De effecten van ademhaling op je hersenen

De effecten van een diepe, kalme ademhaling op de hersenen zijn dat je je veel rustiger zult voelen, omdat een diepere ademhaling je zal helpen stress en angst te verminderen. Het kan zelfs je concentratie verbeteren.
De effecten van ademhaling op je hersenen
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 07 november, 2022

Het is geen wonder dat de effecten van je ademhaling op je hersenen belangrijk zijn, daar dit een van de belangrijkste organen in ons lichaam is. Het is echter ook een van de meest gevoelige. Dit komt omdat het onderhevig is aan alle lichaamsveranderingen en dus sterk wordt beïnvloed door allerlei factoren zoals glucosespiegels, hartslag, enzovoort.

Ademen is het proces waarbij we zuurstof verkrijgen en kooldioxide via onze longen verwijderen. Niet alleen dat, zuurstof is essentieel voor alle reacties die ons in staat stellen goed te leven en te functioneren. Ademen is dus een geautomatiseerd mechanisme; we doen het meestal onbewust, zonder echt te weten hoe. We kunnen het echter bewust beheersen.

Er is de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de effecten van je ademhaling op je hersenen. Aan de hand van wat ze wisten, ontwikkelden wetenschappers vervolgens enkele ademhalingstechnieken die je kwaliteit van leven kunnen helpen verbeteren. Lees verder voor meer informatie.

Wat zijn de effecten van ademhaling op je hersenen?

Ademhaling is al vele eeuwen een belangrijk onderwerp, vooral in het Oosten. Het is een belangrijk onderdeel van meditatietechnieken en disciplines zoals yoga.

De effecten van ademhaling op de hersenen waren tot kort nog min of meer een mysterie. Studies uitgevoerd aan de Stanford University (link in het Engels) tonen aan dat de relatie tussen ademhaling en ontspanning een wetenschappelijke basis heeft gebaseerd op hersenmechanismen.

Hoewel het waar is dat diep ademhalen geweldig is om met stress of paniek om te gaan, was het mechanisme waarom dit zo is tot nu toe niet bekend. Het onderzoek toonde het bestaan aan van een speciale groep neuronen in de hersenen.

Het gaat hier om ongeveer 350 neuronen (link in het Spaans) verspreid over het centrale zenuwstelsel. Wat ze anders maakt dan de rest, is dat ze de ademhaling veel sneller activeren. Dit is belangrijk omdat deze neuronen andere gebieden van de hersenen stimuleren.

Deze gebieden hebben betrekking op paniek, slaap en stress. Een van de effecten van ademhaling op de hersenen houdt daarom rechtstreeks verband met dergelijke sensaties.

De effecten van ademhaling op je hersenen en de invloed van meditatie

Wat is de implicatie?

Het effect van ademhaling op de hersenen helpt ons de manier van ademen te analyseren en aan te passen aan elk moment van ons leven. Zoals we hierboven al vermeldden, vermindert langzaam en kalm ademen de activiteit van je neuronen.

We kunnen onze stress- en angstniveaus dus verminderen door gewoon goed te ademen. We kunnen panieksituaties zelfs veel effectiever aanpakken. Dit heet gecontroleerde, ritmische of diepe ademhaling en het doel is om te ademen met het middenrif in plaats van met de borst.

Een zwangere vrouw let op haar ademhaling

Conclusie

Net als al het lichaamsweefsel in ons lichaam hebben ook de hersenen zuurstof nodig om hun functies uit te voeren. Uit het laatste onderzoek blijkt echter dat ademhaling nog een ander effect heeft op de hersenen.

Het laat namelijk zien dat er bepaalde neuronen zijn die meer activeren wanneer we sneller ademen. Ze hebben betrekking op niveaus van stress en angst. Zoals je kunt zien, is het beheersen van je ademhaling dus een wapen waarmee je de dagelijkse routine kunt aangaan.

Je moet leren om je ademhaling te controleren en om dat te doen, kun je de hulp inroepen van mensen die bekend zijn met yoga en meditatie, waarbij weten hoe te ademen de sleutel is.

Het idee is hier om bewust te zijn van het belang van je ademhaling. Je kunt ook kijken naar de manier waarop je ademt en dit intensiever, dieper en langzamer proberen te oefenen. Het zou je een betere controle over je emoties kunnen geven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.