden. Deze techniek kan je een flinke stoot adrenaline geven. De golf zuurstof die hieruit komt gaat naar je hersenen. Hierdoor word je wakker. De “vuurademhalingstechniek” is gemakkelijk te leren. Je kunt op het web video’s vinden die je er alles over leren.

8. Bedrieg je geest

Soms kan het krijgen van een energieboost zo eenvoudig zijn als te doen alsof je meer energie hebt. Dit betekent eenvoudig dat je jezelf bedriegt door te denken dat je meer energie hebt dan in werkelijkheid het geval is.

Het enige wat je hoeft te doen is twee keer tegen jezelf zeggen dat je helemaal wakker bent en vol energie zit. Dit zal je helpen al je taken af te maken (en hopelijk snel aan een powernap toe te komen).

Het zal je verbazen hoe je bijna automatisch energie vindt als je denkt dat je helemaal uitgeput zult zijn.

9. Mediteer

Vrouw mediteert

Meditatie is heel nuttig om stress te verminderen en bovendien je concentratie te verhogen. Je zou het regelmatig moeten beoefenen. Als je dat doet, ontdek je misschien dat het ook een geweldig middel is om vermoeidheid te bestrijden.

Toch komt het vaak voor dat mensen meditatie proberen en het niet leuk vinden. Als je al eerder meditatie geprobeerd hebt maar toch niet over de mid-middag dip heen kwam, kan het zijn omdat je nog niet de juiste voor je gevonden hebt.

10. Lach

Lachen is therapeutisch. Dit komt door de endorfines die het je lichaam doet vrijmaken. Deze hormonen beïnvloeden je algehele welzijn en je energieniveau. Daarom moet je een paar minuten de tijd nemen om te lachen om een viral video of een grappig verhaal met iemand te delen. Dit kan je helpen vermoeidheid te bestrijden en je prestaties te verbeteren. Probeer het maar eens!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.