Vier strategieën om angst te kanaliseren in 15 dagen

Lichamelijke activiteit en meditatie zijn twee nuttige pijlers om angst te kanaliseren en te verlichten en voldoende rust te vinden om je beter te voelen.
Vier strategieën om angst te kanaliseren in 15 dagen

Laatste update: 27 april, 2022

Wil je leren hoe je angst kunt kanaliseren en verlichten? Het eerste wat je in gedachten moet houden is dat het tijd kost om dat goed te doen, want het vereist voortdurende oefening. Het vereist ook geduld en vooral toestemming om het geleidelijk beter te leren doen.

Angst, in welke vorm dan ook, wordt door de lijders ervan ervaren als een intense, verwoestende en onvoorspelbare gewaarwording. Sommige mensen beschouwen het als een monster.

Dit komt omdat het zich van tijd tot tijd in je geest opdringt. Bovendien ontneemt het je adem, je evenwicht, en je vermogen je competent te voelen. Vaak kun je door deze aandoening gewoon geen normaal leven leiden.

Is het mogelijk om angst te verlichten?

Albert Ellis, de vader van de Rationeel Emotieve Gedragstherapie (REBT), wees erop dat “mensen niet van streek zijn door de feiten, maar door wat ze over de feiten denken”.

 • Deze regel nodigt je uit om te bedenken dat de aanpak die ieder mens gebruikt om met zulke situaties om te gaan verder gaat dan de triggers van ongemak
 • Het ongemak zal toenemen tot het chronisch wordt als je niets doet
 • Verder onthult deze studie (Engelse link) van een team van de La Trobe Universiteit in Australië dat het belangrijk is om veranderingen en strategieën vast te stellen als de angst mild is
 • We moeten leren onze aanpak te verbeteren, beter na te denken, en voldoende persoonlijke middelen in te zetten om angst te verminderen en te verlichten (gespecialiseerde vakmensen zullen hier altijd behulpzaam zijn)

De volgende adviezen zullen je helpen om veranderingen te gaan waarnemen.

1. Creëer nieuwe routines

Joggen is goed voor je

Routines zijn effectief om zowel het verschijnen als de gevolgen van angst te verminderen. Ze helpen ons om ons zekerder te voelen en te anticiperen op wat er elk moment kan gebeuren. Bovenal helpen ze ons onze tijd te verdelen tussen perioden van werk en plezier.

 • In het algemeen zijn enkele van de meest ingewikkelde momenten voor mensen die angst ervaren de belangrijkste momenten van de dag. Vooral wanneer ze te maken hebben met verantwoordelijkheden.
 • Om die beter aan te kunnen, is het nuttig om de dag te beginnen met meditatie of yoga-oefeningen. Het is een heerlijke manier om tot rust te komen.
 • Tenslotte probeer je aan het eind van de dag wat rusturen in te stellen om je te ontspannen. Je maakt een wandeling of gaat zwemmen of je kleurt mandala’s of je leest een boek. Alles wat je helpt ontspannen.

Lees meer over nieuwe dingen leren:
Waarom je af en toe je routine opzij moet zetten

2. Leer rationaliseren

Niemand kan zijn angsten onder ogen zien als hij niet weet wat ze zijn of ze niet eerst identificeert.

 • Ten eerste is het belangrijk dat je een adequaat bezinnings- en introspectieproces doormaakt en onze zorgen, ergernissen en verwarringen benoemt.
 • Bedenk ook dat onze authentieke problemen zich vaak camoufleren achter aangrenzende emoties, met een verwarrende en chaotische bal van gewaarwordingen
 • Sensaties als “Ik voel me boos, ik ben bang, ik ben boos op iedereen” kunnen problemen verbergen als: “Ik vind mijn lichaam niet mooi; een slechte relatie traumatiseerde me, of mijn traumatische jeugd bepaalt me.” Zoals je ziet, is het nodig om het centrale probleem te identificeren.

3. Iemand om mee te praten

Two people by the lake.

We hebben allemaal iemand nodig om mee te praten, om tegen te ventileren om ons gehoord en begrepen te voelen.

 • Het is belangrijk je telkens als je angstig bent bewust te zijn van met wie je omgaat
 • Breng bovendien tijd door met niet-oordelende types die je niet naar beneden halen door dingen te zeggen als “je reageert zo overdreven…”
 • Verder heb je er geen behoefte aan veroordeeld te worden en ook niet dat je negatieve emoties verder versterkt worden
 • Wat je dus nodig hebt is dat je rust en evenwicht vindt, dat iemand je helpt zorgen, angsten te rationaliseren en eventuele obsessieve gedachten te pacificeren.

4. Mindfulness kan je helpen angst te kanaliseren

Dit is een filosofie die op meditatie gebaseerd is, maar veel meer benaderingen omvat om angst te kanaliseren, zolang je er maar tijd en wilskracht in investeert.

 • Ten eerste leert dit concept ons om een meer aanwezig leven te leiden en ons bewust te zijn van onze huidige behoeften
 • Ook verbindt het ons met de werkelijkheid om ons heen, met het “hier en nu.”
 • Het leert ons te ontspannen, geest en lichaam met elkaar te verbinden, en gebruik te maken van de mogelijkheden om ons heen zonder over de dingen na te denken.

Zo ook onthult deze studie (Engelse link), uitgevoerd door een team van de Yale School of Medicine, dat deze praktijk geschikt is om de symptomen van stress en angst te verminderen.

Aanmoedigende gesprekken om angst te kanaliseren en te verlichten

Aanmoedigende gesprekken om angst te kanaliseren en te verlichten

Het hebben van een stel regels die je kunt gebruiken om innerlijk evenwicht te vinden is een geweldige strategie om angst te kanaliseren.

Hier zijn een paar eenvoudige voorbeelden:

 • “Ik heb alles onder controle. Er zal niets ergs gebeuren. Ik ben kalm en ontspannen en mijn hart klopt langzaam.”
 • “Alles is goed en ik ben kalm. Ik bezit mijn geest. Ik ben de schepper van mijn emoties en aanvoerder van mijn hart: niets zal me overweldigen.”
 • “Ik voel me goed, niets en niemand zal me mijn rust ontnemen. Ik ben belangrijk. Ik hou van mezelf en respecteer mezelf. Nu hoef ik alleen nog maar te ademen en te ontspannen.”

Neem dit advies in acht en breng het in praktijk, het zal je veel helpen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.