5 sleutels om de dag energiek te beginnen

We stappen allemaal wel eens met het verkeerde been uit bed. Het is echter gemakkelijker dan je denkt om de dag op de juiste manier te beginnen. Mis deze tips niet om energiek uit bed te stappen, klaar om de wereld te veroveren!
5 sleutels om de dag energiek te beginnen

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Vraag jij je wel eens af hoe je de dag energiek kunt beginnen? We kennen het allemaal: soms hebben we wat tijd nodig om wakker te worden en ons te focussen op wat er moet gebeuren. Er zijn echter manieren om je actiever te voelen zonder voortdurend een beroep te hoeven doen op externe factoren zoals koffie.

Er is niets erger dan de ochtend te beginnen wanneer je daar helemaal geen zin in hebt. Je realiseert het je misschien niet, maar dit veroorzaakt een hele reeks gebeurtenissen, bewust en onbewust, die ertoe leiden dat je de rest van de dag op een onaangename ervaring ervaart.

In dit artikel laten we je enkele eenvoudige tips zien die je ochtenden een beetje gemakkelijker zullen maken.

1. Begin de dag met de juiste perceptie en aandacht

Het eerste dat je elke ochtend moet doen, is een paar minuten in bed blijven nadat je wakker bent geworden. Begin gedurende die korte tijd met vijf keer diep ademhalen. Adem in en uit zonder je ogen te openen. Je zult merken dat je je beetje bij beetje minder suf begint te voelen.

Voer vervolgens een korte mentale evaluatie uit van je hele lichaam, te beginnen met je voeten. Werk omhoog, zorg ervoor dat je elk deel van je lichaam voelt tot je je hoofd bereikt. Open dan je ogen. Dit is de beste manier om je dag energiek te beginnen voordat je uit bed komt!

2. Rek je uit, een geweldige optie om je dag energiek te beginnen

Rek je lichaam uit om de dag energiek te beginnen

Neem even de tijd om je lichaam in beweging te krijgen. Ga op de rand van je bed zitten en en strek je armen, dan je benen en dan je rug. Dit is de beste manier om ‘s ochtends wakker te worden en spierstijfheid kwijt te raken.

Vervolgens kun je opstaan en proberen de punten van je tenen te bereiken met de punten van je vingers. Voer daarna enkele zachte nekrotaties uit. Als je de dag met energie wilt beginnen, dan zijn deze rekoefeningen een geweldige bondgenoot.

3. Hydratatie, de beste manier om de dag energiek te beginnen

Een van de belangrijkste stappen bij zelfzorg is jezelf gehydrateerd te houden. Houd er rekening mee dat je vele uren geen eten of drinken hebt gehad. Er is dus geen betere manier om de dag energiek te beginnen dan door een glas water te drinken.

Volgens een onderzoek (Spaanse link) uitgevoerd door de Spaanse vereniging voor Basis en Toegepaste Voeding, is goede hydratatie zelfs essentieel om je dagelijkse taken effectief uit te voeren.

Je hebt misschien niet eens door hoe hard je het nodig hebt. Let op onze woorden, zodra dat frisse water je mond raakt, zul je beseffen hoeveel goeds het doet. Zorg er wel voor dat het water niet te heet of te koud is. Kamertemperatuur is het meest aan te raden (of als je dat liever wilt, gekoeld).

4. Begin de dag met een verkwikkende douche

Niets is zo revitaliserend als een goede douche aan het begin van je ochtend. Het duurt maar vijf minuten en kan een groot verschil maken in hoe je je dag begint.

Het is het beste om te beginnen met een ietwat warme temperatuur. Maak het water op het laatste moment wat kouder. Als het je lukt, eindig dan met echt koud water, de laatste 45 seconden bijvoorbeeld. Als je uit de douche komt voel je je veel wakkerder en actiever.

5. Het ontbijt, de belangrijkste maaltijd

Een goed ontbijt voor meer energie

Denk er niet aan om het ontbijt over te slaan. Volgens deze studie (Spaanse link) uitgevoerd door Dr. Feriani Intantozzi, kan het niet nuttigen van een ontbijt in verband worden gebracht met bepaalde gezondheidsproblemen zoals obesitas of overgewicht.

Een goede optie zou een sap kunnen zijn dat rijk is aan vitamine C, evenals voedingsmiddelen die koolhydraten en eiwitten bevatten. Natuurlijk moet je ook de tijd nemen om goed, langzaam en bewust te kauwen.

Eet geen ontbijt terwijl je naar je mobiele telefoon, de post of de krant kijkt. Dit zijn geen goede opties als je de dag energiek wilt beginnen.

Beheer je tijd goed

Helaas begint de overgrote meerderheid van de mensen haastig aan hun dag. Dit is misschien wel de slechtste manier om je dag te beginnen. Het kost je niet alleen onnodig op emotioneel en fysiek vlak, maar het brengt je ook meteen in een vreselijke bui.

Probeer dus wat eerder op te staan en ga ook wat eerder naar bed. Hoewel het misschien raar lijkt, helpt het je om beter te slapen, je humeur te verbeteren en je hebt genoeg tijd om je hoofd leeg te maken en deze eenvoudige stappen uit te voeren.

Als je er goed over nadenkt, duurt het niet meer dan 40 minuten om je dag goed te beginnen. Onthoud dat je persoonlijk welzijn bovenaan de lijst van prioriteiten moet staan. Profiteer dus gewoon van die eerste uren van de dag om te doen wat het beste voor je is!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.