Waarom je af en toe je routine opzij moet zetten

2 februari 2020
Het opzij zetten van je routine kan positief zijn. Vandaag ontdekken we de voordelen die we kunnen halen als we af en toe onze routine doorbreken en ertussenuit gaan.

Je denkt misschien dat het onmogelijk is om je routine opzij te zetten. De werklast die je hebt, die stapel papieren die je zelfs mee naar huis neemt om niet achter te raken… Het is onmogelijk om een paar dagen te ontsnappen en je verantwoordelijkheden te vergeten.

Routines kunnen echter overweldigend zijn. Je kan gestrest zijn geweest of wat angst hebben gehad. Je verdrinkt in je werk en iets binnenin schreeuwt dat je een pauze nodig hebt. Toch stop je nog steeds niet, je gunt jezelf geen pauze.

Vandaag zullen we de voordelen ontdekken die je zou kunnen hebben als je je routine af en toe eens opzij zou zetten.

Wanneer moet je je routine opzij zetten

Er zijn veel mogelijkheden om je routine opzij te zetten en ergens naartoe te vluchten om te ontsnappen. In de zomer kan een uitstapje naar het strand bijvoorbeeld geweldig zijn.

De zee, wandelen, het zand onder je voeten voelen… Dit alles is zeer therapeutisch en zal je in staat stellen om alles wat je moet doen los te laten en te vergeten. Je verdient een pauze. Het gevolg als je dit niet af en toe eens doet, is dat je productiviteit afneemt.

Lopen op het strand

Is er een vakantieperiode? Is er een pauze? Denk aan het moment dat je vakantie of een pauze hebt. Het is niet nodig om thuis te blijven om vooruit te werken of er constant over na te denken. Vergeet dit alles even en profiteer van die dagen om even heerlijk niets te doen.

Als je niet ergens naartoe wilt, probeer dan bepaalde activiteiten in je stad te doen. Ontdek nieuwe wandelroutes, ga naar de film, probeer dat nieuwe restaurant… Kortom, waar het om gaat is dat je het werk vergeet en een pauze neemt van je stressvolle routine.

Lees ook:
Goed slapen hangt af van je routines voor het slapengaan

Bevrijd jezelf van stress

Soms ben je je er niet eens van bewust dat je in een routine leeft. Je staat op, je gaat naar je werk, je eet, je komt terug van je werk, je kijkt wat televisie, je gaat naar bed, en de volgende dag… doe je precies hetzelfde. Je doet alles op de automatische piloot op zo’n manier dat je niet eens twijfelt of het wel of niet een routine is.

Het probleem is dat er vroeg of laat stress zal ontstaan. Je zou zelfs een burn-out kunnen krijgen. Je wordt wakker met een slecht humeur, je bent de hele tijd moe, je bent niet productief en je hebt moeite om te slapen. Dit alles is normaal, omdat routines vaak overweldigend zijn. Daarom is het belangrijk om je routine af en toe opzij te zetten.

Wat voor advies kunnen we je dan geven om je los te maken van je werk, terwijl je weg bent? Hieronder geven we je een aantal adviezen om in de praktijk te brengen:

  • Zet je mobiele telefoon uit. Als je een mobiele telefoon van je werk hebt, zet hem dan uit tijdens je vakantie en denk er zelfs niet aan om hem aan te zetten totdat je weer aan het werk gaat. Op deze manier weet je het verschil te maken tussen je vrije tijd en je werktijd.
  • Vermijd verveling. Als je nergens heen gaat en geen plannen maakt, kan de verveling je in de verleiding brengen om die papieren van je werk toch maar eens te bekijken, in plaats van uit te rusten en iets te doen dat je geest zuivert.
  • Maak plannen en zoek naar activiteiten die je leuk vindt, maar laat je door de verveling niet weer aan het werk zetten.

Kijk ook eens naar dit artikel:
Zeven geweldige manier om je geest te ontspannen

Denk eraan dat je jezelf een pauze moet gunnen

Een vrouw strekt zich uit in de natuur

Werk is een zeer belangrijk onderdeel van het leven. Helaas zorgt dit er echter voor dat veel mensen er verslaafd aan raken en hun familie en tijd voor zichzelf vergeten. Dat is niet goed, want het leven moet ook met kwaliteit worden beleefd en geleefd.

Het leren scheiden van werk en de rest van je leven is cruciaal voor je gezondheid. Daarom moet je af en toe plannen voor het weekend maken. Het maakt niet uit waar je naartoe gaat. Het strand, de bergen, het platteland of een plek waar je altijd al eens naartoe wilde. Het is allemaal gezond.

Het belangrijkste is dat je van die dagen profiteert om weg te komen en niet meer dezelfde routine te volgen als wanneer je werkt. Het is immers niet alleen een kwestie van lichamelijke ontspanning, maar ook van mentale ontspanning.

Als je niet uitrust of jezelf een pauze geeft, ben je minder productief en voel je je niet zo gelukkig of goed. Het is het niet waard, want je moet ook van je werk genieten. Durf je je routine opzij te zetten en je volgende uitstapje voor te bereiden?