Hoe maak je alkalisch water en wat zijn de voordelen ervan?

Alkalisch water is een commercieel idee dat geen wetenschappelijke onderbouwing heeft, maar er worden verschillende voordelen aan toegeschreven. Hier zijn er een paar.
Hoe maak je alkalisch water en wat zijn de voordelen ervan?

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Alkalisch water is een geïoniseerde vloeistof die zogenaamd verschillende gezondheidsvoordelen zou kunnen bieden. Het zou het lichaam kunnen helpen bij het elimineren van de zure resten die het bij de spijsvertering produceert, wat zou helpen de pH in evenwicht te houden.

Kortom, deze drank zou de basische zuurbalans van het lichaam kunnen corrigeren. Het zou een negatieve RPO bevatten, wat een antioxidant zou zijn. Dankzij de productie van hydroxiode zou het de aanmaak van zuurstof bevorderen, en zo helpen het effect van vrije radicalen te bestrijden en de celregeneratie bevorderen. Dit zou niet alleen bijdragen tot de gezondheid, maar ons ook helpen ons vernieuwd te voelen.

Hoe maak je alkalisch water?

Alkalisch water
Sommige mensen gebruiken ingrediënten als zuiveringszout en citroensap om water te alkaliseren.

Er zijn drie zelfgemaakte tips die zogenaamd helpen om alkalisch water te krijgen. Laten we ze hieronder eens nader bekijken.

Methode nummer 1

 • Je moet twee containers of bakken bij de hand hebben.
 • Vul eerst een van de containers met water en giet het dan van een flinke hoogte voer in de andere lege container.
 • Als het water valt, borrelt het en zo kunnen we een goed niveau van alkaliteit krijgen na het proces 8 keer of meer herhaald te hebben.
 • Het water dat we gebruiken heeft een pH van 7.2 en met deze methode kunnen we die met minstens 5 tienden verhogen, wat weliswaar niet veel is, maar toch goed wordt verondersteld voor het alkaliseren van het lichaam.

Methode nummer 2

 • De tweede methode om zelfgemaakt alkalisch water te verkrijgen is door water 5 minuten te koken. Na deze tijd zal het water van een pH van 7,2 naar een pH van 8,4 gaan, wat het lichaam alkaliseert.
 • Sommigen zeggen dat je het heet moet drinken, maar de waarheid is dat het, als het afkoelt, nog steeds de alkaliteit behoudt.

Methode nummer 3

 • De laatste thuismethode die we kunnen gebruiken om water te alkaliseren is een halve theelepel zuiveringszout toevoegen aan een glas leidingwater.
 • Door dit te doen zal het water van een pH van 7.2 naar een pH van 7.9 gaan.
 • Bedenk dat water, om als alkalisch beschouwd te worden, een pH van 7.3 moet overschrijden en dat vanaf dat punt, hoe hoger het gaat, hoe alkalischer het zal zijn (hoewel we het natuurlijk niet te hoog moeten laten gaan).

Wat zijn de mogelijke voordelen van het drinken van alkalisch water?

Vrouw drinkt water

De voordelen die aan alkalisch water worden toegeschreven zijn niet wetenschappelijk bewezen en kunnen dus niet helemaal betrouwbaar worden genoemd. Toch bespreken we ze voor je om te analyseren.

1. Het helpt bij een goede spijsvertering

Behalve dat het bijdraagt tot de eliminatie van opgehoopte gifstoffen via de urine, zou alkalisch water ons ook kunnen helpen bij het geven van een goede spijsvertering. Dit zou mogelijk zijn omdat het, door de pH van het lichaam in evenwicht te brengen, de gezondheid van de maag op peil houdt.

2. Ziekten en infecties voorkomen

Omdat het zou helpen een goede hydratatie te handhaven, zegt men dat alkalisch water nierziekten en infecties van de urinewegen zou kunnen helpen voorkomen. Er is echter geen bewijs voor deze theorie.

3. Het zou vroegtijdige veroudering tegengaan.

Het zou voortijdige veroudering kunnen voorkomen

De ophoping van gifstoffen zou niet alleen de gezondheid schaden, maar ook voortijdige veroudering van de huid veroorzaken. Daarom gelooft men dat, door alkalisch water te drinken, het deze gifstoffen zou kunnen elimineren en, natuurlijk, voortijdige veroudering zou kunnen voorkomen.

4. Het zou het vasthouden van vocht tegengaan

Net als gewoon water zou alkalisch water kunnen helpen hydrateren, en het vasthouden van vocht tegengaan. En, door te helpen afvalstoffen via de urine af te voeren, zou het het evenwicht van het lichaam helpen herstellen.

Men gelooft dat, door de pH in evenwicht te brengen, cellen geen vocht meer hoeven vast te houden om de zuurgraad te bestrijden. Ook zou het de stofwisseling een kick-start geven.

5. Voorkomen van osteoporose

Het drinken van alkalisch water zou de eliminatie van vaste afvalstoffen, zoals urinezuur en nierstenen, via de urine kunnen bevorderen en zo osteoporose helpen voorkomen. De drank zou helpen het calcium vrij te maken dat in deze resten gevangen zat, en zo het bloed helpen terug te keren naar een alkalische pH.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Wat zijn de risicofactoren voor osteoporose?

Wat zeggen deskundigen over alkalisch water?

Water inschenken
Alkalisch water zou werken als een soort natuurlijk antacidum dat zou helpen de zuurgraad in het lichaam te neutraliseren. Dit is echter slechts een idee zonder enige wetenschappelijke onderbouwing.
 • Adriana Mañas (Engelse link), wetenschapper en Ph.D. in Cellulaire en Moleculaire Biologie, wijst erop dat alkalisch water geen drank is die echte gezondheidsvoordelen biedt en niet helpt veroudering uit te stellen (of te voorkomen).
 • J.M Mulet, Ph.D. in Biochemie en Moleculaire Biologie, verduidelijkt dat alkalisch water een commercieel idee is dat geen wetenschappelijke basis heeft.
 • Julio Basulto, een deskundige op het gebied van voeding en dieet, wijst erop dat er verschillende onjuiste opvattingen over waterconsumptie bestaan.
  • Het is niet nodig om twee liter water per dag te drinken; dit is een mythe. Om in de dagelijkse behoefte aan hydratatie te voorzien, is het nodig om te drinken naar gelang de dorst.
  • Om te weten of je genoeg water drinkt, moet je op je urine letten. Als je urine licht van kleur is, dan drink je voldoende. Is het donker en heeft het een sterke geur, dan moet je meer water drinken.
  • Er zijn acute gevaren verbonden aan zowel onvoldoende waterconsumptie als overmatige waterinname (hyperhydratie).

Natuurlijk kun je alkalisch water drinken als je dat wilt. Gezondheidsdeskundigen zeggen echter dat dit geen aanbevolen optie is, laat staan iets wat je moet doen. Neem een gezonde levensstijl aan, volg de aanbevelingen van je arts op en blijf consequent in je gewoonten. Dat is wat echte voordelen voor je gezondheid kan opleveren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Agua alcalina, ¿verdad o mito? [Documento en línea].
 • Aquino, J.M. Mentiras embotelladas: el agua alcalina no mejora tu salud. Verificiencia. [Disponible en línea].
 • Pérez, D. Agua alcalina, ¿será milagrosa o es solo una moda? Conoce los mitos y verdades sobre el popular líquido. AARP. [Disponible en línea].
 • USGS. (2016). pH: Water properties, from the USGS Water-Science School.
 • Riché, E., Carrié, A., Andin, N., & Mabic, S. (2006). High-purity water and pH. American Laboratory.
 • World Health Organisation. (2007). pH in drinking-water. Guidelines for Drinking Water Quality. https://doi.org/WHO/SDE/WHO/03.04/12

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.