Hoe kun je stoppen met overeten na het sporten?

Om overeten na het sporten te voorkomen, is een gezonde voeding nodig die rijk is aan eiwitten en koolhydraten. Leer hier meer!
Hoe kun je stoppen met overeten na het sporten?
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Cristian Minich

Laatste update: 20 september, 2022

Na lichamelijke inspanning kunnen we zin hebben om alles te eten wat we in de koelkast hebben. Dit is normaal, want we hebben veel energie verbruikt. Lees verder om te leren hoe je kunt stoppen met overeten na het sporten!

Als de activiteit van de dag voorbij is, moet het lichaam herstellen. Als het katabolisme – het afbraakgedeelte van het stofwisselingsproces – optreedt, wordt het lichaam ontvankelijker voor voedsel.

Voedsel is de sleutel tot herstel, want eiwitten en koolhydraten zijn belangrijk voor het herstel van de spieren en het aanvullen van de glycogeenvoorraden. Maar hoeveel inname is gezond?

Enkele richtlijnen om overeten na de training te stoppen

Om overeten na de training te stoppen, moeten we rekening houden met verschillende factoren. In tegenstelling tot wat velen denken, is het antwoord echter nooit om te stoppen met eten. Integendeel, meerdere maaltijden per dag kunnen een oplossing voor het probleem zijn. Het geheim is om voor elk moment de juiste voedingsmiddelen te kiezen.

Hier zijn enkele tips om overeten te voorkomen en de gezondste keuzes te maken.

Voorkom overeten na het sporten: Lichaamsbeweging vóór het eten

Bijna iedereen is het er over eens dat het het beste is om ‘s morgens te bewegen om de dag vol energie te beginnen. Maar de vraag rijst ook of je moet ontbijten en wat je in dat geval moet eten.

Een studie (Engelse link) verifieerde dat intermittent fasting effectief lijkt te zijn in het verminderen van lichaamsgewicht, totaal cholesterol, en triglyceriden bij mensen met normaal gewicht, overgewicht en obesitas. Daarom is het mogelijk minder dan een uur zonder ontbijt te sporten om deze voordelen te verkrijgen.

In het geval dat je niet zo vroeg weg kunt, kun je je training het beste plannen vóór een van je hoofdmaaltijden. Dit kan je helpen voorkomen dat je naar extra tussendoortjes grijpt.

Klok op een bord
Als je intermittent fasting beoefent, kies er dan voor om ‘s morgens maximaal een uur te trainen, maar niet langer.

Respecteer alle maaltijden van de dag

Een goede lunch en een goed avondeten helpen ons om onze eetlust na de training beter onder controle te houden. Voedingsmiddelen rijk aan eiwitten, zoals mager vlees, vis, peulvruchten, zuivelproducten of noten zijn belangrijk om je vol te voelen en goed te herstellen.

Daarom is het belangrijk om regelmatige maaltijden te respecteren. Zo gaan we beter om met lichamelijke uitputting en vermijden we de verleiding om te veel te eten als we thuiskomen. Tenzij je het intermittent fasting protocol volgt, standaardiseer dan je ontbijt, je tussendoortjes, je lunch en je middagsnack.

Drink veel water

De consumptie van vocht helpt ook om de eetlust te verminderen. We moeten echter niet alleen water drinken om geen voedsel te nuttigen, maar ook om verloren vocht te vervangen. Hebben we na het drinken nog steeds honger, dan is het tijd om een gezond tussendoortje te kiezen.

Eet niet uit gewoonte of verveling

Eten om het eten is heel gewoon als we geen gereguleerd eetplan volgen. Soms zorgen angst, stress en zelfs verveling ervoor dat we in de kast of koelkast willen kijken om iets te eten.

We moeten leren eten in overeenstemming met het tijdstip van de dag, onze lichaamsbeweging en onze routine. Een goed alternatief is om voor elke soort training een andere soort voedsel te eten.

Op die manier zal het lichaam er niet aan wennen dat het in bepaalde situaties steeds hetzelfde proeft. Het kan ook effectief zijn om in de loop van de dag verschillende gezonde tussendoortjes te eten om de honger tussen de maaltijden te reguleren.

We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
Ontbijten voor het sporten: 7 gezonde ideeën

Voedingsmiddelen die we kunnen eten na lichamelijke activiteit

Een kip
Diëten die ontworpen zijn voor lichaamsbeweging geven vaak de voorkeur aan kip en kalkoen, omdat ze een fantastische eiwitbijdrage hebben en weinig vet bevatten.

Na het sporten is het erg belangrijk om te eten. De sleutel is echter te vermijden dat we het eerste eten dat we vinden.

Het moet een geplande maaltijd zijn, volgens het schema waarin we de lichaamsbeweging uitvoeren en de soort activiteit. Het is nodig voedzaam eten te kiezen en niet langer dan anderhalf uur zonder eten te blijven na de fysieke dag. Houd er in elk geval rekening mee dat je het beste een voedingsdeskundige kunt raadplegen.

Aan te raden voedingsmiddelen

In het algemeen zijn dit enkele voedingsmiddelen die we aanraden om te eten om overeten na het sporten te voorkomen:

  • Vezels zijn essentieel voor de spijsvertering. Vezels zitten in fruit, groenten, en peulvruchten. Bijvoorbeeld, peren en appels na het sporten zijn een goede keuze. Wortelen of artisjokken zijn dat ook.
  • Koolhydraten zorgen voor een beter herstel. In dit geval kun je fruit kiezen zoals bananen, druiven, peren, of pruimen. Als je liever een tussendoortje eet, kunnen energierepen of gedroogde vruchten en noten je helpen om overeten na het sporten te voorkomen.
  • Magere eiwitten zijn essentieel voor spierherstel. Vis en kip hebben dit soort eiwitten en zijn caloriearme voedingsmiddelen. In feite beweert een verklaring (Engelse link) van de International Society of Sports Nutrition dat het verhogen van het eiwitgehalte in iemands dieet kan leiden tot een betere lichaamssamenstelling.
  • Smoothies zijn zeer aan te bevelen omdat ze ons na de training snel van eiwitten kunnen voorzien. Bereid ze idealiter zelf om er zeker van te zijn dat ze de juiste ingrediënten bevatten en weinig suiker bevatten.
  • Melk of magere zuivelproducten bevatten ook de nodige eiwitten voor een goed herstel.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
7 voedingsmiddelen die je beter niet ‘s avonds kunt eten

Goed eten in plaats van veel eten om overeten na het sporten te voorkomen

Eten na lichamelijke inspanning is nodig om een beter herstel te bereiken. Het eten van voedsel geeft ons weer energie en helpt ons ons beter en minder moe te voelen. De sleutel is een goede keuze van maaltijden. Dit is niet alleen het geval na de training, maar als levensgewoonte.

Vergeet in elk geval niet dat je je het beste tot een voedingsdeskundige kunt wenden om een specifiek voedingsplan te ontwerpen dat op je doelstellingen is afgestemd. Het soort dieet dat we nodig hebben varieert naargelang we willen afvallen, aankomen, of spieren opbouwen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aragon AA, Schoenfeld BJ, Wildman R, Kleiner S, VanDusseldorp T, Taylor L, Earnest CP, Arciero PJ, Wilborn C, Kalman DS, Stout JR, Willoughby DS, Campbell B, Arent SM, Bannock L, Smith-Ryan AE, Antonio J. International society of sports nutrition position stand: diets and body composition. J Int Soc Sports Nutr. 2017 Jun 14;14:16. doi: 10.1186/s12970-017-0174-y. PMID: 28630601; PMCID: PMC5470183. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28630601/
  • Tinsley GM, La Bounty PM. Effects of intermittent fasting on body composition and clinical health markers in humans. Nutr Rev. 2015 Oct;73(10):661-74. doi: 10.1093/nutrit/nuv041. Epub 2015 Sep 15. PMID: 26374764. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26374764/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.